Om man som vi håller på att bygga nytt och planerar lite teknik... hur får man ett bra system för detta?

Vi vill ha inbyggda högtalare i kök, tvättstuga, matplats, vardagsrum, sovrum, dressingroom och badrum/bastu.
Helst vill vi ha möjlighet att lyssna på olika ljudkällor i olika rum men det är inget krav. Det är dock ett krav att ljudet ska vara valbart i resp rum.
Vi vill kunna lyssna på vanliga cd, mp3, radio.
Vi har absolut inga höga krav på teknisk fulländning och vill inte lägga för mycket pengar heller!
Finns såna system och vart. Vad brukar det kosta?

Vi kommer att ha ethernet och nätverkskablar dragna i kåken och fiber. Dock inte alla rum som nämnts ovan.

Kom gärna med förslag på ett bra, enkelt och förhållandevis billigt system :)
 
AirPort express eller Sonos.
 
Eftersom du är på planeringsstadiet så kanske du kan räkna hem en "riktig" multiroom anläggning. Annars är det som Fiero skriver vettigt med AirTunes från Apple eller någon av Sonos varianter. Har ni eller tänker skaffa iPod touch eller iPhone så är det i det närmaste avgjort.

1) Gör en skiss på hur många zoner du behöver
2) Kolla på vad en befintlig multiroom-anläggning kostar som täcker in dina behov (kolla på t.ex. www.outdoorspeakerdepot.com). Priserna börjar på cirka $450 för 4-zoner, två ljudkällor till $1200 för 6-zoner, det finns erfarenheter i trådar här på forumet. Till varje zon behöver du dra kabel för ljud och kontroll, är avstånden stora kan kostnaden bli ganska hög.
3) Koppla in en radioreceiver, dator etc till multiroom-förstärkaren. Se till att välja något som kan styras genom anläggningens IR-repeater

alternativt, kör trådlöst.

Jag skulle i det här fallet satsa på en energisnål Windows Home Server som bas, alternativt en htpc-dator typ Asrock Ion eller Point of View Sydney om du inte behöver så mycket lagring. Den här datorn kommer att stå på dygnet runt, så det är viktigt att den är energisnål. På den lägger du sedan ditt mediabibliotek och installerar iTunes (eller i fallet med Sonos valfritt annat kompatibelt program).

Till varje zon skaffar du sedan följande:
1) Förstärkare, billiga val kan vara en T-amp eller senare generationer, ett billigt 2-kanals slutsteg (gärna klass D för att spara ström), aktiva högtalare
2) En AirPort Express med AirTunes, motsvarande Sonos anläggning eller en Apple TV (brukar gå att hitta begagnat på blocket för mellan 1000 och 1500).
3) Styr varje zon från datorn eller en iPod touch eller iPhone, väljer du Sonos kan du köpa någon av deras fjärrkontroller som dock är dyrare än iPod touch.

Sonos har en intressant allt-i-ett anläggning som heter S5 som kan ses på t.ex. hifiklubben.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.