Flyttat till detta forum kanske jag har bättre tur att få något svar.
I "min" brf-förening finns det idag 2 st lysrörsarmaturer (a 36 W) på varje våningsplan. De lyser dygnet runt året runt. Detta beror på att trapphuset ligger mitt i huskroppen och saknar fönster mot yttervärlden. Vad kan man sätta in i stället gärna med rörelsevakt för att spara på energi? Det handlar om 36 armaturer fördelade på 3 trappuppgångar. En tanke som slagit mig, om det blir en brand eller av annan anledning skulle bli strömlöst. Finns det armaturer med nödbelysning?
 
Det behövs en vakt på varje våningsplan á 1000 spänn. Man parallellkopplar alla vakterna så hela trapphuset tänds oavsett var man kommer in i trapphuset.
Något som skulle vara billigare i drift än lysrör är nog svårt att hitta idag, LED ligger i samma härad men mycket dyrare i inköp.

Det finns även "vakter" som reagerar på lufttrycksförändringen när man öppnar en dörr och då behövs bara en.

Nödbelysning förutsätter batterier som ska underhållas (bytas)

Räkna vad driften av belysningen kostar och se vad 18 rörelsevakter kostar.

Protte

PS finns det lag på att belysningen ska vara tänd i täta trapphus?
 
Tack för svar! Tanken var att kunna ersätta befintliga lysrör med något intelligentare system som även skulle kunna ge en besparing av elen. Kostnaden i dag ligger på 10.000:-. Tror inte det finns någon lag som säger att belysningen skall vara tänd i täta trapphus. Det normala torde vara att man trycker på knappen och tänder lyset som sedan regleras med tidur. Här har man dock valt att ha tänt för jämnan. Om det beror på att det är mycket äldre som bor här vet jag inte. Det kan naturligtvis kännas tryggt att kunna titta ut genom dörrlinsen och se om det är någon där ute. Tanken var inte hellre att tända upp hela trapphuset i onödan utan bara de våningar man passerar gående eller då man anländer med hissen till ett visst våningsplan. Skall man eventuellt ut med soporna i sopnedkastet på samma våningsplan känns det onödigt att tända upp hela trapphuset. Att styra lysrören med rörelsevakt, är det vettigt? Eller tar de stryk om de skall tändas i tid och otid?
 
Lysrör mår inte bra av att tändas och släckas, brinntiden kortas MEN släcker man kontra lysa hela dygnet så får man nog längre tid mellan bytena med att släcka.

LED tål tända och släcka (mår nog bättre av att tändas och släckas då de blir mindre varma (jodå de blir varma för 100% verkningsgrad har de inte)).

Med icke sammankopplade rörelsedetektorer så måste sensorn placeras så den känner att det kommer någon i trappen och med lysrör så tar det en liiiiiten stund att tända och jag skulle bli irriterad att jag nästan är förbi inan det har tänt färdigt.

Protte
 
Är armaturerna gamla och risiga kan de vara ide att byta ut armaturerna till någon modell med inbyggd rörelsevakt. Är armaturerna nya skulle jag sätta lösa rörelsevakter på varje plan.

Här är en fin armatur från Exaktor med funktion NS DIM. Alltså utan rörelse är armaturen nerdimmrad till 10% och vid rörelse dimmras den upp till 100%. Enligt Exaktor så håller lysrören ca 5ggr längre då de alltid är igång lite..

NAIAD 2512 2x28W NS DIM E:72 234 45
NAIAD 2512 2x14W NS DIM E:72 234 51
 
prototypen skrev:
Lysrör mår inte bra av att tändas och släckas, brinntiden kortas ...
Med elektronisk tändare kan man tända och släcka hur ofta som helst utan att det slits.
 
armatur med T5 lysrör tänder snabbt och lägre energiförbrukning.

Med rörelse vakter i trapphus kan det behövas en hel del sådana för att täcka alla dörrar.
Så mitt förslag är Ljudstyrd sensor .
Funkar bra Ljuset tänds när ljudet av dörren öppnas.
Kanske blir en och annan "feltändning" men det får man leva med.
Eller varför inte en vanlig trappautomat.
 
Vi har någe modernt lyse , som är på hela tiden, men på halvfart,
När man kommer nära en armatur så dimmar den upp på fullt, för att gå ner igen när man passerat..
Det verkar sitta en vakt i varje armatur..
 
Offerterade en förening med ung. samma lösning som ni har.Tänkte ersätta deras bef. armaturer med Elektroskandia Tefem Sensor Bas E7212887
Ganska hyfsat pris på dom.

Lämnade även förslag på Steinel RSPRO 1000 SENS 2X18 E7532532 samma prncip fast en rund armatur. I denna kan man sätta en LED modul E7532534 så man alltid en strömsnål grundbelysning.

I båda fallen behöver man inte tända hela trappuppgången utan bara där det går folk.
 
Jag skulle absolut fundera på armaturer med inbyggd detektor som redan nämnts, det finns ett flertal modeller och fabrikanter. Till exempel att de lyser konstant på 10% för att gå upp till max vid rörelse.
 
Lånar tråden..
I min brf-förening har vi vanliga glödlampsarmaturer i trappuppgångarna där vi idag har 40-watts glödlampor.. Tänds med timerknapp. Många vill byta ut glödlamporna mot lågenergilampor men jag ser inte hur detta kan löna sig då de är tända 3 minuter /gång och därmed borde slitaget bli stort och elkostnaden försumbar, eller...? Vill inte byta ut armaturerna, vad ska man sätta i dom? Lågenergilampa, glödlampa eller något annat?
 
Tack för givande svar. Finns tydligen en del att välja mellan. Skulle tro att lägenhetsinnehavarna uppskattar om det finns en grundbelysning i trapphuset som dimmar upp vid rörelse. Är lysrör det optimala i ett sådant senarium, eller, är det LED som gäller då?
 
Redigerat:
Mikael_L
I höghus jag bodde i ett tag, fixade bostadsbolget rörelsestyrd tändning. Typ 2-3 lysrör på varje våningsplan lyste för jämnan, de övriga tändes (på ett plan i taget) av en sensor.
Om det är vettigt eller kostnadseffektivt har jag ingen uppfattning om, jag ville bara delge en annan lösning.
 
I vilket fall vill man ha en grundbelysning , min granndam rör sig så långsamt att hon troligen passerar de flesta rörelsedeckare utan att aktivera dem,
Att ta sig emellan två våningsplan tar nog uppåt minuten,
I sådana lägen uppskattas det nog inte om det blir mörkt, och knappen är i änden av trappen..
 
Drövel skrev:
Lånar tråden..
I min brf-förening har vi vanliga glödlampsarmaturer i trappuppgångarna där vi idag har 40-watts glödlampor.. Tänds med timerknapp. Många vill byta ut glödlamporna mot lågenergilampor men jag ser inte hur detta kan löna sig då de är tända 3 minuter /gång och därmed borde slitaget bli stort och elkostnaden försumbar, eller...? Vill inte byta ut armaturerna, vad ska man sätta i dom? Lågenergilampa, glödlampa eller något annat?
Glödlampor ska ni då definitivt inte ha. Om det inte känns värt med LED/Lågenergi så sätt åtminstone Halogen (i glödlampsform). Med dessa sparar ni iaf 30% energi, och så håller de mycke längre.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.