Hej!
Vi bygger lösvirke på vintern. Bygget har pågått under hela hösten och stått under tak och väggar sedan början av november. Det är isolerat med en sjua längst ut mot vindskyddsduken. Mot insidan av duken har det bildats kondens och rimfrost (som nu smält till vatten).

Nu har byggarna slagit på värmen inomhis och isolerar det tjocka lagret på 195mm. Med så tjock iolering kommer fukten längst ut inte att torka bort i första taget. Det anser de inte vara ett problem utan säger att det försvinner till sommaren. Är det ok att köra avfuktare ett tag nu och sedan plasta in trots att det är fuktigt längst ut?

Känns också som att ju mer man kör på värme så kommer det att kondensera allt mer på insidan av vindskyddsduken ända tills plasten stoppar fukten från att vandra ut genom isoleringen. Eller är avfuktare så kapabla att de förmår suga ut rimfrost genom 215mm isolering?
 
Hej, rimfrosten ytterst ska du inte bry dej om, ofrånkommligt på vintern tyvärr, håller med snickarna att det torkar till sommaren. Däremot skulle jag tänka mej för att köra avfuktare innan ångspärren är satt på insidan eftersom fukten dras mot det torraste utrymmet, i det här fallet rummet med avfuktare. Lycka till , Johnnyz, snickare. :)
 
När man bygger på vintern är det extra viktigt att man har på värme så att det håller sig torrt utan att kondensera, varm luft klara att binda mer fukt än kall luft.
Det skall vara en hög värme gärna 20 grader eller mer.

Innan man isolerar den tjocka isoleringen skall virket vara torrt och innan det byggs in helt bör det vara under 16 % fuktkvot.

Om man bygger in blött virke startar det en mögelprocess i virket när det blir varmt

En viktig faktor för att kunna torka är luftcirkulation och det har man inte om den tjocka isoleringen är istoppad.
För att köra med avfuktare skall det vara tätt så att inte fuktig utomhusluft kommer in och måster torkas.

Det räcker med en vindskiva som är tät och en yttre tunn isoleringsskiva så att man klarar hade hålla varmt, fukt vandrar inte utifrån kylan och in i värmen, fukten kan däremot gå från varmt ut mot kallt och kondensera mot det kalla ytterlagret.

Jag har arbetat som byggare i 40 år och har varit med om att riva ner många mögelväggar där man byggt in fukt och påstått att det torkar senare.
 
JEE det är precis det där jag befarar skall hända. Nämligen att den torra, varma luften inte kommer åt fukten längst ut när all isolering är på plats. Istället blir det lätt tvärtom så att det kondenseras allt mer fukt mot vindskyddsduken.

Mätte fukthalten 22/12 och då var den 14% i synligt virke men 20% längst ut. Idag en vecka senare har nivån i synligt virke sjunkit till 12% men längst ut var det snarare 21%...

Frågan är då bara hur man skall göra ifall vi tar bort den tjocka isoleringen. Då kommer ju en massa fuktig luft att nå ut till den kalla vindskyddsduken med massor av fukt/is som följd. Gäller det att kräma på så pass med värme att även den dunstar. Blir tungt ifall vintern knäpper till och det blir kallare än nu (-5 grader).
 
patkro skrev:
Frågan är då bara hur man skall göra ifall vi tar bort den tjocka isoleringen. Då kommer ju en massa fuktig luft att nå ut till den kalla vindskyddsduken med massor av fukt/is som följd. Gäller det att kräma på så pass med värme att även den dunstar. Blir tungt ifall vintern knäpper till och det blir kallare än nu (-5 grader).
Detta är ett syndrom som kommer att se likadant ut varje år i resten av husets levnad.
Sommar/höst kommer den fuktbemängda uteluften att pressa in fukt i konstruktionen. På vintern kommer de djupare partierna att torka ut och ev rimfrost kan förekomma längst ut. På våren torkar ytterlagret ut och sedan börjar allt om igen.

Det är mao. ingen onaturlig process du beskriver. Under förutsättning att inte fukt stängs inne i konstruktionen så kommer fukthalten att fluktuera med årstiderna.
Vindpappen är vindtät men ej diffusionstät och kommer därför att släppa ut överflödig fukt när utomhusluften är torrare än konstruktionen.
Under förutsättning att man byggt med uttorkat material och inte satt på plastfilmen invändigt i för tidigt skede så ser jag ingen anledning till oro.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.