ja jisses vad svårt det kan vara att Få en tomt, att bestämma sig för vilken och sedan allt innan man ens har ett hus med i bilden...
Fått erbjudande om en tomt som enligt vad som går att utläsa från geotekniks beskrivning m.m har följande "krav".
Pålning
Uppfyllnad
Tomterna är på ca 800 kvm och ska fyllas upp med 0,5-1 m (så man får ju räkna med 1 m...)
Pålningskostnaden har vi ett ungefärligt hum om.

Men någon här som behövt fylla upp så pass mycket och så stor tomt, vad slutade den notan på?
 
Svår att svara på, men oftast går det att få tag på sprängsten "gratis" bara man dealar med säljaren om frakten. Ett lass kostar ca 1000kr att köra bort men det är inte mycket på ett lass. kan du få delat på transportkostnaden så kan du kanske få det till din tom tippat för ca 300kr/lass. Sedan ska du ha en grävmaskin som planar ut det också.
 
Det låter som det kan bli väldigt dyrt, här omkring kostar det ca 300kr per kubik fyllning utlagt och packat.
 
300 kr/m3 tycker jag låter väldigt dyrt. Ska man bara fylla en meter så finns det ingen anledning att gå på sprängsten utan avtäckningsmassor eller liknande blir bättre.

Det är då de massor man tar bort när man tex ska göra en husgrund eller när man ska gräva fram något värdefullare under.

Tipset är att fylla upp ett år och sen lägga på jord och göra trädgård året efter. På så sätt packar det sig självt rätt lagom för trädgårdsbruk. Infarten och platsen där huset ska stå ska packas hårdare dock
 
Just det här med att man måste ha en grävare som står och tickar tid glömmer man oftast. Iom att transporterna tar tid blir det ofta väldigt ineffektiva timmar på grävaren, och den är inte gratis.

Vet inte hur det är vid pålning men vid sprängning måste man tillhandahålla en grävare som är med och lyfter och skyfflar undan vartefter och den kostnaden ligger oftast inte med i sprängkostnaden.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.