Bor i en liten brf och har idag en gammal oljepanna fr 70-talet och en luftvärmepump. Nu ska pannan bort och hetaste alternativet är en ny oljepanna enligt de som håller i projektet.... Kan detta verkligen stämma?

Enligt uppgift kommer en ny panna - förutom att den är betydligt effektivare än den gamla - göra att luftvärmepumpen får högre verkningsgrad.

I lösningen ingår att vi installerar en ny större ack.tank och en 6kW elpatron som stöttning på sommarhalvåret, då oljepannan inte kommer gå alls.

Totalt kommer vi sänka våra energikostander med ca 35% enligt "offerten".

Installationen kommer kosta oss ca 100 000 + moms, vilket verkar billigt och det betalar sig på 3år (om kalkylen gäller) men är det rätt val vi gör??
 
Oljepanna och billigt låter konstigt. En pellets eller flispanna borde vara konkurenskraftigare i driftskostnad och eventuellt även inköp (du nämner inte kW på pannan). Byter ni bort från olja finns det dessutom 33000kr i bidrag att få om jag minns rätt.
 
Sorry: 40kW
 
Oje, det är ju en relativt liten panna. Finns säker folk här som kan komma med bättre förslag för 125.000kr.

Dessutom, vad är det för värmepump ni har som behöver stödel sommartid? Låter underdimensionerat. Eller är det för varmvatten då?
 
Jepp, för varmvatten.
Har tyvärr ingen koll på vad vi har el inte har, bara att vi har en Viessmann L/V-pump och att planen är att "komplettera" med en Viessmann Vitola 200 oljepanna.
 
Atterbom skrev:
Jepp, för varmvatten.
Det är tveklöst billigare att värma varmvattnet direkt med L/V pumpen om den bara används till varmvatten. Även om COP skulle sjunka så lågt som 1,5 så blir det ju fortfarande 33% billigare än med elpatronen. 60 grader varmvatten med utetemp på 20 lär ju dessutom gå med 2-3 i COP (50-67% billigare än elpatron).

Känns lite som offerten ni har mer handlar om att tillse försäljarens behov av att sälja er saker än ert behov.

Har ni förresten fler än 1 offert, eller är de som "har hand om det" nöjda efter ett telesamtal för en 125000kr investering?
 
Redigerat:
Jag skulle råda er att begära in en offert på lämpliga årgärder från en Nibe och en CTC återförsäljare innan ni kastar pengar i sjön.
VieBmann har tidigare gjort sig kända för verkligt oseriös marknadsföring där de utlovat fantastiska besparingar.
Om inte den befintliga luft-vattenpumpen klarar av att producera varmvatten på sommaren måste redan detta vara ett fel.
En riktig svensk oljepanna från CTC på 40 kW kostar exempelvis 23000 att köpa.

Ingen installerar idag en oljepanna. Pellets i så fall om man ska elda.

En ny tillräckligt stor luft-vattenpump av modernt slag känns som den billigaste investeringen på sikt.
Under vinterns kallaste del behöver den kanske lite stöttning av elpatron. Går det inte att ha den gamla oljepannan kvar och hjälpelda med de allra kallaste dagarna. Eller är pannan helt slut?

Känns som om ni har hamnat i händerna på riktigt skrupulösa säljare
 
Redigerat:
Kolla begagnat om du nu trots allt vill köpa oljepanna.
Många borrar ju för bergvärme nu och om man då har en relativt ny oljepanna, så säljs den t.ex på Blocket för ett par tusen. Vi har t.ex en från 2003 som vi troligen säljer nästa år.
 
Att köpa en NY oljepanna kan inte vara smart. Som pinebar säger, det finns begagnade på blocket för tusenlappar.
 
Tack för era svar.

Man menar att den gamla pannan måste gå (och gör så) året runt för att inte rosta, medan den nya pannan kommer kunna stängas av på sommarhalvåret.

I och med detta krävs dock även elpatronen (och ny ack.tank), för de menar att lv-pumpen ensam får problem att hålla vv i samband med att alla duschar o s v.

Mina farhågor baseras delvis på att firman som nu är aktuell var den man anlitade i samband med lv-installationen för ett par år sen. Känns märkligt att samma firma nu ger råd som kommer förbättra den anläggningen...

...och att man enbart tagit in offert från dem.
 
Är det någon i arbetsgruppen som har en kompis eller släkt i detta föratag? För inte kan väl en hel grupp människor vara så rent ut sagt dumma?
 
VieBmann är väl kända för kortlivade pannor av tunn plåt som inte har samma livslängd som exempelvis pannor från CTC.Skulle den nya pannan inte rosta alltså???
Måste helt klart vara frågan om lurendrejeri.
Vem är det som tvingar er att anlita samma inkompetenta firma igen som inte säljer etablerade produkter och som inte klarat av att få ordning på l-v pumpsinstallationen.
Ta in fackfolk med det snaraste så ni slipper tappa mer pengar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.