Lite osäker på om ämnet passar under "El" men hur som helst: Vi flyttar nu till ett hus med direkt-el som uppvärmning. Den radiator som sitter i sovrummet surrar rätt högt när den är igång. Kan man göra nåt åt det utan att byta ut hela radiatorn? I nödfall kan jag nog byta den mot en som sitter i sovrummet i andra ändan av huset.
 
Är det en gamal med tunt plåtchassie och bimetal-termostat? Isåfall som kan dom surra en del, och jag tycker absolut att ska byta till en modernare oljefylld radiator med elektronisk termostat. Enerergisnålare och samlar inte massa damm som bränns av glödtrådarna.
 
Det är nog marigt att få tyst på en surrande radiator. Det går ju alltid att prova att skruva isär den och se om några skruvar inuti den kan dras åt. Om du provar den manövern så se till att dammsuga ur den också. Om det finns en likadan i andra ändan av huset som är tyst så är det antagligen enklast att byta plats på dem som du föreslår.

De nya elementen brukar vara tysta vare sig de är oljefyllda eller ej. Är det bara ett element som stör dig är det är det ingen jättekostnad att byta det. Se bara till att få elektronisk termostat. Personligen föredrar jag oljefyllda, men det finns delade meningar om detta.

Erik
 
Om du byter, se till så att du får en radiator med samma elementspänning som det du har idag. (230 eller 400V)
 
Mikael_L
Fnularn skrev:
...Enerergisnålare och samlar inte massa damm som bränns av glödtrådarna.
På vilket sätt är dom energisnålare?
Har dom mindre förlusteffekt som blir onyttig värme? :rolleyes:
 
Det är väl främst den elektroniska termostaten som sköter jobbet bättre.

Har hört vissa som tycker bättre om oljefyllda radiatorer eftersom de håller värmen en liten stund om det blir strömavbrott :)
 
Hej och tack för svaren. Det är ett 220V-element med stickpropp, så det är enkelt att byta elementet. Tillsvidare är elementet avstängt på natten, det är ändå skönt att ha det lite svalare i sovrummet. Men när (om) det blir -10 grader ute, så kanske man får tänka om. ;)
 
Men dom tar lite längre tid på sig att bli varma när strömmen kommer tillbaka, och än en gång många nackdelar och ytterst lite fördel med oljefylt LÅT ER INTE LURAS att köpa nått onödigt dyrt.
 
De sägs att man får mindre torr luft med oljefyllda radiatorer.. Vet inte om de är värt dubbla priset?

Viktigaste är att du köper ett med elektronisk termostat.

Vi sätter rätt mycket radiatorer (blir väl mindre och mindre med alla fjärrvärmekonverteringar osv dock) Våran fördelning ser väl ut typ så här:

98% NOBÖ ÖPPEN "SPARPANEL"
1% LVI Oljefyllda
1% Andra specialradiatorer
 
Hur skulle man få mindre torr luft med oljefylda? Det är en spridd missuppfattning, luftens relativa fuktighet påverkas av temperaturen, och den tar ingen hänsyn till "värmens" ursprung. Då temperaturen stiger blir den relativa fuktigheten lägre och när temperaturen blir lägre blir fuktigheten högre.
 
Är det inte fråga om en felaktig förklaring av ett upplevt symtom? Somliga skriver att värmen blir mjukare med oljefyllda element. Andra skriver att luften inte blir lika torr. Båda dessa påståenden är nog svammel i vetenskaplig bemärkelse. Vad som däremot är en skillnad är att oljeradiatorn aldrig bränner damm vilket de öppna radiatorerna under vissa omständigheter gör. Med elektronisk termostat sker det inte så ofta, men tillräckligt ofta för att vara märkbart. I de flesta funktionella aspekter är ju elementen med och utan olja mycket lika.

Erik
 
Min erfarenhet från resan öppna element - oljefyllda element - vattenradiatorer är att den förstnämnda ger torrare luft. Vad det beror av vet jag inte. Det bästa är dock det senare, som innebär en maxtemp på ca 35 grader.
 
Det är fysikaliskt omöjligt att en eller annan typ av element skulle ge torrare luft. Däremot "brände" dom gamla elementen med en liten men mycket het värmeavgivande yta och mekaniska termostater damm. Dom moderna har en värmeavgivande yta som är många gånger större och en elektronisk termostat som pulsar ut värmen, så rätt dimensionerade, ger dom en lika "mjuk" värme som oljefylda eller vattenradiatorer och med en yttemperatur lika låg som vattenburna element.
 
Vad är det som ger större yta i modernare radiatorer? Är det inte lindad motståndstråd som i de gamla?

Om det är kallt när man slår på elementet så brassar även de moderna på för fullt och kan bränna damm (typ fritidshus).

Elektronisk termostat är Guds gåva till mänskligheten!
 
Dom gammla elementen bestod av en motstådstråd i en inneslutning av ca1cm2 tvärsnittsyta och en viss längd, i dag är "samma" tråd innesluten i en inneslutning med tvärställda "lameller" som ger en mycket större värmeavgivande yta. kika in i ett element så ser du.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.