Hej!

Vi har ett hus från 1926 där vi vill förbättra inomhusklimatet. Förutom översyn av fönster samt vindsisolering tipsade kommunens energirådigvare oss om att vi skulle spruta frigolitkulor i luftspalten i ytterväggen. Detta ska motsvara att utvändigt isolera med cellplast (frigolit) men med mindre jobb.
Har någon erfarenhet av detta? Är det att rekommendera? Några risker?

/Jonas
 
Luftspalten..? Bör inte den få vara just luftspalt för att ventilera fasadvirket?
 
Jösses. :surprised:
 
Vad menar du med jösses? Det är precis den typ av svar man inte vill ha som okunnig byggare.

Huset består alltså av tegel, luftspalt, tegel och sedan puts utanpå.
 
Aha, det var en tegelvägg. Men jag tycker ändå det låter märkligt att fylla igen luftspalten då jag tror att även tegel behöver ventileras för att torka upp.

Kan du inte fråga din energirådgivare vem som ursprungligen rekommenderar denna metod och varför de menar att luftspalten inte behövs?
 
att rekomendera Cellplast känns lite.... obra..

Förvisso tål det fukt bra. spridningen i väggen är nog också bra. Dock så brinner det hyffsat och ger en mycket kraftig och giftig rökutveckling..

Men luftspalt bör man nog ha iallfall..

Det ska ju gå att blåsa in lösull också.. men då har vi det där med luft spalten..
 
Energirådgivaren samt leverantören menar på att frigolitkulorna isolerar bättre än själva luftspalten vilket ju är logiskt...  :p
Att det är just kulor man sprutar in gör att det kommer igenom luft i hålrummen mellan kulorna.

/Jonas
 
Leverantören heter Hå-Ji Husisolering och ligger i Eslöv. Hittar ingen hemsida.
Vi har fått ett typgodkännandebevis utfärdat av Sitac (Svensk Byggodkännande AB).

Här står bland annat att:
  • "Verkan av eld: ... bedöms isoleringsmaterialet uppfylla fordringarna för svårantändligt material"
  • "Luftgenomsläpplighet 4,9 m2/h Pa"
  • "Vattenupptagning: Omedelbart efter vattenlagring finns ytvatten på kulorna men vattenupptagning förekommer ej"
 
Ett åskväder senare. :surprised:

Hej JonasK, är tyvärr lite för trött på alla käcka isolerings råd.


Vindsisolering i gamla hus kan ge fukt problem på vinden.
Det måste anses vara allmänt känt idag. Upplyste energirådgivaren om det?
Annars kolla på gamla inlägg om isolering av tak. Om jag minns rätt brukar "tartan" och "gaia" vara de som skriver mest i den frågan.

Fönster, betyder det byte eller tätningslister?
Byte är tveksamt rent ekonomiskt, och om du sätter in tätningslister; var kommer då tillluften in?

Jag trodde det var en träfasad.
Vilken funktion fyller luftspalten?
Är den till för att ventilera bort fukt, eller är det en luftspalt för isolering.
Börja med att ta reda på det, innan du fyller spalten. Finns det dessutom bruksuggor mellen väggarna så är nyttan tveksam.
Förr fanns ett system där man sprutade in PUR-skum.
 
En dubbel tegelvägg med luftspalt är den bästa vägg konstruktion man kan ha, i min mening. Förstör den inte! Byt tätningslister runt fönster isolera vinden så får du ett kanonhus. Iolera eventuell källare utifrån med isodrän så kan man få en varmare känsla i golven på nedervåningen och en bra källar miljö.

Har man sprutat in isolering i luftspalten kan man aldrig få ut den utan att riva väggarna. AVSTÅ!!!!

mvh plexi
 
JonasK skrev:
Hej!

Vi har ett hus från 1926 där vi vill förbättra inomhusklimatet. Förutom översyn av fönster samt vindsisolering tipsade kommunens energirådigvare oss om att vi skulle spruta frigolitkulor i luftspalten i ytterväggen. Detta ska motsvara att utvändigt isolera med cellplast (frigolit) men med mindre jobb.
Har någon erfarenhet av detta? Är det att rekommendera? Några risker?

/Jonas
har ingen erfarenhet men har läst på danska sidor om tegelhus som isolerades i spalten med Leca kulor. Oftast gick det bra men man varnade om att ytterväggen blir kallare och fuktigare och man kan få frostskador på utsidan om det blir FÖR BRA isolarat. Värmen från insidan läcker ju mindre och väggens utsida torkar inte lika snabbt när den blir blöt och det kan orsaka dessa frostskador = när vatten fryser och spränger sönder puts och tegel. Det har tydligen hänt att det blev så :'(.

Vårt hus har också dubbelväggar och spalten blev fylld med något "fluffig material" på 80-talet. Vet ej om dom lyckades fylla det till 100% men putsen sitter kvar och det syns inga skador (utom en spricka ovanför ett stor fönster men det kan vara en annan orsak till det :)). Att fylla med små kulor verkar i alla fall vara klokare än med "fluff" som kan packa sej för tätt :).

Du skriver inget om dina väggar är putsade men om dom inte är det så kanske ska du bättra på / reparera alla fogar i tegel så du minskar chansen att vatten tar sej in i spalten innan du fyller den med kulor.
Det är alltid viktigt att hålla väggar så torra som möjligt och speciellt när vädringen i spalten blir långsammare på grund av fyllning, tycker jag.
Torra väggar isolerar mycket bättre så du får en vinst redan när du fått dina fogar tätta :). Se också över stuprännor så det inte rinner vatten på väggarna vid regn, flytta alla vintergröna växter som står för tätt mot huset och hindrar uttorkning av vägg. Se till att grunden lutar från huset så att smältande snö inte "vattnar" din husgrund när källe finns i marken. Det var rätt enkla saker som inte kostar så mycket men ger en positiv resultat direkt :).
Du kan ju alltid be firman om referenser så du kan besöka ett liknande hus som dom har fixat på detta sätt för ca 3-5 år sen ... och prata med husägaren vad han tycker om detta operation ;). Så skulle e jag ( som är skeptisk till fyllningar i spalten) ha gjort ;)
gaia
 
  • Gilla
anders__a
  • Laddar…
gaia skrev:
Du kan ju alltid be firman om referenser så du kan besöka ett liknande hus som dom har fixat på detta sätt för ca 3-5 år sen ... och prata med husägaren vad han tycker om detta operation ;).
Bra tips för mer erfarenheter. Fast sen gäller det att ta de referenserna med en nypa salt, risken är stor att urvalet referenser man får från firman väger över en aning åt sådana från nöjda kunder. ;)
 
Och sedan så ska vi inte glömma utvändig tillägsisolering och ny puts, om man inte har en fin, "naken" tegelvägg för då är det ju synd att stänga in den.
 
Vi har ett hus som isolerades av Hå.Ji husisolering på 70-talet. Luftspalten mellan tegelväggarna i vårt 1800-talshus fylldes mad frigolitkulor och det har aldrig uppstått några fuktproblem, förutom under en period då badrumsventilationen gick rakt ut på kallvinden(!). Detta åtgärdades och ordentlig ventilation sattes in till badrummen och därefter inga fuktproblem. Huset är ca 220kvm stort (enplanshus) med väldigt dåliga fönster men trots detta går det endast åt mellan 3-4 kubikmeter olja/år till uppvärmningen.
Ps
Luftspalten i gamla tegelhus hade först och främst en isolerande funktion, inte en ventilerande. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.