Ny här. Gjorde en snabb sökning utan att hitta. Vi håller på och köpa vårt första hus. Vi hittade en finfin sutterängvilla som kittlade i vår mage.

Säljarens besiktningsprotokoll flaggar dock för:

"Vid direkt inträde i huset kunde en svagt avvikande lukt förnimmas i inomhusluften som undertecknad förknippar med mikrobiell aktivitet (”i dagligt tal mögel). Lukten bedöms kunna härledas till grundläggningens fuktkänsliga golvkonstruktioner (överisolerade/uppreglade golv). Vid stickprovsmässiga luktkontroller utmed golvvinklar i sluttningsvåningen (där det finns parkettgolv) kunde en svagt unken lukt förnimmas lokalt. Lukten indikerar mikrobiell aktivitet."

"Golvvärme i form av el-slingor har i efterhand lagts ovan betongplattan i dusch/tvättstuga. Eftersom plattan saknar underliggande isolering går en del av elförbrukningen åt att värma marken under huset. Om man sedan stänger av golvvärmen uppstår sk omvänt ångtryck vilket kan bli så kraftigt att risk föreligger att klinkerplattor t.o.m. kan släppa från golvet (bli ”bomt”). Därför rekommenderas att man inte stänger av golvvärmen helt på sommarhalvåret.
Eftersom det förekommer fuktkänsliga kalla golvkonstruktioner i anslutande rum kan golvvärmen göra att fuktbelastningen ökar mot dessa golv och därmed ökar risken för mikrobiella skador."

Formuleringen om "mikrobiell aktivitet" känner vi igen från de flesta protokoll.

Huset är ett 60/70 tals hus. Vi tolkar protokollet som att man skall räkna med att justera golven.

Hur pass oroliga skall man vara för mögel? Prislapp på justering av golv per kvm!?
 
När det står så i beskrivningen får ni vara medvetna om två saker

1) Med en sådan skrivelse överlåter ni i stort sätt allt ansvar på ev. framtida mögel och lukt i grunden här på er själva då det är ert ansvar att undersöka detta vidare. Principen är i stort sätt "ingen rök utan eld" och luktar det måste ni försäkra er om att det inte brinner. Ingår det dessutom en försäkring för säljaren i detta fallet vilket är vanligt vid sådana besiktningar är den oftast till stor fördel för just säljaren och inte köparen i dessa fall. Här finns gott om trådar på byggahus.se som täcker det. Det jag kan rekomendera är att läsa besiktningsprotokoll från samma firma på flera andra objekt om möjligt för att se lite hur de brukar formulera sådana saker. Nämns detta på tex liknande objekt?

2) Kostnad per kvadratmeter är omöjlig att svara på utan att veta mer om konstruktionen och hur det ser ut under. Av du skriver gissar jag på att det är någon slags krypgrund med träbjälklag eller trä uppreglat på ett betongbjälklag och det optimala här skulle vara att få tillträde och kolla under. Antingen utifrån om möjligt eller genom golvet. Vissa firmor kör fiberoptik så det är möjligt att komma in på riktigt trånga ställen utan att riva hela huset. Även en firma specialiserad på mögel kan vara bra att få ett utlåtande av. Kostnaden är dock helt beroende på vad som måste åtgärdas och hur det ser ut under.

I detta läget kan man se det på flera sätt givetvis. Är det drömkåken är det givetvis en bra grund för förhandling om priset. Är det en mögelhärd kan det vara bra att veta innan.

// Mats
 
Tackar! En kompis har lovordat detta forum för snabba och kompetenta svar. Nu var det dags för mig att testa, och jag kan bara instämma i hans lovord.

Som sagt, tack för svar. Verkar mycket smart att kolla besiktningsmannens andra protokoll!

En grundfråga är väl egentligen, finns det något sutteränghus från 60/70-talet där inte detta förekommer?
 
Jag skulle nog föreslå att ni gör en mycket grundlig undsersökning av det där.

Av skrivningen om golvväremn så drar jag slutsatsen att det troligen är en platta på mark som golv i undervåningen.

OM det verkligen är mögelproblem där så kan det blöi väldigt dyrt att åtgärda.

Golvvärme som är lagd på betong utan isolering under kan också vara oerhört dyr i elförbrukning. Är det ett jättelitet utrymme så kanske man klarar den räkningen. Men det är inte fackmannamässigt att bygga golvvärme på det viset.

Jag personligen skulle överhuvudtaget inte överväga att köpa ett hus med misstänkt mögel i bostadsdelen av huset. Om det är ett källarutrymme där man inte bor, så kan man kanske med tvekan överväga att ta risken.
 
Ok. Det låter bistert. Vid visningen så var lukten inget vi la märke till, men det är väl därför man använder besiktningsmän.

Men låt säga att vi slår till väl medvetna om dilemmat. Vad innebär oerhört dyrt för ca 50 kvm som innefattar kök/vardagsrum/badrum? Är det bortbilning av hela golvet och sen nytt på det!?
 
Det är ju svårt att avgöra hur stort jobb som behövs, men jag har en avlägsen släkting som drabbades av ett hus med mögel på 80 talet. Huset sanerades i 2 omgångar totalt för ungefär vad det kostat att bygga, det var i princip obeboeligt i 4 år, familjen skillde sig, barnen fick astma av möglet. Alla i deras omgivning kände hur det luktade mögel om deras kläder, på arbetsplatsen hos kompisar osv.

Fortsätt leta, ni kommer att hitta bättre hus.
 
Hm. Vi tar fram det andra besiktningsprotokollet från annan finfin villa i helgen och läser "mikrobiell påväxt finns på yttertakspanelen.. ..den upptäckta mikrobiella påväxten på yttertakens insida indikerar av att vinden påförs fukt inifrån bostaden".

Resonerar du likadant kring detta!?
 
Påväxt på vinden på yttertakspanelen (antar att det är råspont) är generellt mindre kostsamt att åtgärda. I detta fallet är det nog att varm fuktig luft går upp mot kallare ytor på vinden (antar att det är kallvind här) och kondenserar mot yttertakspanelen vilket ger en påväxt över tiden. Kan säkert ses som svarta prickar på virket. Kallvindar är som krypgrunder en riskkonstruktion men ofta inte lika kostsamt att åtgärda som en grund. Speciellt inte om grunden är en krypgrund med träbjälklag där du kan åka på att riva det mesta. Har man kallvind brukar det dessutom vara lönsamt efter relativt få år att öka på isoleringen och i samband med det kan man sätta plast mot innertaket som hindrar framtida kondens från luftig luft innefrån.

Oavsett rekomenderar jag att man personligen fixar en egen besiktningsman som går igenom objektet med en.

// Mats
 
Redigerat:
Nej, problem på vinden skall man iofs inte ta alltför lätt på heller. Man måste undersäka lite djupare hur allvarligt det är. Men i lindriga fall så behöver man inte bry sig överhuvudtaget.

Att helt korrekt åtgärda fuktig luft på vinden kan vara ett stort jobb också, men det är ofta lättare att bara minska tillförseln av fuktig luft, eller förbättra ventillationen. OBS att förbättra ventillationen är lätt, men ibland ger det rakt motsatt effekt.

Så som sagt oavsett vad ni köper så skall ni alltid göra en undersökning med egen besiktningsman. Besiktning som är gjord i säljarens regi skall man bara se som ett markndsföringsdokument.
 
hempularen skrev:
Besiktning som är gjord i säljarens regi skall man bara se som ett markndsföringsdokument.
"Vid direkt inträde i huset kunde en svagt avvikande doft förnimmas i inomhusluften vilken undertecknad förknippar med mikrobiell aktivitet". Om det handlar om ett marknadsföringsdokument för eller mot säljaren kan förstås diskuteras i detta fall;)

Denne bör dock ha all cred för sin ärlighet.
 
Nä jag håller med om att detta verkar vara en äkta opartisk besiktningsman. Ändå tycker jag att man bör besiktiga själv ialla fall.

En besiktning som görs inför en dolda felsförsäkring av säljaren syftar i första hand till att hitta alla fel som möjligen skulle kunna betraktas som dolda fel senare (de är inte dolda om besiktningsmannen upptäcker dem). Sådant som kan ge tvister senare.

Det gör att fel som besiktningsmannen anser som uppenbara, dvs som aldrig skulle kunna kvala in som dolda kan ignoreras. Men för en köpare kanske inte felet är uppenbart. Framförallt för en förstagångsköpare.
 
dudero skrev:
Hm. Vi tar fram det andra besiktningsprotokollet från annan finfin villa i helgen och läser "mikrobiell påväxt finns på yttertakspanelen.. ..den upptäckta mikrobiella påväxten på yttertakens insida indikerar av att vinden påförs fukt inifrån bostaden".

Resonerar du likadant kring detta!?
Det finns inte en kallvind på ett äldre hus där inte besiktningsföretaget friskriver sig så.
 
Ska kanske tillägga att de inte har fel heller men det är först när man tex tillägsisolerar man kan få stora problem
 
puu: Inte enbart. I dagsläget när många hus inte längre värmer upp murstocken (och därmed torkar upp källare och vind) genom eldning, och/eller när klimatet blivit lite fuktigare och varmare, plus att man numera duschar mer än tidigare generationer, så kan det nog börja bli problem på vindarna även utan tilläggsisolering.
 
b8q skrev:
puu: Inte enbart. I dagsläget när många hus inte längre värmer upp murstocken (och därmed torkar upp källare och vind) genom eldning, och/eller när klimatet blivit lite fuktigare och varmare, plus att man numera duschar mer än tidigare generationer, så kan det nog börja bli problem på vindarna även utan tilläggsisolering.
det stämmer. jag skrev t.ex men dina punkter i åtanke.
Det jag vill säga är att de flesta kallvindar är i farozonen och besiktningsmännen nästa jämt friskriver sig men att det först är efter en förändring det verkligen blir problem.
Själv håller jag på att bygga bort min kallvind.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.