Undrar bara vad ni ska ha för fasad på ert hus.
Vi ska ha tegel, och jag har inte läst om någon här som ska ha det.
Vad beror det på? Kostnad, tycker annat är snyggare eller något annat?
Skulle vara kul att höra vad ni ska ha för färg och materialval.
Just nu ska vi ha ett rött melerat tegel, men kvinnans privilegium är ju att ändra sig ;) så vi får se.

Ang. vårt bygge, så håller vi på och glesar. taket ska på om c:a två veckor.
 
Skulle absolut välja tegel om jag fick välja fritt och kostnaderna var desamma. Jag ser tegel som väldigt praktiskt (och snyggt) man slipper ju i stort sett underhåll på fasaden.
I vissa områden får man dock inte välja fritt, utan materialet styrs i detaljplan eller andra bestämmelser. Dessutom är det ju en merkostnad, så man får ju väga det ena mot det andra.
Vad är skillnaden mot trä? 100-150 tusen? Nån som vet?

/Pillan
 
Vi ska ha puts på väggarna.

På bottenvånigen har vi betongväggar som är redan putsade, det är bara att måla.

På övervåningen (kuporna och balkong) har vi Masterfacade på trästome. Det är en skiva som har 50% cement i för att kunna putsa på. Det kommer att se ut som bottenvåningen.

Masterfacade med puts på är bara lite dyrare än trä.

Fördelen är att det blir underhållsfri som betong/puts fasad. ;D ;D

I längden är lika dyr som trä om man räknar att träfasad behöver man måla var 10:e år.
 
Får jag välja fritt så väljer jag helst mexitegel, sedan puts och sist träfasad. Men med tanke på ekonomin blir det nog trä trots allt :(.
 
Jag tycker att hustypen och läget i många fall är avgörande for vilken fasad beklädnad man skall välja.
Tycker själv att puts kan vara väldigt snyggt på hus men det kan även trä fasader vara. Det finns ju olika typer av träfasader som enklaste lock läkt där läkten ock 'locket' är vanlig plank. Sen finns den lite mer exklusiva där 'locket' är en profilerad list och sen finns ju även liggande panel i olika varianter.

Själva har vi valt träpanel med profilerad list som lock eftersom det passar hustypen vi byggt samt att det ser vackert ut (tycker jag).

Tegel är jag personligen inte så förtjust i men visst finns det snygga tegelvillor också.
 
Läget och hustypen avgör tycker jag.

I svensk landsbygd finns det inget som slår ett Falurött trähus. Hade jag råd med en sörmländsk herrgård fick den gärna vara gul eller vit...

I Skåne skulle jag vilja bo i en röd-tegel-länga...

Puts känns oerhört rätt just nu, gärna i funkismodell och i "stadsmiljö"...

Tur att det finns något för alla smaker!
 
Hej igen!
Jag väljer tegel för att det är underhållsfritt. Min man jobbar mycket och när han är ledig vill jag att vi ska kunna vara tillsammans så mycket som möjligt hela familjen, utan att ständigt behöva underhålla med målning. Kan lätt bli mycket sådant., så när vi byggt klart hoppas jag att det blir lugnare. Jo, tegel är ju lite dyrare, men tycker att det uppväger att man slipper underhållet och målning kostar det också, både tid och pengar
 
Tegel hit och tegel dit. Ett hus ska ju ha träfasad!!! ;)

I samband med tilläggsisolering och fönsterbyte så överger vi fattiglapparna till förmån för stående träfasad med kälad notläkt.

Kostnad för träfasaden (oräknat isolering) är ungefär 10kSEK om jag minns rätt. Detta täcker 172kvm väggyta. Färg till detta lär väl bli ytterligare 5-6tusen. Att en välbyggd träfasad är jobbig att underhålla vet jag inte om jag håller med om. Tvätt efter fem år, ommålning efter 10år är väl rätt normalt om man gjort rätt från början....

Om trä vore banlyst i kvarteret satsade jag nog mina slantar på en snygg putsad fasad istället. Kanonfint när den är välhållen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.