Hej, jag har några frågor om den nya färdigställandeförsäkringen / skydd. Vår entreprenör vill hellre välja att lägga en bankgaranti på 10%, men i hans bank vet de inte hur de skall utforma bankgarantin, enkelt beskrivet vad skall det stå på bankgarantin? Har någon gjort på detta sätt och kan Ni hjälpa oss med texten, varken byggnadsnämnden eller banker vet hur den skall utformas. Vi har fått en byggfelsförsäkring klar men kommunen och banken väntar med kreditivet och byggstart förrän detta är klart.
Entreprenören har en entreprenadsförsäkring med ansvarförsäkring som täcker arbeten/åtkomst/återställandekostnader - räcker denna försäkring för bank och kommun??
Vi har delad entreprenad med denna entreprenör.
Vore tacksam för förslag ideér om detta så det blir löst.
Tack på förhand
Glad sommar ???
 
Byggnadsnämnden måste väl ändå veta hur den skall utformas? Annars får de ju ta reda på det. Det är ju sammhället som ställer krav, och kommunen som skall godkänna. Då är väl det minsta man skall skall kunna begära att de talar om vilka krav de ställer?
 
Jag blir förvånad av att entreprenören hellre vill ha en bankgaranti. Det innebär troligen i slutänden att han personligen blir betalningsansvarig om det är så att något sker så att bankgarantin löses ut. Den kommer ju även att belasta er entreprenörs kreditutrymme - banken brukar se det som en kredit.

Banken ska veta hur garantin ska utformas - i annat fall har de egna jurister. Det ska vara en vanlig entreprenör garanti som täcker 10 % av kontraktsumman under byggnationstiden samt till och med 2 år efter slutbesiktningsdatumet. Ni som beställare ska skicka in en handling till banken som avslutar garantin när de 2 åren har gått. Vet verkligen inte banken hur den ska utformas tycker jag att han ska byta bank!

Jag tycker att ni ska propsa på att han ska stå för en färdigställandeförsäkring istället för en bankgarantin - det är enklare för honom och för er.
 
Om byggaren är relativt ny så är bankgaranti det enda alternativet och ett helt ok sätt göra det på om en googlar på det finns det bolag som specialiserar sig på detta.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.