Vi håller på med våra husritning, kan någon/några hjälpa oss med följande funderingar:

När vi gör ritningen, hur stor plats kräver:
- Elcentralen
- Centraldammsugaren
- Styrning av golvvärme (Sker det vid elcentralen kanske?)
- Larm (Sker det vid elcentralen kanske?)
- Har önskemål om att kunna styra bla utomhusbelysning och viss armatur inomhus från plats vid entrén, utrymmeskrav för det?
- Behövs någon central för styrning av ventilation? Vart placerar man den?
- Något annat vi missat att tänka på?

Vi har ej valt uppvärmning ännu, men om vi väljer följande, hur stor plats krävs inomhus för styrning?
- Värmepump
- Fjärrvärme
- Bergvärme

 
EmMi skrev:
1- Elcentralen
2- Centraldammsugaren
3- Styrning av golvvärme (Sker det vid elcentralen kanske?)
4- Larm (Sker det vid elcentralen kanske?)
5- Har önskemål om att kunna styra bla utomhusbelysning och viss armatur inomhus från plats vid entrén, utrymmeskrav för det?
6- Behövs någon central för styrning av ventilation? Vart placerar man den?
- Något annat vi missat att tänka på?
Vårt utstyr er moderne og har ca mål på:
1) Sett av bredde 80 cm, høyde 80/100cm og dybde 30cm
2) Normalt stor 40*120*40cm
3) vet ikke
4) normalt er 40*40*8cm nok
5) 20*20*5cm
6) Vi har denne i inngangen til stua fordi den normalt har en tempføler inni og vil da plassert ved utgang/entre kunne gi feil temp.
Du mangler plass for Data, kabel-TV og Telefoni, sett av litt plass til dette også.
 
Hej
Om jag förstod allt rätt så ska ni bygga ett nytt hus från grunden?
Jag hade valt att göra ett extra rum i t.ex källaren på ca 15kvm (beror på hur stort huset ska bli). Där kan ni placera all elektronik, central, styrningar med reläer tid/skymmning, uppvärmningsutrustning för huset, vattentank m.m.
Jag hade även byggt ett buss-system i huset. Det innebär att man drar alla matningar (el-ledningar) ner till centralen som sitter i extra rummet. Alltså att man drar en matning per vägguttag samt lamputtag m.m. Inte göra som man brukar i en vanlig installation att man t.ex syr ihop ett antal väggutag och någon belysning som är t.ex i samma rum. Detta gör att du själv väldigt enkelt kan bestämma om du t.ex vill att lamporna i vardagsrummet ska tändas/släckas samtidigt som lampan i köket med t.ex en brytare vidd ytterdörren, så är inte detta något problem. Bara lite snabba ändringar i centralen! Även huvudeneten för larmet placerar ni här.
Detta kostar självklart lite mer än en vanlig installation eftersom man behöver fälla in mer slang och det går åt lite mer kablage och sånt, men jag hade absolut gjort det!
Om ni t.ex ska ha vattenburna slingor i alla rum, så är det bara att dra ner slingorna till rummet i källaren och använda det som husets utgångspunkt! Detta rum kommer att bli husets hjärta!

Tänk på det innan ni tar något beslut!!

Mvh//Johan
 
Tyvärr ser inte läget ut så idag att det blir någon källare, så vi kan nog inte avsätta ett helt rum för detta. Hoppas att det går att lösa på nåt vis i alla fall...
Men det skulle nog inte vara så dumt, känns rätt hi-tec! Har läst om nån som tom kunde styra gräsmattebevattningen via datorn...men det är nog inte för oss vanliga "svenssons"...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.