Hej
Vi har nyligen köpt ett hus och upptäckt att det finns
ett antal vågräta sprickor i kakelfogarna i vårt badrum.
Vi hade en besiktningsman som gick igenom huset före köpet
men han missade dessa.
Han har nu i efterhand besiktigat dem igen men
hävdar att sprickorna inte fanns vi förra besiktningen. ( Vilket är fel )

Vi har haft en kakelkille att kolla på det och han tyckte
att vi skulle gå vidare med detta.
Vi har kontaktat säljaren men den vill inte kännas vid några sprickor alls.

Frågan är .. hur går vi vidare?
Vad har vi för rätt mot besiktningsman eller säljare .
Kan vi driva detta vidare eller är det lön löst?
( sprickorna upptäcktes inom en månad efter köpet )

mvh Joel
 
JoelH skrev:
Han har nu i efterhand besiktigat dem igen men hävdar att sprickorna inte fanns vi förra besiktningen. (Vilket är fel)
JoelH skrev:
(sprickorna upptäcktes inom en månad efter köpet )
Hur ska du ha det?
 
H
Det ena emotsätter väl inte det andra?
 
Troligen vet väl ingen om sprickorna fanns vid första besiktningen då de inte togs upp. Men man kan anta och att det är troligare att de fanns där även då än att det skulle framkommit från er första besiktning till att du upptäckte dem.

Antagligen måste det rivas för att hitta sanningen om inget monterats på väggen sedan ni flyttat in.

Mvh
 
Sprickor i fogen behöver inte vara någon fara. Hur stora är de 0,1mm, 1mm?
Fogen tätar inte utan det gör tätskiktet och det är flexibelt.
Vi renoverade ett av våra badrum för ca 20 år sedan och har två lodrätta fogar, fogbruk, som glipar med 0,2-0,3mm beroende av årstid.
Vi byte försäkringsbolag för 3-4 år sedan och då testade de en hel del och i väggen bakom fanns det ingen fukt.
Kolla om det finns fukt i närområdet på utsidan av bedrummet.
 
HEM2121 skrev:
Det ena emotsätter väl inte det andra?
Vad är det som säger att det fanns sprickor vid besiktningen? Det är troligt, ja. Men inte självklart.
 
Det är lönlöst att driva det mot säljaren om sprikorna fanns vid besiktningen, eftersom ni så fall skulle ha upptäck dessa. Om sprikorna fanns vid besiktningen så driver ni det mot besiktningsmannen. Om sprikorna inte fanns vid besiktningen utan uppkommit senare så skulle det kunna röra sig om ett dolt fel och så fall driver ni det mot säljaren.

Dolda fel är dock väldigt svårt att få rätt mot, oftas slutar det i en förlikning där dina advokatkostnader är mer eller lika mycket som den summa som ni får vid förlikningen.

Jag har dock lite svårt att få fram om sprikorna verkligen fanns vid besiktningen eller ej, för du skriver att besikntingsmannen hävdar att de inte fanns vid besikntingen och det är fel, men samtidigt säger du att ni upptäckte dessa 1 månade efter köpet. Hur kan du veta om de fanns vid besiktningen om ni såg dessa först 1 månad efter ni köpt huset?

Det kan ju vara så att det inte fanns några sprikor för de bodde äldre människor i huset som går lugnt och sakt, och ni flyttar in med 3 vilda tonårskillar som springer runt och hoppar på ovanvången där badrummet ligger och dessa våldsamma härjningar har helt enkelt skapat rörelser i badrumsväggarna som inte funnits där sedan tidigare och därmed har sprikor uppstått... (vilda spekulationer).
 
Jag skrev det nog lite fel .. vi har fått sprickorna dokumenterade av besiktningsmannen inom en månad efter köpet ( faktiskt sista dagen innan den månaden skulle förfalla )
Vi hörde med vårat försäkringsbolag och de sa att en månad efter köpet så är det fortfarade säljarens försäkring som gäller.

Sprickorna fanns .. vi upptäckte dem själva efter 2 veckor men då hade vi så mycket annat att göra.
Ska sägas också att vi inte bott i huset under första månaden eftersom vi hade dubbelt boende. När vi varit i huset så har vi nästan aldrig varit i den delen av huset.
Vi frågade kakelkillen också om sprickorna bara kunnat uppstå nu men han menade att dessa sprickor har varit där länge ..

Att besiktningsmannen skrev att sprickorna inte funnits vid första tillfället känns mer som att han vill safe:a så inte han kommer i kläm.
När han utförde första besiktningen så tittade han bara snabbt runt i badrummet, kollade fallet i golvet och gick sen vidare.
Vi konfronterade honom med detta och han hade som försvar att han inte kan lysa på varenda fog för i så fall skulle hans besiktningar ta för lång tid.

Men är det inte det vi betalar honom för!?

Känns lite lurigt med honom för han säger samtidigt att han inte heller kunde ha missat detta för att han är så noggrann.
 
Med den nya infon är det besiktningsmannen då får rikta in dig på. Säljaren kan inte hållas ansvarig eftersom det mesta tyder på att felet var synligt när du köpte huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.