Det verkar som jag hade rätt i att hög framledningstemperatuyr och lågt flöde ger lägsta returtemp är det bästa för skiktning i acktank.

Kom och tänka på om det då innebär att golvvärme är dåligt lämpad för ett vedsystem, eftersom man inte kan ha så hög framledningstermperatur, och eftersom flödet bör ara högt för att inte få ojämn värmefördelning.

Eller har jag missuppfattat golvvärmens förutsättningar? Jag använder det inte själv.
 
Jo, det kanske man kan säga. Men med golvvärme dimensionerar man så att det inte krävs höga temperaturer och därmed blir det även låg returtemp, så det funkar bra ändå. Men visst, allt annat lika så är det nog bättre med radiatorer...
 
Vad har man för differenstemperatur normalt i ett golvvärmesystem egentligen?
 
3-5 grader beroende på golvmaterial och finkänslighet i fötterna. Men de stora flödena går ju ändå bara genom shunten så inte blir skiktningen förstörd. Kör själv golvvärme, 250m2 mot en 750l acktank. Laddar med värmepumpen mellan 25-32 grader och även med den låga differensen så skiktar sig vattnet.
 
GustavW skrev:
3-5 grader beroende på golvmaterial och finkänslighet i fötterna. Men de stora flödena går ju ändå bara genom shunten så inte blir skiktningen förstörd.
Jo, men det är returtempen som är intressant, det är ju den tempen som fylls på i botten.

Kör själv golvvärme, 250m2 mot en 750l acktank. Laddar med värmepumpen mellan 25-32 grader och även med den låga differensen så skiktar sig vattnet.
Så lågt som 25 grader på returen? Ja, då bör det inte vara något problem med golvvärme och acktank!
 
Vi hade golvvärme och vedpanna med acktankt i förra huset, halva källaren golvvärme och resten radiatorer. Utan att ha lika bra koll på returtemp och skiktning som Ni så funkade det i alla fall bra. Vart varmt och drog inge mer ved än innan golvvärmen.
 
Eftersom framledningen aldrig går över 30-35 grader i ett golvvärmesystem så hamnar ju returen lägre än detta. Med radiatorer kan man nog få lägre returtemp och det är injusterat. Du utnyttjar däremot tanken bättre med golvvärme eftersom framledningstemperaturen är så låg. Tempen i tanken kan vara 30 grader och du har fortfarande i varmt i huset. Det går inte med radiatorer...
 
Nej, det är sant, golvvärmen klarar sig på lägre värme i tanken. Sen så blir väl inte tanktoppen kallare än att man får varmvatten?
 
en viss hjälp kan du få med bivalentshunt om du vill rädda några grader av v-vattnet
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.