Säljaren från husföretaget vi är intresserade av föreslår att vi lägger in om bygglov och bygganmälan innan årsskiftet då priserna kommer att höjas ganska mycket (alla husleverantörer) då en ny energilag träder i kraft då.

Stämmer detta och är det ett bra förslag?
 
Finns information på www.boverket.se

Och visst kommer det bli förändringar, dock bara till det positiva om man ser till miljön :) (och även er plånbok i förlängningen)
 
Om din husleverantör hotar med detta skulle jag fundera en extra gång på att bygga med den leverantören.

Reglerna du (leverantören) pratar om står i BBR kap 9 http://www.boverket.se/Bygga--forva...egler-ESK/Boverkets-byggregler/BBR-avsnitt-9/

Det handlar om att tidigare var energikravet på en villa 110kwh/kvm/år (110kwh per kvadratmeter och år) och efter nyår kommer det att sänkas till 55, alltså en halvering. Detta beslut togs redan för ett år sen men bostadsföretagen har fått till årskiftet 09/10 på sig att göra de åtgärder som krävs. Dvs eg ska alla bygga med de nya kraven redan men om du skriver kontrakt innan årskiftet så gäller de gamla reglerna och skriver du efter nyår så gäller de nya.

Det finns flera saker att tänka på här.

De flesta byggföretag löser detta genom att sätta press på värmepumpstillverkarna att utveckla effektivare pumpar så de inte drar så mkt energi. Väldigt få gör ngt åt sin egen konstruktion för att minska energiåtgången, t.ex. att bygga tätare väggar, bättre isolerad husgrund, lägre u-värde på fönster osv osv. De flesta lägger hela jobbet på att få en effektivare energileverans. Det är ju bra i sig att vi får effektivare pumpar men det vore ju mkt bättre om företagen samtidigt såg om sitt eget hus och förbättrade konstruktionen.

Jag har pratat med väldigt många husleverantörer (på bla mässor) och skrämmande ofta hör man att "det spelar ingen roll hur mkt isolering du har i väggen, det är värmepumpens effektivitet det handlar om. Vi har nu tagit fram den här, MKT EXKLUSIVA värmepumpen tillsammans med xxx och installerar du den så klarar vi de nya kraven". Ställer man dom mot väggen å frågar om det isf går lika bra med ett tält så skruvar de på sig å pratar runt det. Då går jag vidare...

En bra tillverkare har redan tänkt på detta och bygger redan enligt de nya kraven, samt att de bygger så du har möjlighet att välja värmekälla (bergvärma, luftvärme, jordvärme, fjärrvärme, pellets, ved, solenergi osv). De har haft god tid på sig att anpassa sig!

Tänk ett steg längre.
När du en gång vill sälja ditt hus om 10,15,20 år. Då kommer inte ngt år hit eller dit på åldern på huset spela ngn skillnad. Om du däremot har ett hus som läcker som ett såll och kräver en grymt bra värmepump (svindyr?) för att klara de energikrav som råder (kanske blir ännu strängare?) så kommer ditt hus inte värderas speciellt högt jämfört med de som redan byggt enligt de nya reglerna och har energisnåla lösningar. Detta kommer i framtiden spela en mkt högre roll vid värderingen av ett hus. Det är ju inte så att energipriserna går neråt direkt....

Jag skulle ALDRIG bygga med en tillverkare som inte redan klarar de nya kraven eller som stressar dig att skriva på med de gamla kraven "för att det ska bli billigare". I längden kommer det INTE att bli billigare!

Själv sitter jag å ritar på ett hus och ska inom de närmaste veckorna skriva kontrakt med en husleverantör. Men det blir med en som profilerar sig som lågenergihus och har ordentligt med isolering i väggar, tak och golv och som har tänkt på helheten sedan länge... men det är jag det.

Hoppas jag kunde hjälpa lite...
 
Hur är läget om man lämnar in bygglov på lösvirkeshus innan årskiftet, är det de gamla reglerna som gäller då?
 
Reglerna gäller ALLA nyproducerade villor. Spelar ingen roll om det är lösvirke eller prefab.
Så ja, lämnar du in ngt innan årskiftet så gäller de gamla reglerna.
 
Fast många klarar väl readn 55kWh/m^2/år? Vårt nybygge beräknadestill 43kWh/m^2/år och det utan några direkta åtgärder/tillägg. Det vi valde till var andra fönster (Elit U=1,2 Alu.beklädda)
 
Jovisst. Det finns många som klarar kraven redan idag. men majoriteten gör det inte. De allra flesta ligger runt 110. Varför bygga bättre än man behöver? Det kostar ju bara pengar! Om man inte profilerar sig på det eller kunderna efterfrågar det! De flesta kunder vet tyvärr alldeles för lite om det och ser bara till kostnaden för bygget och inte kostnaden över en längre tid... Men det börjar vända på sig och vi blir mer och mer medvetna, det är bra!
 
Tror inte att det är kravet på energiförbruknngen som är det största problamet utan kravet på högsta tillåtna effekt för eluppvärmda hus. Ellefekten på värmepumpen + eleffekten för tillskottsel för ej överstiga zon 1 (5,5 kW) zon 2 (5 kW) och zon 3 (4,5kW) med tillägg om boarean överstiger 130m².
Detta medför att vanliga frånluftsvärmepumpar diskvalificeras pge eleffekten, comfort zone kan ev klara nya kravet men det ligger på gränsen. Nästan alla husleverantörer har frånluftsvärmepump som värmekälla just av den anledningen att det är billigast att installera.
Nu tvingas man titta på andra uppvärmningar som inte kräver tillskottsel i samma utsträckning som tex bergvärme eller uteluftvärmepumpar som dimensioneras för att klara nästan hela värmebehovet vid dimensionerande utetemperatur och där av fördyringen i byggskedet.

Säg att det med bergvärme blir 100 000:- dyrare att bygga ett hus, och 160m² kan bli upp till 10 000:- billigare i drift per år med bergvärme än frånluftsvärmepump, och om man räknar ränta och amortering på ca 20 år på detta så kommer huset med bervärme att vara billigare att bo i från dag 1 så det finns ingen anledning att skynda sig att bygga före årsskiftet av den anledningen.

Tycker i detta fall att BBR både står på konsumentens och miljöns sida och husleverantörerna får anpassa sig. BBR ställer inga orimliga krav men tvingar fram vettiga lösningar.

Fast det stämmer nog som hustilverkaren säger att det blir dyrare att bygga, och dom är nog lite rädda att detta kommer att påverka försäljningen negativt och att det blir svårare med merförsäljningen av tillägg som man kan tjäna pengar på.

/Patrik
 
Tack för era svar!

Jag får inte känslan av att säljaren försöker tvinga fram en kontraktsskrivning. Han vet att vi försöker hålla kostnaderna nere så mycket som möjligt. Husföretaget (Björklidenhus) räknar med 75kW/h i dagsläget och då är det frånluftsvärmepump som gäller. Vi kommer borra efter bergvärme, gör det skillnad?
 
Det kommer göra skillnad. Bergvärmen är effektivare.
 
Bergvärme är dyrare att sätta in, dyrare pump och det kostar att borra, men du får en lägre driftskostnad pga av att den är effektivare.

Vi bytte ut en IVT 490 mot en Comfortzone CE50 (båda är frånluftsvärmepumper) i vårt nybygge och enligt energiberäkningarna så hade vi med IVt´n hamnat på 112 kWh/kvm och år resp 75 för Comfortzonen. Vi bor i zon 1 där de gamla kraven är 130 och nya 95. Vi hade klarat de gamla kraven med en IVT490, men med högre energikostnad, så vi valde en högre investering och lägre driftskostnad. Och klara de nya kraven med marginal.
Bergvärme var dock inget alt för oss då det blev för dyrt. Nu återstår att se hur det funkar. Huset börjar byggas i jan/feb.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.