Hur fäster man bäst ett städ i en huggkubbe?

Jag tänkte mig STORA märlor/krämpor, två på varje sida. Tror mig ha sett något sådant någon gång. Men var får man tag på sådana? Kanske bara att kavla upp ärmarna och tillverka själv av järnstänger? Eller finnn sdet någon annan bra lösning?
 
Jag vet inte, men själv hade jag nog värmt och böjt till "märlor" av typ 8-10mm järnstång, kanske ett armeringsjärn eller något annat man har liggande. Eftersom du ska slå ner dem i ändträ hade jag gjort dem rejält långa, samt använt en huggmejsel och/eller bågfil för att göra spår i ytan så att de sitter lite bättre. Sen hade jag spikat fast en över varje fot.
 
Jag antar att det inte finns några fästhål eftersom du pratar om stora märlor. Finns det fästhål borde väl lååånga franskskruv fungera utmärkt?

Alternativet är kanske spikband + franskskruv. Vill man göra det riktigt stöddigt kanske man kan ta spikbeslag och böja över eventuella "ben" eller liknande på städet.
 
Daniel_N: Japp, det låter ungefär som jag tänkt mig. Hmm, jobbigt att behöva värma för att böja, men det är nog bäst. Får åka till kompisen som har gassvets! :)
 
phl: Spikband låter som en bra lösning! Inte lika snyggt som märlor, men antagligen minst lika bra eller t o m bättre.
 
Märlor är den enda infästning jag sett hittills. Möjligt att det finns en poäng med randiga armeringsjärn. Spikband är kanske enkelt, men det kommer se väldigt hemmagjort ut, om nu det spelar nån roll. Troligen kommer de med tiden att bli uttänjda av allt hamrande.
 
Pga "Alzheimer Light" kommer jag inte på vad dom heter nu....jag menar dom där som höll fast rälsen i slipersen på den gamla goda tiden.

Har du tillräckligt stöddigt städ tror jag det räcker med att spika grov spik efter kanten så att städet inte kan vandra omkring.
 
Ska ta med kofoten och gå en liten promenad längs någon räls! ;)

Tror ändå det blir egenhändigt tillverkade märlor. Mest av estetiska skäl :)
 
bax skrev:
Pga "Alzheimer Light" kommer jag inte på vad dom heter nu....jag menar dom där som höll fast rälsen i slipersen på den gamla goda tiden...
Jag tror att det helt enkelt heter rälsspik. Ibland är enkelt svårt... ;)
 
injonil skrev:
Tror ändå det blir egenhändigt tillverkade märlor. Mest av estetiska skäl :)
Det första en smed fick lära sig var att tillverka sina egna verktyg så du är nog rätt ute:)
 
Just ja, läs inlägg #2 noga, jag har provat med vanlig rundstång utan nån som helst räffling på ytan, dom kryper upp igen fort som tusan.
Alternativet är att göra benen lite böjda så kramporna vrider sig i kubben.
 
Kan man inte testa såg klyva spetsen på kramorna, alternativ såga ett kors i dem och fila till "benen" som bildas så att de tvingas ut i träet när man bankar ner kramporna.
 
stad.stryka.smed.jpg
 
Eller svetsa på 4 öron 6-8mm plattjärn och dra franskskruv.
 
Redigerat:
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.