Hej!

Vi är i slutskedet av vår upphandling av byggföretag till vår utbyggnad. Vi har kommit fram till att det billigaste troligtvis blir att köra på löpande räkning. Då kan vi dessutom jobba lite själva.

Vi har ett företag som känns rätt men vi vill inte bara tacka ja utan att göra någon typ av prutning. Vad är bäst att pruta på? Timpriset eller pålägg på material? Eller kan det finnas något annat?
Hur mycket vågar man pruta? Nu ligger timpriset på 450 inkl moms och 10% pålägg på materialnettopriset.

Tacksam för synpunkter!
 
Hemmakatten
Både timpris och materialpåslag är rimliga. Förstår inte varför du vill pruta, det viktigaste är att ni får tag på en firma som gör ett bra jobb. Och viktigt att skriva ett ordentligt avtal.
 
Är det alltså ovanligt att pruta på timpris och/eller materialpåslag? Vill ju inte "förolämpa" nån.

Kan man pruta förstår jag inte varför man inte skulle vilja det?
 
Det är rätt meningslöst att pruta när du anlitar folk på löpande räkning. Om du lyckas pressa ner timpriset 10% så kommer de bara att ange 11% mer timmar, så är ni tillbaka där ni var från början.

Men om du är i slutskedet av en upphandling så har väl leverantörerna angett sitt lägsta tänkbara pris? Det är så att säga redan prutat.
 
Ja, det är säkert så att de lägger på prutningen på nåt annat.
Vi är i slutskedet på så sätt att vi har tre kvar som vi ska välja mellan. Vi tänkte ha en prutrunda innan vi bestämmer oss. Men känslan och referenser är väl viktigast.
 
Thomas59
Kan ju vara intressant att veta vilken "nettoprislista" som materialkostnaden beräknas på.

Vissa nettorprislistor är rena fantasilistorna, enbart framtagna för att lura kunderna. Kräv att få leverantörens fakturaunderlag från dennes leverantör för att kunna kolla att påslaget blir 10% på VERKLIGA KOSTNADER.
 
Tack för tipset!
 
Detta gäller främst EL och VVS men även ventilation. Grossisternas bluffprislistor är bara till för att lura kunder så att hantverkaren kan tjäna mer. Ex elkabel har elektriker uppåt 80% rabatt på.

Gipsskivor och reglar är värre att luras med. Om de handlar på Beijerbygg och lägger på 10% är det en dålig affär för dig.
Du får dessutom betala arbetstid när de hämtar grejer.

Byggare har rabatt på beijer så de 10% som de lägger på till dig ska du veta att de redan har 20% på hos beijer.
De tjänar alltså 30% på materialet.


Mvh
 
Enklaste sättet att skära kostnad är att själv ansvara för materialanskaffning. Begär offert direkt från ett par konkurrerande bygghallar. Det är oftast väl värda pengar att betala leverantören för frakt fram till byggplatsen.

Genom detta förfarande sparar du på två sätt: Dels slipper du helt betala byggentreprenörens materialpåslag. Dels slipper du betala hans arbetskostnad för att hämta materialet.
 
billy baver s förslag är bra OM man har den tiden att med jämna mellanrum själv frakta hem byggvarorna..det är inte g¨ratis att få det hemkört heller.. Man får fundera på vart man ska "pruta" och vart man ska spara in. Uttrycket "Dumsnåla" har inte kommit till för ingenting ;-)
 
Jag köper in allt på eget konto från bygghandeln. Snickarna ringer bara och säger va de ska ha så blir det utkört. Hatar att betala extra på materialet. Värst är VVS människorna! :eek: Att köra på timme är klart att rekommendera, jag kör alla på det.
 
Byggkedjor som XL och Beijer har fasta rundturer med standardpris för frakt. Brukar bli billigaste alternativet om man köper i lite volym.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.