Hejsan,

Jag har mikrorepor på mina högblanka plattor. Det syns mycket tydligt i spotlightljus då golven flammar i ljuset.

Har haft firma här som gjort rent plattorna enligt tillverkarens instruktioner. Reporna syns lika tydligt.

Jag har även extra plattor från samma leverans som inte är lagd. En av dessa plattor är rengjorda och lagd bredvid de andra och den har repor den med. Så det är inget från läggningen som repat dem.

Jag skulle vilja få tips på vad jag skall göra mot tillverkaren? De skall återkomma men jag är orolig för att de kommer skylla på något eller säga att det är acceptabelt med repor. Jag som konsument är inte nöjd med detta och vill få det löst.

Alla tips är varmt välkomna! Speciellt om någon haft ett liknande problem med golvplattor.

Stort tack på förhand!
 
Är inte lite repor i ett golv något man får räkna med? De kommer förmodligen hamna där förr eller senare ändå. Nu är det väl lite sen att klaga när plattorna tydligen redan sitter fast i golvet. Det borde väl golvläggaren sett.
 
Ja, det var min spontana reaktion också.
Ska ni ha golvet till att gå på eller till att spegla er i? Speciellt om det som du säger i ett annat inlägg är så att de små reporna har varit där redan från leveransen. Det blir väl antagligen små fina repor när man polerar sten?
 
Säger du samma sak när du köper en bil???

Golvet är högblankt och svart. Granitkermik som är extremt hårt och svårt att repa. Provade med knivar och annat på en provbit innan jag köpte så nej det blir inte repor lätt på denna typ av golvplattor.

Reporna kommer från fabriksslipningen och är på varenda platta och stör mycket i spotlightljus. Tänk hur en bil som körts i dålig biltvätt ser ut i lacken. Detta från fabrik!!!

Min fråga gällde juridik inte kommentarer om "man får räkna med att saker blir fula med tiden". Jag har köpt något helt nytt som jag som konsument inte är nöjd med. Jag kan givetvis gå på golvläggaren också. Plattorna hade dock ett extremt tjockt transportskydd så det hade varit orealistiskt för honom att kolla plattorna och rengöra dem innan läggning. (aldrig hört talas om någon som gör det) Så slutresultatet av plattorna var omöjligt att se bara genom att ta dem ur förpackningen och titta på dem.

Tillbaka till min fråga: Hur går jag till väga?
 
Se bild och video under tråden för golv!
 
Funder på var du vill ha ut:
- ersättning
- få nya plattor
- att dom betalar upprivning av golvet? och montering de nya
- Omslipning på plats av plattorna?

Det är väl en stor chans att säljaren/tillverkaren säger att: - visst dom är felaktiga, du kan få nya plattor. Men att du skulle ha kontrollera dom innan du satt dem, så dom ersätter inte att du måste göra om jobbet.

Mvh/abbe
 
Reklamera till läggaren/försäljaren.
Ta dit någon besktningsman från branschorganisation och få utlåtande.
Ring konsumentvägledaren och ARN.
 
Det brukar ingå i instruktionerna för kakel att tillverkaren ersätter inte arbetskostnad för fel som gick att se före läggning, typ nyansfel i färger och liknande.

Om dessa villkor sedan håller rättsligt med avseende på konsumentköps laga osv vet jag inte.
 
Jag är inte ute efter ersättning. Jag vill bara bli av med reporna på ett eller annat sätt. Köket är ganska exklusivt och plattorna förstör resten som det är nu. Så att behålla dem som de är är inget alternativ. Alla jag visat det hela säger samma sak. Skulle inte acceptera det.

Det som gör det hela lite jobbigare är att jag har tunga granitskivor i köket så att lägga om det är inte ett roligt arbete med risk för andra skador och problem. Att lägga nya plattor ovanpå de gamla gör att under sparksocklar och annat blir det gamla kvar vilket inte är perfekt även om det ju faktiskt inte syns. Vet inte heller hur det då blir med golvvärmen plus golvet 1 cm högre.

Slipa granitkermik? går det? Riskerar man inte ojämnheter och annat eller blir det riktigt bra?

OK om de nu säger så betyder det att nästa reklamation är mot plattsättaren som skall kolla plattorna innan de läggs? Eller är det jag som köpt dem som skall kolla dem? (lika orealistiskt för alla parter att kolla plattor med transportskydd som kräver specialmedel som inte ens säljaren kände till för att få bort. Plattläggaren sade att det är det värsta transportskydd han sett under sina 15 år som plattläggare) Omständigheterna med transportskyddet gör att det var omöjligt att kolla plattorna annat än det som gjordes. Har inga andra fel på plattorna som stötta eller liknande. Mikroreporna... Dessutom var ju inte spotlights monterade när golvet lades. Så även utan transportskyddet syns det inte på samma sätt som när lamporna är tända.

Uppskattar verkligen feedbacken!
 
Tack för tipsen abbe, MH och hempularen.

Fick lyssna på en förklaring till att plattorna slipas i fabrik och därav har repor från tillverkaren. Man märker när det är ursäkter. Han skulle återkomma nästa vecka så har inte fått "stick och göm dig svaret ännu". Dock hört en annan person från tillverkaren mumla om "skall synas i alla ljusförhållanden". Typ släck lamporna så skall det synas... Tror inte det håller enligt konsumentlagen!

Jobbar själv med kunder hela dagarna så jag vet hur viktigt det är att hantera missnöjda kunder bra. En missnöjd kund är möjligheten att skapa den mest nöjda kunden. :) Är inte missnöjd på riktigt ännu! Bara lite trött på det hela.

Min eskaleringsplan i olika nivåer om jag inte kommer vidare:
Nästa steg blir reklamering på papper till ÅF
Besiktningsman
ARN och konsumentombudsman
SVT Plus, blogga, facebooka, forum och sprida varning om dessa plattor liksom hanteringen från tillverkaren. (alla har fel på produkter det är hur man hanterar det som spelar roll)
Funderar även på att ta hem provplattor från andra tillverkare och jämföra i samma förhållanden. ta foton. Blogga om det. Redan tittat på andra plattor i butik i starkt spotlightsljus och där är det inga repor!
 
Hybris skrev:
konsumentlagen!
konsumenttjänstlagen, eftersom du köpt en golvläggartjänst. Och då tittar man på vad som är normal standard. Du avgör alltså inte själv om golvet är bra eller dåligt. Därför föreslår jag besiktningsman.

SVT Plus, blogga, facebooka, forum och sprida varning om dessa plattor liksom hanteringen från tillverkaren. (alla har fel på produkter det är hur man hanterar det som spelar roll)
Trista metoder. Även konsumenter kan ha fel.
 
Hejsan MH,

Om jag är nöjd som konsument avgör jag ju själv och ingen annan. Repor i på plattor i ljust av spottar kan knappast anses ok. Givetvis skall jag ta det med en besiktningsman men tänker samtidigt jämföra plattor från olika tillverkare för att själv bilda mig en uppfattning om det är "standard" att granitkeramik skall ha mikrorepor. Har bott utomlands med hela golv i högblanka plattor med spottar utan några som helst tendens till mikrorepor. Visst vid riktigt brutala saker kunde man få vanliga synliga repor men det är ju något man själv gör eller olyckas av under nyttjandet och en helt annan sak.

Har inga planera på att gå hela vägen om det kan lösa sig utan eskalering. Vill bara ha ett snyggt golv inget annat. Iofs tycker jag det är på sin plats att varna alla konsumenter för att inte köpa plattan från den tillverkaren om de har spotlights i sitt hus om det är standard att det skall vara så. I det fallet tillverkaren säger att det inte är ett fel skall väl alla veta om vad de köper och inte riskera hamna i samma tråkiga situation som mig? Rätt/fel?
 
Hybris skrev:
Iofs tycker jag det är på sin plats att varna alla konsumenter för att inte köpa plattan från den tillverkaren om de har spotlights i sitt hus om det är standard att det skall vara så.
Det låter ju som att det räcker med att titta på plattorna innan man lägger dem? :rolleyes:
 
Om du läser hela tråden så inser du att man inte genom att titta på plattan kan se reporna då transportskyddet var så tjockt. Plus att det inte framträder tydligt om det inte är direktverkande ljus. Är det någon som gör rent plattorna från transportskydd innan? Det som är lite komiskt är att jag på vissa ställ av dessa plattor fortfarande ser transportskydd så inte ens tillverkaren har klarat göra dem rena i viss fall. Otroligt! De jag hade hemma var dock rengjorda och fina. Vet inte om de ändrat för att de nu vet hur jävliga plattorna är att få rena. :)
 
BTW. Hade varit trevlig med ett forum där man kunde se vart folk jobbar och med vad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.