Hej,

Jag undrar om det finns nån "vanlig" färg (olje- eller vattenbaserad) som ser ut som Falu rödfärg? Ska måla en träpelare vid entrén och slamfärgen är ju inte så bra att luta sig emot med finkostymen när man kommit hem från festen ..;)
 
C
Klart det gör, bara att gå till färghandlaren och prata med dom så fixar dom.
 
Hej!
NCS nr på Falu rödfärg är S5040-Y80R
Förslagsvis väljer du Butinox Futura alt Demidekk Optimal (Jotun)

Mvh Lars
 
Tack å bock för snabba svar!

Till färghandlarn imorgon... och måla medan höstsolen fortfarande värmer lite.
 
Just färgen som sådan är knappast några problem, däremot glansen kan nog vara ett problem. Falurödfärg är ju väldigt matt och tillför du en högglansig yta blir det bara konstigt.

Kan inte pelaren vid entrén plocka upp någon färg från foder eller listning på huset som kanske inte är faluröd?
 
Allcro allmoge i falurött är matt och ska påminna om "vanlig" faluröd.
 
nymålad falurödfärg fäller ju inte. Det är när den gör det som man ska måla om igen...och det går ju inte mkt färg eller tid åt att måla en stolpe :)snyggare och billigare!
 
Dessutom kan man blanda linolja i slamfärgen för att förhindra att den fäller om man ser det som ett problem. Dock blir kulören mörkare ju mer linolja man blandar i.
 
Om resten av hust är målat med falu rödfärg kommer det att se konstigt ut om stolpen är målad i annan färgkvalitet eftersom den som sagt är mycket blankare. Måla stolpen i samma färg som dörr/fönsterfoder istället.

Vi hade samma fundering om fällningen på vår altan, där man ju dessutom gärna vill ha det ljust, falu rödfärg suger ju upp solljuset väldigt effektivt. Det fick bli en trevlig smutsgrå färg istället, till det teakmöbler med röda dynor. Jätteläckert!
 
Det ser faktiskt inte så konstigt ut med oljefärg i rätt kulör. Det som skiljer är att oljefärgen skiftar något i ljushet beroende på ljuset som strålar in. Jag har själv industrilack i "rätt" NCS-kulör målad på rostfri plåt och det är absolut inget som syns mot den riktiga rödfärgen. Kanske lite i solnedgång.
Rätt praktiskt med oljefärg på en stolpe som man troligtvis tar i med händerna. Falu rödfärg blir rätt skabbig efter ett tag om håller på och tar i den.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.