Jag går i tankarna att bygga arkitektritat i lösvirke någongång inom en snar framtid. Har byggt mindre bodar förut på "fri" hand vilket har gått bra men krävts väldigt mycket tankearbete hur olika lösningar ska se ut. Om jag nu vill bygga ett riktigt hus på 120 kvadrat, vilka ritningar brukar man då behöva? Och hur detaljerade behöver de vara för att man inte ska behöva fundera så mycket?
 
I
De ritningar du avser benämns arbetsritningar till skillnad från de ritningar som används till att söka bygglov på. De senare är alltid i skala 1:100 (tomtkartan i skala 1:400 med husets placering måttsatt från tomtgränserna). Arbetsritningarna är sällan i mindre skala än 1:50. Detaljerna ritas i 1:20 och större skala.

Vad du behöver är, med utgångspunkt från bygglovritningarna, som har huvudmåtten på husets längd och bredd, höjd, taklutning m.m.:
- en måttsatt planritning över grunden i skala 1:50 (tänk då på att grunden ska vara indragen innanför yttermåtten på själva huskroppen)
- en måttsatt planritning över bottenvåningen i skala 1:50 (av den ska framgå var innerväggar, dörr- och fönsteröppningar ska placeras, hur dörrslagningen är tänkt m.m.)
- en måttsatt typsektion i skala 1:20 som omfattar ett snitt genom grund/kantmur, yttervägg, bjälklag, takstol och yttertak (av den ska framgå hur grunden ska utföras, hur ytterväggarna är uppbyggda med alla skikt, syll och hammarband, samt hur dörr och fönsterkarmar är placerade i förhållande till väggtjockleken)
- en måttsatt detalj i skala 1:20 över event. takkupa
- en måttsatt planritning över köket i skala 1:20 med såväl under- som överskåp inritade och förtecknade i tabell med littera, med specificerat diskbänksbeslag, vitvaror (spis, kyl/frys, köksfläkt m.m) och placering av spottar, eluttag, bänkbelysning, anslutningar för vatten och avlopp
- en måttsatt trappritning i skala 1:20 om trappa finnes
- en måttsatt uppställningsritning i skala 1:50 över dörrar och fönster med nominella mått och antal på dem samt beskrivning av beslagning m.m.
- en måttsatt takstolsritning i skala 1:50 (helst 1:20) om du tänker platsbygga dem (av den ska framgå dimensioner, antal och hur den sammanfogas i knutpunkterna och med vad, samt schematiska detaljer över bjäklag, yttertak, event. stödben och hanbjälke vid inredd övervåning)
- gärna också ett snitt/sektion av gaveln i skala 1:50-1:20 (av den ska framgå uppbyggnad, takutsprång och nockavslutning med vindskivor m.m.)

Det är bättre med en ritning för mycket än för lite, så att du tvingas ha tänkt igenom det hela på papperet innan du ska börja bygga. Under byggets gång har du inte tid till det.

Därtill kan behövas ett antal konstruktionsritningar (K-ritningar) som till viss del sammanfaller med arbetsritningarna. Man brukar därför också benämna arbetsritningar för K-ritningar till skillnad från A-ritningar som innebär arkitektritningar, oftast till bygglovet.
_________________________
Byggaren
 
  • Gilla
raspen86
  • Laddar…
jag håller med föregående talare. bättre för mycket än för lite.

glöm inte ritningar över el, vatten, värme (radiatorer, golvslingor) etc

heter det arbetsritning? huvudhandling har vi fått lära oss att det heter. eller är jag ute och cyklar nu?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.