Ett exempel:behov =7kw x860/flöde300l/h=20c ut-50c-retur30c
600l/h=10c ut-45c-retur35c
900l/h=7c ut-45c-retur38c
Beroende på hur stora radiatorer (volym) man har får man en viss "lagerkapacitet"som ökar med temperaturen .tänk dom som små acctankar
som avger värme till rummet med högre temperatur i radiator lågt flöde så kall retur som möjligt räcker den stora acctanken längre
 
Eftersom vattnet går den lättaste vägen finns behöver man i större fastigheter med långa avstånd mellan radiatorerna begränsa dess ventiler så vattnet går ända längst bort i systemet. Det beror på att man har friktion i ledningssystemet.

I villor eller mindre hus är avstånden korta och rören relativt överdimensionerade dvs för stora så radiatorvattnet når ut till alla radiatorer utan problem.

Termostaterna sköter ej fördelningen av vattnet. Dessa är till för att sköta rumstemperaturen när man har ett överskott av värme såsom belysning, dator, människor och framförallt solinstrålning.

En termostat har en livslängd på 15-20 år beroende på termostatens material i givaren vidare kan ett smutsigt system begränsa termostatens förmåga att justera flödet till radiatorn. Den lilla piggen kallad spindeln på ventilen kan fastna. Detta är vanligt på äldre ventiler i gamla system och framförallt efter sommaren då ventilen varit stängd en längre tid.

Mitt råd ; Satsa på nya termostater. Många nya har anpassningar mot gamla ventiler.
Om ventilen fastnar byt den.
 
Niclas 7bert skrev:
Mitt råd ; Satsa på nya termostater. Många nya har anpassningar mot gamla ventiler.
Om ventilen fastnar byt den.

Nja. I ett system med ackumulatortank och motorshunt är det inte ett helt själklart råd. Läs pr95s inlägg här ovanför. Om man låter innetempgivaren till motorshunten styra framledningstempen så behöver man inga radiatortermostater utom på de radiatorer där man vill hålla lägre temp än i övriga huset t.ex i sovrum eller om man har uppvärmt garage etc.
 
Nu har motorshunten varit monterad ett par dagar.
Fungerar kanonbra!
Detta skulle man gjort för länge sedan.
Har termostaterna kvar men har dom på max öppet, lagom temperatur i hela huset och bra skiktning i tanken,

Tack för alla bra råd.
 
Roligt att du blev nöjd!
Kom ihåg att dokumentera hur du har gjort dina inställningar för kommande behov
av finjusteringar /bra att ha om du ändrar på något som referens/grundinställning.

Mvh pr95
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.