Vi har ansökt om kommunalt VA samt ansökt om bygglov på samma fastighet. Även granngodkännande finns från alla grannar gällande huset.
Idag ligger det ett litet fritidshus på tomten som vi även har ansökt om rivningslov för. Äldre grävd brunn finns men inget avlopp. Enligt detaljplanen från 1955 så är det ett fritidshusområde där man får bygga max 70 kvm och inget avlopp ska förekomma. Trots detta har flera fastigheter inom området fått bygglov för större hus för boende året runt samt blivit anslutna till det kommunala VA-systemet. På vår gata är alla utom vi och ett liten stuga anslutna...
Vi lämnade in ansökan om bygglov/rivningslov för över tre månader sen och har ännu inte fått svar. Efter snart sex månader har vi nu däremot fått indikationer på att vi inte ska kunna bli anslutna till det kommunala VA-systemet på grund av att området "inte ingår i något verksamhetsområde för vattenverksamhet". Antar att detta nu även kommer att stoppa vårt bygglov...?!
Hur går vi vidare här?
Kan kommunen hindra oss från att bli anslutna till kommunalt VA då våra grannar är anslutna?
Hur länge ska man acceptera att vänta på ett bygglov?
Måste VA-frågan vara löst för att kunna få bygglov?
 
Thomas_o_Carina skrev:
Måste VA-frågan vara löst för att kunna få bygglov?
Nej, ni kan få bygglov ändå.
Dock måste ni i samband med bygganmälan redovisa hur ni skall lösa VA-frågan.
Ni har inte automatisk rätt till att ansluta er till kommunens nät även om ni är villiga att betala merkostnader för detta.
I så fall måste ni komma på andra sätt att lösa frågan. (egen brunn, septitank, infiltrationsbädd etc) Det kan vara värt att kolla upp detta innan ni drar på er kostnadr för ett bygglov på ett hus som ni inte kan bygga eftersom VA-problematiken inte går att lösa.
 
VA-frågan måste vara löst för innan bygglov beviljas. Om fastigheten inte ingår i kommunalt VA-område skickar byggnadsnämnden rutinmässigt till hälsovårdsnämnden för yttrande.

Därför spar ni tid genom att helt enkelt kontakta hälsovården direkt. Utan deras godkännande blir det nämligen nobben. Visserligen är hälsovårdsnämnden och byggnadsnämnden och kommunens VA-verk alla suveräna och självständiga myndigheter. Men man kan ju tänka sig att förnuftigt tänkande hälsovårdsinspektörer kan övertyga VA-verkets ledning om poängen med en utvidgning av VA-området.

Formellt avgörs tvist med allmänna VA-verk av statens VA-nämnd.
http://www.va-namnden.se/default.asp
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.