magnusj skrev:
Nej, vi bor i Margretetorp.
Men jag passerar Solhäll i stort sett varje dag, så det ska bli spännande att följa.
Jaha, fruktansvärt fina miljöer där ute! Då får du följa bygget live då ja! Är det ett riktigt gammalt korsvirkeshus du bor i? -något du som korsvirkeshusägare känner att jag bör tänka på?
 
Slacker32 skrev:
Du menar att du skall elda kanske 15 m3 ved om året i vardagsrummet? Hmm...
Ja det kan nog komma att bli uppemot 15 kubikmeter/år när övervåningen väl står färdig. Rätta mig om jag har fel, men är det inte ganska vanligt med en årsförbrukning på 15 kubik?? -och då har de flesta inte fördelen med att deras kakelugnar sprider värmen på ett lika effektivt sätt som kakelugnspannan gör..?
 
Men hur man än gör infinner sig som en första svårighet att en korsvirkesfasad inte är homogen. Och på varje punkt där olika material möter varandra riskerar man att fukt tränger in. Jag noterar att Farfars Pågar åtar sig att restaurera äldre korsvirke, så du bör passa på att fråga vilka skador som brukar drabba dessa konstruktioner och varför. Fråga hur man bär sig åt för att undvika dem i en NY konstruktion!

En traditionell skånsk länga har oftast bemålat korsvirke av ett material som kan vara svårt att känna igen. Ek ?!?! Jag noterar att Farfars Pågar bygger med eke. Men jag har svårt att tro detta varken är traditionellt eller ekonomiskt försvarbart. Blir det verkligen helfel att bygga med vanligt konstruktionsvirke av exempelvis gran?
Det största problemet jag kan tänka mig, ang. fasaden, är att trä är "levande" och betong/lerbruk/hydrauliskt kalkbruk, eller vad som nu kommer att vara anliggande träet är "dött", detta hänger jag faktiskt inte riktigt med på hur det ska komma att fungera, men bevisligen gör det väl det, eftersom vi inte helt ovanligt ser korsvirkeshus, som ganska imponerande, har 300 år på nacken. Men detta är absolut en fråga jag ska ta upp med dem!

Ja, ek är definitivt inte gratis(!) men krävs nog på, i alla fall, vissa delar av huset.. Visst kan man säkerligen använda gran eller något annat lite billigare alternativ till vissa andra delar, men är det ek som krävs så är det ingen astronomisk summa att lägga på sitt framtida hem kan jag tycka..?
 
Roa dig med att kontakta något av Sydsveriges länsmuséer! Där lär det finnas alltid någon eller några personer med både åsikter och insikter om korsvirke.
 
korsvirket skrev:
Jaha, fruktansvärt fina miljöer där ute! Då får du följa bygget live då ja! Är det ett riktigt gammalt korsvirkeshus du bor i? -något du som korsvirkeshusägare känner att jag bör tänka på?
Vet inte exakt, men det det är från slutet av 1700-talet iallafall. Med en tilbbygnad någon gång på 1800-talet.
Är tyvärr ingen expert, så jag har nog inte så mycket råd att ge. Det absolut viktigaste är väl att verkligen tänka igenom vilken typ av isolering, ventilation etc man ska ha för att förebygga fuktskador. Men jag är inte rätt peson att svara på detta.
Vårat hus hade plastats in och isolerats, utan luftspalt, direkt mot ytterväggen. Detta har vi gjort om genom att minska på isoleringen och fixat luftspalt. Vi har bytt till billigare uppvärmning (direktverkande el till jordvärme), så den minskade mängden isolering kostar inte så mycket längre.
 
korsvirket skrev:
Ja det kan nog komma att bli uppemot 15 kubikmeter/år när övervåningen väl står färdig.
Jag ser logistikproblem men ffa renhållningsproblem med att elda upp så
stora mängder ved i vardagsrummet och sedan ta hand om askan.
Även om kakelugnen var mycket vacker verkar investering vara i paritet med
en bergvärmeinstallation :eek:.

Lycka till med projektet förresten. Kul med korsvirkeshus.
 
hej hej.
jag har byggt ett 19x5m långt korsvirkeshus. mitt råd är att inte blanda in för mycket obeprövade material. Träullit fungerar utmärkt som ersättare till tegel faktiskt. Mkt god isoleringsförmåga. Kakelugnar är dyra och fina men kanske inte tillräckligt effektiva. Finska massugnar är fantastiska värmekällor som är direkta släktingar till både våra egna gamla stenugnar/bakugnar och till kakelugnarna. Man har i danska lab uppmätt 92% förbränningsgrad! Det bildas minimalt med sot, i stort sett ingen aska och man eldar en gång per dygn med 12kg ved. Det finns en bakugn ovanför brännkammaren och tempen ligger efter eldning på 280gr i ca 3h så pizza går fint, liksom långkok etc. ugnen är 1,2x1x2m och väger ca 3000kg. Värmen accumuleras i stenen och en rel öppen planlösning är en fördel. man kan få inbyggda värmeväxlare och sno värme till tankar samt kombinera det med solvärme. tempen inomhus diffar med ca 2-3 gr/dygn. Ugnen kan utformas som man själv vill och kan göras rund med trappa etc etc. En fantastisk manick! Har en själv och den har ersatt både värmepump och tv. Mästaren i ugnsbyggnad heter agner thulesen från danmark och finns på http://www.finskemasseovne.dk/. Kostnaden ligger på 40-50000SEK. mvh albert
 
Med tanke på hur mycket bark och skräp (och spindlar mm) det blir av vedhanteringen i pannrummet skulle jag ALDRIG vilja ha annat är myseldning och lite stödeldning i vardagsrummet.
 
abbejaco skrev:
hej hej.
jag har byggt ett 19x5m långt korsvirkeshus. mitt råd är att inte blanda in för mycket obeprövade material. Träullit fungerar utmärkt som ersättare till tegel faktiskt. Mkt god isoleringsförmåga. Kakelugnar är dyra och fina men kanske inte tillräckligt effektiva. Finska massugnar är fantastiska värmekällor som är direkta släktingar till både våra egna gamla stenugnar/bakugnar och till kakelugnarna. Man har i danska lab uppmätt 92% förbränningsgrad! Det bildas minimalt med sot, i stort sett ingen aska och man eldar en gång per dygn med 12kg ved. Det finns en bakugn ovanför brännkammaren och tempen ligger efter eldning på 280gr i ca 3h så pizza går fint, liksom långkok etc. ugnen är 1,2x1x2m och väger ca 3000kg. Värmen accumuleras i stenen och en rel öppen planlösning är en fördel. man kan få inbyggda värmeväxlare och sno värme till tankar samt kombinera det med solvärme. tempen inomhus diffar med ca 2-3 gr/dygn. Ugnen kan utformas som man själv vill och kan göras rund med trappa etc etc. En fantastisk manick! Har en själv och den har ersatt både värmepump och tv. Mästaren i ugnsbyggnad heter agner thulesen från danmark och finns på [länk]. Kostnaden ligger på 40-50000SEK. mvh albert
Låter fantastiskt! Hur ordnar ni med värme i huset när ni reser bort? Eller går det väldigt snabbt att värma upp igen när ni kommit hem?
 
det är lite fantastiskt. det är en daglig syssla, hämta en stor korg finspäntad ved, och därefter pyssla med den då o då under de 1-2h den tar att brinna ut. därefter ingen eldning förrän nästa kväll. Systemet är trögt och svingar 2-3gr upp och ner under dygnet. Beroende på vilka krav man har är detta antingen ett problem eller inte. Den för spindlar rädde myseldaren som skrev ett inlägg trivs nog bättre med ett annat system. När vi är borta sköter en elpatron uppvärmningen eller solpaneler. mvh abbe
 
Då var första mötet med "korsvirkes-specialisterna" gjort för att diskutera mina tankar och idéer och se om vi kunde sätta dem i praktiken.. -inga problem alls och tankearbetet fortsätter en stund till och snart ska offerter begäras in och kontakt tas med en konstruktör för att få K-ritningar allt annat som hör därtill..

Vilken djungel det är därute med alla möjliga kökstillverkare, alla fula kakelmaterial, vitvaror och möbler från IKEA och vad mycket av detta som är rent ut sagt skitfult! (rosa köksluckor t.ex. -vem vill ha det?) Jag har fått börja leta utomlands för att hitta vad jag tycker är trevliga möbler och meterial. -men någonstans har det börjat pusslas ihop en genomgående genuint gammeldags stil som kommer att bli kalas när det står klart!

Återkommer med lite "bilder" så fort jag fått klart ritningarna!

Tack ännu en gång för alla funderingar och jag tänkte kommentera den där finska masugnen lite.. Jag plockade fram broschyren på "kakelugnspannan" och klippte ut anledningarna till varför jag ska välja just kakelugnspannan;

Varför skall jag välja en Kakelugnspanna?
*Sänker dina uppvärmningskostnader med upp till 80%
*En vacker tidlös möbel
*Du behöver inget pannrum
*Svensktillverkad kvalitet
*Lika effektiv som 3-4 vanliga kakelugnar
*Hög mysfaktor, stor glaslucka med bred betraktelsevinkel
*Värmer hela huset via ert vattenburna värmesystem
*Hög verkningsgrad upp till 88%, nyttjar vedens energi maximalt
*Hög effekt, upp till 22,5 kW
*Lång avsvalningstid ger er värme långt efter att elden
har slocknat
*Höjer värdet på ditt hus med mer än investeringen
*Glaslucka med barnsäkert lås
*Patenterat sotnings system för enkel sotning
*Miljö- och säkerhetsgodkänd
*Svanenmärkt
*Elpatron som värmer huset när ni inte vill eller
kan elda. (tillbehör)
*Stor vattenvolym, som kan utökas med extra ackumulatortank *beroende på husets storlek
*Kan ge tappvarmvatten till dusch och bad (tillbehör)
*Kakelugnspannan kommer färdig i ett stycke, endast en del kakling återstår

Dessutom kommer systemet att kompletteras med vaccumrörsolfångare samt tappvarmvattenkran, så jag tror att det är det allra mest kompletta och miljövänliga systemet att köra golvvärme till. -trots allt "skräp" man släpar in.

 
inte en aning har aldrig hört talas om pannan. har du en adress eller referenser? material som dörrar fönster etc kan man med fördel handla på GENBYG.DK som är återvinningscentrum för hela danmark. otroligt fina saker och i enorma mängder. du kan tex hitta fina fönster och dörrar handfat trappstenar, ytterdörrar etc. kolla detta noga innan du ritar ditt hus eftersom det ska passas in i korsvirket. apropå fula kök och skitkök i allmänhet så akta dig för ikea samt de flesta andra kök. de finaste köken som gjorts kom nog på 50-talet. då var funktionalismen på topp och estetiken inte långt efter. Det fanns en tanke med allt och de flesta var platsbyggda för att utnyttja utrymmet maximalt. Antingen kan man köpa nedmonterade kök på blocket eller så kan man beställa ett nytt platsbyggt på möllans verkstäder i malmö. vet inte mkt om deras prisbild men allt blir billigt jämfört med ett ikeakök när man tar livslängden i beaktande... good luck/abbe
 
då har jag som hastigast kikat in på kakelugnspannan. Att analysera ett vedsystem är ganska komplext, kvar blir några enkla faktum: det kräver lite jobb med veden, det är inget mirakel utan den energi som finns i veden finns, varken mer eller mindre. Kakelugnspannan är en vanlig vedpanna omän i stiliserat utförande. den lagrar sin energi i en relativt liten inbyggd tank och förser resten av husets element etc med värme. sannolikt behöver den eldas lite mer kontinuerligt, dvs flera gånger per dag. Priset är ganska högt, referenserna få. deras beräkning faller direkt på deras kubikmeterpris. I ängelholm kostar torr ved lavad/kubik 600-750kr, inte 300 som anges. 300kr/m2 är ett vanligt pris för stjälpt mått fuktig ved och motsvarar max 0,6m2 lavad ved! Ajajaj... principen med en massugn är lite densamma men den har en enklare konstruktion och sannolikt en högre effektivitet, lägre pris, längre livslängd samt en möjlighet att utforma exteriören som man själv vill. Ett rent hantverk byggt i lerbruk.
Bygg inte en modulskorsten!!! Bygg en riktig. den blir också varm och jämnar ut värmen så sakteliga i huset. Om detta vet farafars pågar allt. De har byggt riktiga skorstenar och förmedlat massugnar. mvh albert
 
att någon annan bygger nytt korsvirke, själv har jag hållt på att bygga nytt korsvirke sedan drygt ett år sedan. Använder gran, 15x15 cm, till korsvirket som jag tjärat svart 5-6 ggr. I facken har jag murat Leca som jag putsar och sedan målar vitt. Innanför lecan luftspalt 2 cm sedan 210mm isolering . På taket ligger papp, snyggt!
Varning dock, inte för gamla stilar på "tillbehören" som du nämner, då kan man flytta in på ett museum istället. För att undvika pastisch-känslan får man i ett sånt här bygge lätta upp med moderna grejer. Vag gällande kakelungnen, det finns inga mirakel-kaminer, det är i veden energin sitter, det räcker att välja en kamin med hög verkningsgrad. Vi installerade en braskamin Falun från http://www.kaminexperten.se/webshop.asp?show=prodinfo&infoid=134&menu=22, 22 tusen installerad och klar med skorsten, värmer hela huset 100m2.
Nu börjar man skönja ljuset i tunneln efter ca 1,5 år av byggande, att det tar sådan tid beror på att jag gör ALLT själv.
Lycka till!!:)
 
Jag tackar (något komiskt) "Albert & Herbert" http://sv.wikipedia.org/wiki/Albert_&_Herbert för de tre senaste inläggen! ;-) -trevlig och tankeväckande läsning!

Jag vet inte själv så mycket om kakelugnspannan men vad jag läst mig till verkar det vara ett "fiffigt" system med tanke på vattnet som värms upp och lagras externt i ackumulatortank/pumpas runt och fördelar värmen på en större yta. -genialt! Att systemet med fördel kompletteras med både solceller/rör och elpatron kittlar en viss lathet som ibland med rätt kan infinna sig hos mig.. -skämt åsido är det helt enkelt ett allsidigt system jag tror på. Som en referens kan nämnas Martin Timell i Äntligen Hemma som installerade ett sådant (lite enklare/passivt) system och han var helt och bara positivt överraskad.

Man kan jämföra olika system och utformningar tills vi alla börjar kasta sten på varandra här på forumet och jag förstår att det finns fantaster i alla läger. Jag ska höra med mina "korsvirkesspecialister" om utformningen av skorsten och vad de rekommenderar för det känns som en viktig del! -dessutom låter det logiskt att en "riktig" skosten i tegel lagrar lite värme i sig!

Ja, något IKEA-kök eller motsvarande blir det nog inte tal om för mig, jag gillar helt enkelt inte den "plastiga" typen av möbler som tillhandahålls.
-när vi ändå berör ämnet kök och möbler; jag hittade en trevlig sida med möbler i en stil jag gärna omger mig med: http://www.deltamobili.com/galleria/galleria.htm -varken priser eller fraktalternativ nämns tyvärr, men smide, mörkt trä och textil i diskreta naturliga färger mot en "kall" vitmålad putsad vägg varvat med några lite mer livfulla och dramatiska väggar i korsvirke/tegel och "tågslipers" är väl så att säga "JAG" och det jag letar efter.

Skoj att höra om fler som väljer att bygga korsvirke, förstår att det tar lite tid om man gör allt själv, men vilken tillfredställelse det måste vara när det är klart! -skoj!
Det verkar finnas en del olika sätt att bygga väggarna på.
Mitt kommer att byggas med; Korsvirke i ek 200x200mm (!) med träullit i fackverket som sedan putsas med kalkbruk utåt. -innanför detta ligger asfaboard för att luft-täta och sedan byggs innerväggarna upp med något som kallas för siporex (300-350mm). -totalt en vägg på över halvmetern! -sjukt häftigt!!

Varken träullit eller siporex är alls gratis men det ska vara fruktansvärt smidigt och effektivt isolerande med träullit i fackverket och siporexen dels lagrar värme relativt länge vintertid och borde logiskt lagra och hålla viss svalka från sommarnätterna, så det är så det får bli!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.