Vi har köpt ett hus för ca 1 år sedan. Vi köpte en besiktning av Anticimex. Där var allt i sin ordning med diverse anmärkningar på att vissa saker förådrats på ca 30 år och att det var lite fuktskadat i tvättstugan. . Detta var vi mycket medvetna om. Men där framgår ingen anmärkning på att det skulle vara något problem med avloppet. Endast att det var en konstig kontruktion på tvättstugans avloppsbrunn som var monterad under en tvättho. Där var monterad en förhöjningsring! Enligt säljaren vet han inte varför. Det var lite fukt runt brunnen men inget annat allvarligt. Nu var det så att när vi flyttat in och allt var på plats så upptäcker vi att det bubblar i golvbrunnen när vi spolar i toaletten! Det lät som om avloppet var igensatt. Det blev ett sånt sug eller övertryck i golvbrunnen att det lät som om en avloppspropp släppte. Vi hade mycket bubblande i början men avtog sedan. Nu har detta kommit och gått under 1 år och det verkar inte bli bättre utan bara sämre. det bubblar i duschbrunnen så fort man spolar i toaletten.

Är mycket tacksam om det finns någon som kan svara på detta.
Är detta ett dolt fel?
 
Tacksam för inlägg tack!
 
Dolt fel? Jag skulle inte sätta mina pengar på att så är fallet i och med att det hade räckt med att en testspolning för att upptäcka bristen.
 
D
Kanske bara att kontrollera att avloppsventilationen fungerar?
 
Avloppet är 30 år gammalt och man kan förvänta sej att den inte är som nytt.
Det kanske byggs en propp någonstans eftersom det kommer och går.
Eller är det något fel på avluftningen av avloppet. Kolla avluftningen först för det är enklast att kolla. Tror inte att det kan kallas dold fel .
gaia
 
Börja med att ringa en röris som får titta på det.
 
Har varit i kontakt me en röris och det är inte täppt i rören.
 
hur kontrollerar man att avluftningen fungerar?
 
Men hade röris någon uppfattning om vad som var fel då?

Lite märkligt att han bara kommer dit och konstaterar att det är inte stopp i rören, utan att åtminstonde föreslå en lösning?
 
Om det inte finns något uppenbart fel så återstår nog bara att kalla dit en firma som får filma rören. De kör in en liten TV kamera i röret.

Avluftningen går i normala fall ut på taket. Kolla så det int är igensatt. Kan ha modifierats så att det sitter en vacuumventil på vinden eller i annat utrymme. Alltså en ventil som avslutar ett avloppsrör, den kan bara suga i sig luft, ingen luft kan komma ut ur röret. Sådana har tydligen en tendens att hänga upp sig så de inte öppnar.
 
När man häller vatten i toalettstolen rinner det`överflödiga vattnet över till avloppet. Då hörs det som om det ligger vatten i avloppet. Precis som om det vore fel lutning på avloppet? Det ligger vatten och skvalpar i avloppet?
 
snålspolande toa? Kanske för lite spolvatten och det byggs hinder i rören?
Har rörisen inte kollat avluftningen? Googla på avluftning så anske hittar du beskrivning av principen och hur det installeras i en avloppssystem.
gaia
 
Dolt fel låter det inte som det är alls.
Dels är det 30 år gammalt, dels hade ni redan en pekare om att det ev kunde förekomma fuktskador och att konstruktionen inte var optimal- vilket ökar er undersökningsplikt.

Ni kommer nog hitta fler saker om huset är 30 år gammalt.

Det är inte så byggt att avloppet från toaletten ansluter alldeles för nära avloppsbrunnen då ? - så att vattnet "rinner förbi" där s.a.s ?

Och vad är det för "skada"ni lider av då ?
Luktar det illa ?

/K
 
Den kolvbrunn där vi hade ett påpekande om fuktskada ligger i tvättstugan som ligger i andra änden av huset där även golvbrunnen var upphöjd. Där vi har problem är i badrummet som då ligger långt från tvättstugan i samma plan.

Huvudproblemet är att när man spolar i toaletten blir det ett sånt sug i duschbrunnen som ligger i detta badrum. Det låter som om hela brunnen ska följa med ner i avloppet. ett sånt vansinigt högt sugljud. ibland så bubblar det till och med i tvättstugan. som då ligger i andra änden av huset. Det bubblandet är inget sug utan övertryck. Det förklarar förhöjningsringen där. Om inte denna förhöjningsring hade varit där hade avloppsvattnet runnit ut på golvet.


Det har varit rörmokare och kollat på problemet men vet inte vad det kan bero på.

Är det någon som kan veta vad detta kan bero på och om det kan tänkas vara ett dolt eller ett medvetet fel.
 
Knappast dolt eftersom det som sagts tidigare märkts väl om man spolat runtom i huset.

/Kent
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.