Hej

Vi bor i ett LB-hus 2006, ett ugglan classic 159. Har märkt att det drar kallt på vissa ställen och uppenbart är att plasten inte är tät på dessa platser. Bland annat drar det kallt runt:

*Takspottar som leverarades med huset, rätt bra flöde runt dessa vilket gör att jag antar att plasten är upptagen med kniv för att få plats med lampkuporna.
*Värmepumpens ventilationsrör går rakt upp genom 2 stora uppsågade hål i taket dolda bakom en täckplåt. Här är väl tilltaget för ventilationsgenomföringen med ca en spalt på en decimeter runt om rören.
*Fönsterbrädor är inte täta utan det glipar mot fönster och här läcker det.

Det vara bara några exempel ... men jag tycker där jag känner det blåser kallt klart och tydligt - där måste det vara något tokigt. Är rädd för att fukt och annat skall komma in när byggplasten är trasig.
 
Drar det bara när det blåser eller drar det hela tiden oavsett vind förhållande?
 
Antar att det frånluftsvärmepump ni har? Isåfall har det väl ingen större betydelse efter som denna suger ut varm inneluft och ny kall luft kommer in genom ventiler i ytterväggarna, har du kollat så inte väggventilerna är stängda? Isåfall kommer luften in på andra ställen som du beskriver...
 
Annars är det väl så att alla nya hus ska provtryckas, men å andra sidan spelar det väl inte så stor roll om man ändå perforerar huset med väggventiler?
 
Det är väl bara ur ren fuktsynpunkt man har den typen av hus täta. Helt enkelt för att ha kontroll på var man tar in och ut luften.
Så om det drar in någonstans förutom i intagsventilerna måste något gått fel med tätskiktet. (Om nu är så att de hade något form av täthetskrav när huset byggdes)
 
C
Det är väl huvudsakligen viktigt att det inte vandrar ut fuktig luft innifrån ut i väggar och tak, utifrån och in gör väl inte så jättemycket?
 
cheetah1 skrev:
Det är väl huvudsakligen viktigt att det inte vandrar ut fuktig luft innifrån ut i väggar och tak, utifrån och in gör väl inte så jättemycket?
Ja precis. Utomhusluften behöver man aldrig vara rädd för. Men har man lite småhål här och där så är det lite svårt att kontrollera att det bara kommer in luft. Det kommer tex gärna in på undervåningen och ut på övervåningen. Och var som helst egentligen beroende på väder och vind.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.