Köpte hus för ett år sedan, halva delen från -46 med träpanel, andra halvan med tegel från -60. Enplans med källare delvis sutteräng samt vind(oisolerad). Eluppvärmt med värmepump, inga problem med värmen enligt säljare och mäklaren. Märkte snabbt att det gick åt mkt värme för att värma huset så fort det blir kallt på nätterna rasar temperaturen , som nu. Lika kallt i trädelen som tegeldelen. Vi har nu ca 17 grader inne. Har i princip aldrig haft mer än 20 grader. Vi fick en chock när vi såg elräkningarna. I vintras betalade vi 7000/mån! Alla andra i området har också el, men de betalar ca 2500/mån. Har fått reda på av grannar att damen som bodde här innan gick med ytterkläderna inne. Vi känner oss lurade även om det var EN dam som bodde här innan och nu är vi två vuxna och två barn.
Funderar på vad vi ska göra för vi har inte råd med en vinter till. Skulle det göra skillnad att isolera bjälklagret på vinden? Andra förslag? Ej bergvärme odylikt för vi har inga renoveringspengar av den kalibern kvar.
 
Redigerat:
Satsa på att isolera på vinden, det betalar sig snabbt.
 
Tack för svaret! Första gången jag skriver här men velat göra detta länge. Har hört att det finns värme och energikonsulter som kan komma och mäta värmeläckage mm. Vet ej vad det kostar eller om det lönar sig om det nu är vinden som värmen försvinner till.
 
Skippa den dyra konsulten, köp isolering för pengarna istället.
 
Många kommuner har gratis energirådgivning och likaså villaägarna (förutsatt att man är medlem). En annan sak att kolla är ex. www.isover.se eller www.paroc.se som har någon sparberäknare på sina hemsidor, hur realistiska de är vet jag inte, men det kan vara värt ett försök :)
 
Vad ska du med en konsult till? Mest värme försvinner genom fönster och taket.
Börja med enkla och billiga åtgärder: tätta dörrar och fönster med ny tättningslist. Lägg lagom med isolering på vind så att vinden inte börjar mögla. Häng tunga gardiner i fönstren som du drar för på natten - hindrar kallraset en hel del.

En snabb nödlösning är en vedkamin om ni har fungerande skorsten och det är tillåtet att elda i ert bostadsområde. Då kan ni höja värmen snabbt med en brasa när ni kommer hem.
gaia
 
Redigerat av moderator:
Hur stort är huset?

En vind som är oisolerad låter ju inge vidare, vet ju inte hur stor vind ni har, sutteränghus brukar ju ha öppet till nock inne men så kanske inte ni har iaf skulle jag se över den först av allt.

Antar att det är en luft-luft vp ni har, om den fungerar + rätt dimension som den ska så bör ju den bidra med en hel del hjälp, kolla filterna samt inställningarna på den.
.

Några förslag förutom de som andra har nämnt redan, gaias tips är bra.


1 Tror att man kan hyra en så´n där "värmekamera" då kan ni se vart kalldragen finns.

2 kanske investera i en till luft-luft vp i en annan del av huset som är öppen, bör ju fungera super i stlhms regionen som kanske har -15-18 max en vecka per år :)

3.se över pumpen ni har redan, mät med en termometer i utblåset med högsta fläkt + gradantal och läs vad den blåser ut för temperatur i värmeläget förstås.
Vid ca +2-+7 bör den kunna ha en temp på minst +40 vid en rumstemp på ca +17-18C allt beroende på hur gammal pumpen är samt skick.

4.Se över elradiatorerna med så att termostaterna är hela osv + att de inte är på samtidigt som pumpen går iaf inte i närheten + att överhettningsskydd inte löst ut etc.

5.Övriga tips kan vara att se över ventilationen med, varmvattenberedare mm.

6.Räkna igenom effekten på alla element så att ni inte har underdimensionerat, hos er som har sämre isolering bör ju effekten vara närmare 100W per Kvm, bortsett från värmepumpen då.


7000 kr bara för elen låter på tok för mycket iaf med tanke på att ni knappt har +20 inne då.
 
Tack för utförliga svar!
Entreplan 110 m2 + hel sutterängkällare. Elen är vattenburen och termostaterna på elementen från 40-talet och dom går ej att vrida på, testade en gång och det rann ut en svart sörja...Luftpumpen är en Panasonic tror den billigaste ca 20 000. Elementen går ju inte att dra ned där den är eftersom vi måste värma källaren där det bor barn. Vet att termostaterna måste bytas snarast. Isolera vinden låter ju som nr ett så vi börjar med det + att byta termostater.
 
Allvarligt alltså!
Har man dessa elräkningar och inte har råd att leva så måste det till radikala åtgärder!
Det räcker inte med att isolera/täta fönster och liknande, det är bara en konstgjord andning!:(

Vill inte göra er oroliga men det bästa är att prata med banken om ett lån för att investera i först:
Isolering
sedan...
Bra fönster/dörrar
sedan....
En energieffektiv värmetillförsel....
och det måste till i en snar framtid....
Från 7000:- i månaden till 2000:- i månaden är rimligare
visserligen blir det mera lån men ni kommer aldrig upp i mera än max 1500/månad vid en investering på max 300 000:-

Så det bästa rådet är att prata med banken och förklara läget som är...
Önskar att det löser sig väl för er...

"byggare i dalarna"
 
JO det är klart att vi hade tanken att gå till banken men av olika anledningar skulle ytterligare lån inte gå igenom förnärvarande. Vi har helrenoverat kåken på ett år, håller dessutom på att bygga ett badrum i källaren samt tvättstuga, stensättning och murar i trädgården. Våra renoveringspengar är för länge sedan slut så nu tar vi direkt ur plånboken.
ANgående isolering så har vi nu köpt Rox ull 40 cm tjocklek. Kan man bara lägga ut den på vinden mellan bjälkarna själva eller ska man anlita någon för detta?
 
C
Vattenburet värmesystem ger er ju alla möjligheter i världen.. Bergvärme är dyrt, men bra. Ett alternativ kan vara en luftvattenvärmepump som dockas mot värmesystemet med flytande kondensering = minimalt med extrakomponenter. Vill man skulle man kunna sätta en vattenmantlad pelletskamin eller vedkamin, men då behöver man helst en tank också. Det förutsätter ju förstås också att man har en fungerande skorsten. Dock ska det inte behöva kosta 7000 i månaden att värma upp 220 kvadrat ens med vattenburen el, tycker jag, det låter vansinnigt. Det är nästan vad en modern kåk drar per år. "Konstgjord andning" är det defenitivt inte att ha täta fönster och isolerad vind. Dock trivs inte vindar med att bara bli isolerade hur som helst, risken för fuktproblem är stor, så man kan bli tvungen att installera någon form av fuktstyrd ventilation, t.ex trygghetsvaken eller andra (billigare?) alternativ (letar själv efter dylika)...

Med den elräkningen kan ni ju räkna med en "pay-off-tid" på nästintill intet. Vad har ni dragit i el per år ungefär? Vad det drar den kallaste månaden är rätt svårt att räkna på.
 
savannah skrev:
Vi har helrenoverat kåken på ett år, håller dessutom på att bygga ett badrum i källaren samt tvättstuga, stensättning och murar i trädgården. Våra renoveringspengar är för länge sedan slut så nu tar vi direkt ur plånboken.
ANgående isolering så har vi nu köpt Rox ull 40 cm tjocklek. Kan man bara lägga ut den på vinden mellan bjälkarna själva eller ska man anlita någon för detta?
der verkar som om ni har börjat från fel ända .... åtminstånde stensättning och annat kosmetik kunde ni vänta med tills ni fixat det som verkligen är viktig och sänker era uppvärmningskostnader/ boendekostnader.

Du skriver att det inte finns någon isolering på vinden. Är det verkligen så? Finns det en fuktspärrfolje som hindrar inneluften att ta sej till vinden och orsaka fuktskador ? Viktigt att den finns !
Jobbet kan ni göra själva men prata med en hantverkare , sök på nätet hur man gör för att få det hela rätt.

Så som du beskriver det kan man tro att det inte finns några fungerande radiatorer i källaren och ni värmer maximalt uppe för att få den varma luften uppifrån att värma ert källarvåning. Varm luft stiger upp och det är nästintill omöjligt att få varmluft att gå neråt om man inte tvingar den med en fläkt.

Betalar ni el varje månad eller varannan? Känns otroligt mycket med 7000kr i månaden ! Det är kanske trots allt bara 3500kr som skulle fortfarande vara högt mer normalt.
Se över din elavtal när du nu fokuserar på elförbrukningen .... använder ni så mycket el så blir det billigare om ni kan köpa el för lägsta möjliga pris.
gaia
 
Jo visst är det vansinnigt! Känns som att vi blivit ordentligt lurade. Kanske är det en oisolerad sommarstuga vi köpt som en villa....
Elräkning kommer varannan månad. På vintern kallaste mån dec-mars betalade vi 7000 per månad. Vi fick två räkningar på vardera 14 000, en på 10 000 två på 7500 =52 000. Mäklaren kalkylerade på 28 000....Rättssak?
Angående vinden ligger det 50 cm sågspån mellan bjälkarna. Fuktspärr tror jag knappast men kan ej avgöra själv. I källaren finns 4 element, badrummet som byggs har golvvärme(lär bli ännu dyrare av detta). F ö är källaren kall och rå. Vi har precis dränerat och isolerat med isodrän.
 
savannah skrev:
Jo visst är det vansinnigt! Känns som att vi blivit ordentligt lurade. Kanske är det en oisolerad sommarstuga vi köpt som en villa....
Elräkning kommer varannan månad. På vintern kallaste mån dec-mars betalade vi 7000 per månad. Vi fick två räkningar på vardera 14 000, en på 10 000 två på 7500 =52 000. Mäklaren kalkylerade på 28 000....Rättssak?
Angående vinden ligger det 50 cm sågspån mellan bjälkarna. Fuktspärr tror jag knappast men kan ej avgöra själv. I källaren finns 4 element, badrummet som byggs har golvvärme(lär bli ännu dyrare av detta). F ö är källaren kall och rå. Vi har precis dränerat och isolerat med isodrän.

50cm sågspån är faktiskt mycket mer än man brukar ha i gamla hus . Om det ligger redan 50cm sågspån och elräkningar är så höga så måste det vara något annat som är galet med elförbrukningen.

Eller menar du 50mm? eller 15cm? Om det är 50mm så kommer isoleringen verkligen hjälpa en hel del.
Du fick många goda råd om saker som ni börde kolla för att se om något tar onormalt mycket el.
Man ska aldrig lita på en mäklare :). Dessutom är vindisoleringens status enkel att kolla själv ...
gaia
 
Redigerat av moderator:
Läste precis tråden och blev nyfiken om ni kommit till någon lösning, Savannah.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.