Hej, vi har skrivit köpeavtal på ett hus där det vid besiktning uppdagades att brunnsduk och klämring saknades i ett av badrummen. I anslutning till brunnen noterades några lösa plattor med sprickor i fogarna. Besiktningsmannen påtalade att det var stor risk för framtida skador på grund av detta även om han inte kunde hitta någon fukt med sina mätinstrument. Enligt säljaren används den aktuella duschen väldigt lite.

Vi hade inte tänkt börja med att lägga ut pengar på att renovera ett badrum men antar att vi har svårt att kräva hela summan av säljaren då vi får ett nytt badrum vid renovering. Badrummet renoverades senast för ca 10 år sedan och var i övrigt i fint skick.

Vår fundering är nu om det finns någon praxis eller räknemodell hur man skall fördela kostnaden för att åtgärda badrummet mellan oss som köpare och den aktuella säljaren. Vi har förstått att en badrumsrenovering kan bli ganska dyrbar...

tacksamma för svar och andra tips hur man hanterar en sån här situation!
 
Vad säger mäklaren? Han kanske kan hjälpa till?
 
En vanlig praxis är att man delar ungefär 50/50. Säljaren får betala för att varan inte var bra nog, köparen får betala för att slutresultatet blir bättre än vad man annars kunde vänta sig. Beroende på omständigheter och sånt så kan man justera fördelningen lite åt endera hållet, men 50/50 är en rätt naturlig grund att starta från.

I det här fallet så kan du nog inte begära att säljaren ska ta del i en komplett badrumsrenovering, utan bara de bitar som är direkt berörda av problemet. Han ska ju inte behöva betala på ditt lyx-bubbel-massage-förgyllda jättebadkar.
 
Hej och tack för svar,

Mäklaren är mest intresserad av att sälja andra hus och svarar bara kort på våra frågor om detta. Man tycker att de borde ha erfarenhet av liknande situationer.

Vad gäller säljarens del av vår lyxrenovering så är det inte tal om något sådant utan endast att fixa till det fel som upptäckts i ett annars mycket fräscht badrum. Rummet är på ca 5 kvm, har golvvärme, toalett, handfat samt duschhörna, snedtak med takfönster, kaklade väggar samt golv.

Problemet med våtutrymmen är ju att man måste riva upp allt för att säkerställa tätskiktet även om det faktiska felet är litet.

Någon som har erfarenhet om vad kostnaden kommer att hamna på för att renovera ett sådant rum? Handfat, toalett etc kommer att återanvändas och det är endast tal om att fixa det fel som upptäckts även om det innebär att man måste riva ut allt och börja om på nytt med värmegolv, tätskikt, kakel etc.
 
Säljare har väl ingen skyldighet att betala någonting om han inte vill. Det enda du kan göra är att försöka förhandla om priset på huset. Säljare kan ju säga nej och har ni då en klausul som säger att ni kan ångra köpet om besiktningen visar något ni inte är nöjda med kan ni häva köpet. Men som sagt säljare har väl ingen skyldighet att betala någonting.
 
Jag glömde att skriva att det inte handlar om någon tvist utan vi är överens om att vi skall dela på kostnaderna frågan handlar om hur vi bäst skall fördela dessa uppkomna kostnader. Alternativen är att vi säger en summa som de kan acceptera eller inte alternativt att vi skriver ett avtal att vi tar in offerter på arbetet och delar enligt gängse praxis. Det är alltså denna gängse praxis jag är ute efter.
 
D
Om ni är överens om att dela på kostnaderna (t.ex. 50/50), så ta in 2 offerter på arbetet med arbetskostnad specad separat, ta den billigaste, dra bort 50% av arbetskostnaden (som du ROTar) dela resten till hälften och sätt ner köpeskillingen med detta belopp.
 
Hej och tack för svar. Vi skickade ett förslag till säljaren om nedsättning av köpeskillingen vilket godtogs. Allt frid och fröjd, ser fram emot att flytta in i nya huset!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.