Hjälp, hur ska vi placera vårt hus på tomten? Vi har en tomt på knappt 1300kvm med en vy mot öster. Det är tomter runt om utom norr om. Vi vill ha så mkt kvällssol som möjligt på uteplatsen utan att offra vyn, som sträcker sig nån mil och som vi gärna vill ha från kökets burspråk. Vi sökte därför bygglov på vårt LB-hus Ugglan 121 med ett alternativ där huset är vridet på tomten - men fick avslag. Vi bifogar planlösning, foto från tomten taget mot öster (de har gallrat nu så man ser ännu mer av sjön) samt två alternativ på planlösning.

De fördelar vi ser med alternativ 1 är först och främst sydväst-läget på uteplatsen. Vi tror att man kan se delar av utsikten från ett fönster, men då får man gå nära intill. Det blir även skapligt nära mellan garage och entré/groventré.

Fördelar med alternativ 2 är att man ser utsikten jättefint från kökets burspråk. Huset blir även finare från gatan eftersom man vänt burspråket ut mot den samt att man kan ha en gång upp. Solen på baksidan blir sådär - om vi bygger ut altanen ett par meter utanför gaveln har vi sol längst ut på den till c:a 21. En fördel är dock att uteplatsen blir ganska insynsskyddad då garaget skymmer...

Vi vet inte hur vi ska prioritera. När man går på tomten känner vi att vi vill ha det senare alternativet - vi valde huset efter det. Men efter att många vi pratat sagt "tänk på att få så mkt kvällssol som möjligt" så har vi börjat tänka om. Vi tycker även att det kanske är för långt mellan hus och garage. Så ni som har erfarenheter av liknande dilemma - snälla dela med er av dem!
 
  • namnls1_001.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Alternativ 2!  Tveklöst.

Avståndet mellan carport och entré är inget praktiskt problem.  Och varma sommarkvällar kommer ni att tacka ert förutseende för svalkan på terrassen...

Dessutom finns ett par viktiga fördelar med alternativ 2, som ni själva ännu inte har upptäckt:  För det första har ni hörntomt, och får mindre insyn på terrassen.  För det andra lokaliserar ni köket mot norr.  Precis som det ska vara!!!
 
Vi har oxå hörntomt med garage och entré som ert alt. 2. Enligt min mening stör det inte alls att det är en bit att gå. Vi har valt att lägga en vacker gång mellan garage och entré, bla går vi förbi trädgårdslandet och växthuset. Hur mysigt som helst att spana in på sommaren. Barnen stannar oxå gärna och plockar lite ätbart! Skulle det vara fruktansvärt väder så stannar jag bara bilen vid entrén istället (undantagsfall!).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.