Jag har två gamla malmkronor där en av dem har gamla sladdar som det är tyg på. Är det farligt med sådana? Är det dyrt att lämna in det för att få nya sladdar dragna?

Sen undrar jag hur man kopplar dem. Den ena har åtta armar men som det är kopplat lyser bara varannan lampa nu. Det finns tre sladdar som kommer från lampan, en är ensam kopplad till ena hålet och de två andra är ihopsurrade och instoppade i andra hålet. Det är alltså bara två metallpinnar. Måste man ha tre för att alla lamporna ska funka?

Sen undrar jag om någon har tips om hur man lagar en avbruten arm på lampan. Kan man klistra malm med nåt superlim?

tack på förhand.
 
jag hittade rätt med sladdarna och kopplingen. alla lampor lyser nu. men vilka lampor kan man ha till dimmer. även lågenergi?
 
Hej,
ja, det finns lågenergilampor som funkar bra med dimmer. Ljuset är dock "kallare" i färgtonen jämfört med vanliga glödlampor.
Du bör ta lamporna till en belysningsbutik alt elektriker som kan byta ut tygtrådarna mot plastisolerade samt montera skyddsjord i lampan.
Lim tror jag inte håller. Beronde på vad det är för metall kan det gå att svetsa eller hårdlöda den arm som är trasig.
Malmkronan är kopplad för s k kronomkopplare. D v s en dubbel strömbrytare. Förr var det vanligt att dela upp en ljuskrona så att man kunde tända delar av den eller hela.
Beronde på hur gammal din installation är i huset kan detta funka, men för att kunna svara säker måste man se uttaget i taket och hur det är kopplat till strömbrytaren.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.