Har handlat virke tidigare på brädgårdar men bara i mindre mängder. Då har jag plockat själv och valt vilka plankor jag vill ha /inte ha. Nu står vi inför att köpa en - ganska - stor mängd till ett projekt och undrar hur det funkar om man beställer virke. Kan man lite på att få bra plankor och inte sneda och vinda, eller blir det som att köpa grisen i säcken?
 
Man får alltid en viss andel skräp i ett paket prec som dom du sorterar bort på brädgården men man brukar få typ 10% rabatt på hela paket och det brukar vara 10-15% dåligt i dom..
Sedan kan man ju alltid köpa klassat virke och då är det mindre dåligt med men dyrar att köpa.
 
Lade råspont på ett tak åt en kompis som hade beställt virke och fått det hemkört. Det var bland det sämsta jag sett på länge, kvisthål och barkkanter och krokigt åt de flesta håll.

Farsan hade för längsen beställt panel på hemkörning, det var bara att skicka tillbaka...

Nej, en vettig släpkärra kan man ju lasta runt ett ton på, det blir ju ganska mycket virke. Nackdelen är att det tar tid att sortera ut det man vill ha.
 
Kolla om du får returrätt, beställ 10-15% extra och retunera det dåliga. Jag beställer ofta hemkörning till mina projekt och det har aldrig varit problem med bygghandlarn att retunera dåligt / skadat / överblivet material. Nu handlar jag iofs för med mina mått hyggligt mycket pengar där 200-300' /år men i deras ögon är jag knappast en storkund.

I början åkte jag runt och handlade med släpkärra och letade priser men det går ofantligt mycket tid som man kan använda till att bygga. Det är smidigt att kunna ringa och beställa 1 pall osb 1 pall gips ett par buntar regel och en pall inneertak, och dom levererar med lastbil för 400kr till priser som oftast är i närheten lågpriskedjorna. Det hade tagit mig 4 vändor med bil och kärra + bensin och en hel dag i lastande.
 
Redigerat:
B
vi fick råspont till ett bygge, 6 pallar råspont.
vi sorterade bort mycke. 2 pallar råspont kom upp på taket.
resten var fukt skadat och hade till växt på sig.
du/vi som köpare ska ha bra virke.
är regler som bananer när man fått en leverans då ska man skicka tillbaka(dom ska hämta och ge dig bättre material)
 
har med byggt ut huset med ca 75 kvadrat. Det mesta har jag beställt och fått hemkört med lastbil. Reglar, fasadbrädor, råspont, gips, OSB... ja det mesta som har behövts. En väggregel och två fasadbrädor är det som jag har kasserat, allt annat har hållit hög och bra kvallité.
Allt beror nog på din virkesleverantör.
 
Sen har ju alla olika definition av ok kvalitet med såklart, det finns givetvis vissa normer som ligger till grund för klassningen på sågverket, tex så får en klädselbräda ha en viss del vankant på baksidan och en viss mängd kvist mm och ändå bli godkänd och det är inget man kan klaga på men vill man ha kvistfritt och perfekt virke så kan man såklart köpa detta med..
 
....men å andra sidan så kostar kvistfritt därefter.

Egentligen spelar väl inte vankant och ett o annat kvisturslag så stor roll på råspånt?

Går man ut i skogen så finns det kvist på träden och det är ofrånkomligt att det blir en o annan svartkvist. Sådant virke blir typiskt råspont.

Kvistfri råspånt är väl overkill?
 
B
Finns det fölk som vill ha kvist fri panel??
då kan dom köpa fiberboard panel.
eller ha en plåt eller putsad fasad.

så klart kan man inte va jätte noga hur träet eller annat material ser ut.
gips och andra skiver får lätt transport skader. men oftast kan man använda en sida iallafall
 
Råvaran till råspont är alltid sämre klassning på furan ,köper du tex klassat regelvirke är det taget ur en högre klass/sortering på råvaran.Alltså om du köper råspont kan du inte vänta dig golvträ-kvalitet,för det behövs inte att ha under takpannorna.
 
byggare henke skrev:
du/vi som köpare ska ha bra virke.
är regler som bananer när man fått en leverans då ska man skicka tillbaka(dom ska hämta och ge dig bättre material)
Håller inte med. Jämför med när man köper en lcd-skärm till datorn, man får acceptera ett visst antal döda pixlar . Skulle tillverkaren garantera 100% kvalitet skulle det bli så dyrt att ingen har råd att köpa. Samma med allt annat, en viss felprocent får man leva med.
 
Håller inte med. Beställer du en låda med vin från Systembolaget tror jag knappast du rycker på axlarna om var tionde flaska är obrukbar av en eller annan anledning. Eller om du plockar på dig fem tiopack med strumpor i någon butik och när du kommer hem visar det sig att det redan är hål på fem av strumporna.

Ska vi sluta jämföra äpplen och päron? :)
 
Men du kan inte jämföra två maskinellt tillverkade stendöda ting som flaskor med virke.

Visst kan du säkert beställa helt felfri råspont om du vill det. Men du får den inte för några 6 kronor löpmetern. Icke en chans. Finns inte någon som kan tillverka för den pengen.

Råspont är den billigaste sortens virke. Så är det bara. Inte ens det allra högst klassade virket håller 100 % felfri vara i ett parti. Det finns alltid en viss felprocent.

Virke är ett levande material. Vill man inte acceptera minsta fel får man nog bygga ett hus i komposit och betong.
 
Vem jämför råspont med vin? Möjligen var det LCD-skärmen som jämfördes då jag reagerade på det som Leffe skrev. "Samma med allt annat, en viss felprocent får man leva med."

För övrigt var det väl virke i stort och inte specifikt råspont som diskuterades? :)
 
Men som flera skrivit så kan man inte förvänta sig att 100% av virket i ett oklassat paket ska vara perfekt, det är prec därför det finns klassat och oklassat vike för beställer man en paket C30 regel så kan du kräva att ALLA reglarna i det paketet håller C30 klass och betalal därefter. Köpar man däremot ett oklassat paket så kommer det att innehålla allt ifrån skräp till C30 kvalitet men naturligtvis så ska det inte vara mer än nga enstaka % vrak (typ 3-5%) och resten ska vara av ok kvalitet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.