Hej är det någon som har erfarenhet av att lägga en tunn slang med solvärme runt jordvärme slangen, vad är bäst att lägga slangen tort till med solvärme, eller lägga slangen vid fuktig jord utan solvärme
 
Redigerat:
varför vill du göra detta, då det funkar hur bra somhelst utan detta.

du bahöver mest hjälp med varmare köldbärare på vintern & då är det en kall natt som är mest aktuell för extra värme, har du nån solvärme då? & hur mycke solvärme får du dom timmar på dan det är ljust på vintern?

lägg motsvarande pengar i lite längre slang så får du igen pengarna tidigare (gissar att du har 200 års återbetalnings tid på en sån lösning du beskriver)
 
Tänkte att solpumpen går endast då man skickar varmare än vad returen är och all värme man skickar ner i backen får man väll tillbaka flera gånger ?
 
Det mesta av värmen du skickar ner i marken "försvinner" till omgivningen och upp genom markytan och med nederbörden ner till grundvattnet.
 
man kanske skall ha en värmeväxlare innan markslangen går in i värmepumpen å värma växlaren med sol "om framledning är varmare än retur" eller strunta i växlare å ha en trevägsventil från mark till värmepump eller solvärme-värmepump
 
för att få en effektiv nytta av både sol o markvärme så ladda båda mot en tank som du sen tar värme o varmvatten från..........med dagens elpriser så lönar sig inte en sol.inst om man har värmepump ..
 
Det senaste inlägget vill ja protestera lite mot.

Jag hävdar att en solvärmeanläggning är väl så lönsam om du betänker att det förlänger livslängden på värmepumpen med några år.

Likaså är merkostnaden för en ack. tank med solvärmeslinga i försumbar om man samtidigt investerar i värmepumpanläggning.
 
jag menar att man värmer vattnet i kollektorslangen innan den går in i värmepumpen å på det visset får ca 3ggr så mycket energi från sollvärmen ?
 
Vad ska man göra av så mycket värme på sommaren när solen lyser?

Sedan har nog de flesta en maximal temperatur på kollektorvattnet på ca 20 grader.

Protte
 
är endast tänkt att använda värmepumpen kalla delen av året, oj om man får in 20grader i värmepumpen borde man väll få typ cop 14 :)
 
Jag har också tänkt den tanken, att ha en liten värmeväxlare som solfångaren cirkulerar mot borrhålsmediet och förvärmer enligt villkoren

"solfångare temp" < "acktank + 6 grader" .och. "solfångare temp" > "borrhål"

Detta kan man kalla borrhålsräddare.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.