Hello,

Tänkte höra om någon har några erfarenheter och rekommendationer för att sätta upp lite fasadbelysning under det utskjutande taket.

Har sett ett par sådan us och tycker det ser jättefint ut, där man har en lampa som lyser upp fasaden mellan varje fönster. Lamporna sitter helt dolda under den utskjutande takdelen.

Sökt lite men inte hittat något som känns helt rätt. Alla tips emottages tacksamt. :)
 
Köp vanliga infällnadsspottar och fäll in i takfoten. Blir riktigt snyggt. Funkar med vanliga 230V och du bör ha IP44 och spottar som klarar utomhusklimat. Köpte själv 6st Nordlux 230V IP44 på Bauhaus för 300:-. Dock blev det aldrig av att vi satte upp dom, utom vi satte "ögonlock" på fasaden istället.
 
Gutte,
ursäkta min okunnighet, men vad är

Gutte skrev:
"ögonlock" på fasaden
?  :surprised:

//KoW
 
Kanske nåt sånt?

102005.jpg

 
Vi kommer att ha inbyggnadsspottar i takfoten. Kommer att bli riktigt fint. Bilder på detta kommer på min byggprojektsida. (Följ länken i min fotnot).
 
Så ser "ögonlocken" ut ;)

LOTTA_GALV.jpg

 
Jag tycker dessa eländiga fasadbelysningar i många fall (inte alla) skämmer huset. Jag åker varje dag förbi ett nybyggt område och en villa har spottar i takfoten på bägge långsidor och även spottar som belyser gavelspetsarna....

Det ser ut som en skapelse ur nån sciencifictionfilm från 80-talet tyvärr, husen bredvid med lite mer "normal" belysning är mycket finare.
 
Jag håller med David. Det har verkligen gått troll i fasadbelysningsmodet. I många fall skämmer det inte bara det fasadupplysta huset utan även omkringliggande hus.
 
Vilken tur att smaken är som baken --- Delad.
Jag har spottar i takfoten på båda långsidor på mitt nybyggda hus. ;)

yonna skrev:
Jag håller med David. Det har verkligen gått troll i fasadbelysningsmodet. I många fall skämmer det inte bara det fasadupplysta huset utan även omkringliggande hus.
 
Innan ni sätter upp fasadbelysning i takfoten på en murad eller putsad fasad, kolla att inte muren är alldeles "vågig".
Har sett flera hus som inte ser kloka ut med belyst fasad, då muraren inte har kunnat hålla en rak linje, utan teglet ligger förskjutet i de olika raderna. >:(
 
Tackar för alla svaren!

Smaken är som baken helt klart. Vill man inte ha fasadbelysning så slipper man. :)

Själv gillar jag det och har en mörkrädd sambo som gärna vill kunna tända lite om hon ska gå ut när det är mörkt.

 
Ja, smak kan ju diskuteras ;)

När det gäller spottar i takfoten är det (enligt mig) helt ok på typ enplanshus, men när folk (arkitekter?) även monterar dessa på 2-planshus undrar man ju :surprised: Är det moderskeppet som har anlänt eller  :question :D ;D
 
Snyggt med lagom mycket belysning så länge det inte går till överdrift.

Har samma funderingar omatt sätta detta på det kommande huset.. men finns det inga typer på lägre volt.. ser en massa på 230volt men jag är sugen på att göra större delen av jobbet själva och undrar om de finns några på typ 12volt.
(för man måste väl anlita elektriker för att sätta in 230voltare och dra kablar mm.mm??)
 
Jag har 10 stycken infällda i lådan/takfoten. Det är dom där vanliga fyrkantiga med kopparraster för infällnad. Varje lampa har två stycken 9W lågenegilampor. Har fungerat förträffligt till låg elkostnad.
 
Nice!

Vårt hus är ett enplans med en längd på ungefär 15m, det blir 5-6 spottar där, de kommer att vara rätt hårt riktade mot fasaden för att inte lysa in så mycket genom fönstren. Skickar bilder när det är klart.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.