Vetenskap byggnader/fysik -
Vandrande fukt, strålande värme : så fungerar hus. Av Hagentoft, Carl-Eric
2002 (ISBN 9144042183)
 
Vi rustade en bondeskepparegård

Friesen, Otto von
ISBN: 9789179881658
Förlag: Byggförlaget
Utgivningsår: 2001

Berättelsen om hur en skånsk bondeskepparegård renoveras med traditionella material och hantverksmetoder
 
Redigerat:
Sommarnöjen vid vattnet

Atmer, Ann Katrin Pihl
ISBN: 9789100569846
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utgivningsår: 2002

Ur baksidestexten: Ann Katrin Pihl Atmer och Jan Tham har rest längs kusten från Bohuslän till Norrbotten och med hjälp av bevarade miljöer från 1860-talet till 1920-talets slut skildrar de i ord och bild det kulturella fenomen som det klassiska svenska sommarnöjet utgör. Här får vi se unika miljöer som fortfarande andas sekelskifte och som aldrig tidigare visats: Storartade och personliga hus skapade av konstnärer men också enklare villor byggda av och för familjer med många barn och med drömmar om ett liv på landet som dock inte kunde förverkligas utan en stab av tjänstefolk.
 
Redigerat:
Så byggdes villan - Svensk villaarkitektur från 1890 till 2010
Cecilia Björk, Lars Nordling och Laila Reppen
ISBN 978-91-540-6005-4

"Så byggdes villan är en unik exposé över en betydande del av vårt kulturarv –vardagsarkitekturen inom villabyggandet i Sverige. Boken visar tidstypiska villor och karakteristiska byggnadsdetaljer decennium för decennium, från de första villorna byggda på 1890-talet fram till villor byggda under 2000-talets första decennium. Stilidealen har varierat under olika tidsperioder. Arkitektur, planlösningar, konstruktioner och inredningar har förändrats i takt med tiden. De generella dragen i denna utveckling visas här genom en mångfald av nya exakta illustrationer i skala. Varje villa har sin egen historia och sina egna förutsättningar. För den villaägare som vill renovera sitt hus med tidstypiska snickerier finns en ritningsdel med byggnadsdetaljer, som golvsocklar, fönsterfoder och taklister."
 
I senaste gård och torp finns en artikel som känns som den är i samklang med "Svensk villaarkitektur från 1890 till 2010".
 
Nu har min "Svensk villaarkitektur från 1890 till 2010" kommit, och det är helt klart att författarna har gjort ett digert arbete.

Helt fantastiskt!
 
Stora boken om byggnadsvård
Göran Gudmundsson
Utgiven: 201005
Antal sidor: 367
ISBN10: 917424048X
ISBN13: 9789174240481
Finns här...

Beskrivning:
"Stora boken om byggnadsvård är en efterlängtad bibel för alla som älskar gamla hus. Byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson skriver kunnigt och passionerat om invändig och utvändig renovering. Här får du svar på allt du behöver veta, från grund till skorsten. Och hjälp att tänka. Både när det gäller byggnadsteknik och material, men även hur du löser krav på kök och badrum utan att den genuina känslan förstörs.
I Stora boken om byggnadsvård kan man läsa om tradition, tidstypiska material och varför våra gamla hus egentligen ser ut som de gör, blandat med recept på klassiska färger, tips på hur man målar, lagar kakelugnar, såpskurar golv och renoverar fönster - plus en mängd andra praktiska råd för den som själv vill pröva på."
 
Redigerat:
Anders_Roslagen skrev:
(...)

Trähus - en handbok Författare: Andreas af Malmborg Förlag: Prisma, ISBN10: 9151839059, ISBN13: 9789151839059

Vårda och renovera trähus, Författare: Sören Thurell Förlag: Natur & Kultur, ISBN10: 9127353737, ISBN13: 9789127353732

Frågor och svar om byggnadsvård Författare: Roger Lindbom, Vicki Wenander, Förlag: Balkong Förlag AB, ISBN10: 9185581089, ISBN13: 9789185581085

Hantverket i gamla hus Författare: Hans Mårtensson ??? Förlag: Balkong Förlag AB ISBN10: 9185581097, ISBN13: 9789185581092

HUS I TRÄ. Författare: Gunnar HEDBORG, Ingemar SVENSSON, Förlag: Samfundet för hembygdsvård ???, LT 1975. ISBN: Saknas

Gamla hus - undersöka och åtgärda Författare: Lars Eric Olsson Förlag: Ica bokförlag ISBN: 91-534-1961-8

(...)
Vill bara tipsa om att två av dessa böcker kommer på bokrean som startar nu i dagarna,
(tänkte att det dels kan vara kul att få dem lite billigare, men även på att det kanske blir lite svårare att få tag på dem sedan när de väl har reats ut).

Trähus - en handbok. Av Andreas af Malmborg och Johan Månsson.

och

Vård av gamla hus: undersöka och åtgärda. Av Lars Eric Olsson.


Jag har hittat dem under "Hem och trädgård" här; http://www.bokus.com/bokrean
men de finns nog hos andra bokhandlare också.
 
Redigerat:
Jag vill lägga till några boktips i flera kategorier:

Skaffade nyligen boken
Herrgårdar och Lusthus
av Koskinen, Riitta och Hagelstam Katja, text resp. foto.
Ur förlagets text:
Denna inspirerande bok presenterar några mästerprov inom konsten att restaurera och illustrerar olika arbetsskeden. Den unika boken presenterar restaureringen av några gamla finländska byggnader som har satts istånd på ett skickligt sätt. Boken inkluderar både mindre byggnader och några av Finlands mest betydelsefulla herrgårdar från 1700- och 1800-talen: bl.a. Lemsjöholm i Villnäs, sidobygganden på Högsar gård i Nagu, lusthuset på Saaris gård i Tammela, länsmansbostället i Bjärnå och villan nr 19 i Brunnsparken i Helsingfors. Bokens praktfulla bilder lägger huvudvikten på det estetiskt tilltalande slutresultatet, men med finns också bilder från de olika arbetsskedena; bilder som belyser restaureringens praktik och problematik. De berörda gårdarnas byggnadshistoria och samtida boendekultur beskrivs ingående liksom de allmänna förhållanden som har inverkat på den tidens byggnadsskick. Boken är rikligt illustrerad.

Jag tycker att boken fyller flera funktioner ur svensk synvinkel. Den behandlar främst större objekt från 17-1800-talen, dvs objekt som ofta bara behandlas i 'lättsamma' eller intetsägande sammanhang i Sverige, kanske för att det hos oss blivit det lilla torpet som i mångt och mycket är urformen för det privata/egna byggnadsvårdsprojektet. Den behandlar objekt som delvis skapats och omgestaltats utifrån samma typritningar, moden och referensramar som svenska objekt, men delvis med andra influenser, inhemsk eller från Ryssland. I synnerhet är det uppfriskande att se objekt och restaureringsprojekt som liknar vad man gör i Sverige, men även avviker därifrån och belyser vissa bland svenska byggnadsvårdare etablerade normer om färgval mm. Ett bra vaccin mot Gysingeortodoxi, att bläddra i vid behov.
Ett särskilt fint grepp i boken är att presentera objektens historia i ett kapitel och sedan i ett andra behandla de resp. renoveringsprojekten. Kan varmt rekommenderas!


Vad gäller i synnerhet trädgård, men även byggnadskultur och arkitektur och i synnerhet kulturen kring civila, kyrkliga och militära boställen är en ovärderlig bok:
Svenska prästgårdar: kulturarv - trädgårdar - byggnadsvård, av Martin Giertz

han har även en sida om prästgårdar som är givande:. http://www.prastgardar.se/

Man slås vid läsandet av denna bok hur lätt det är att bortse från att i princip alla byggnader på landsbygden förr haft en specifik funktion och därmed en viss kontext. Man undrar även varför det inte publicerats mer om militieboställen och civila landtsstatsboställen, dvs utanför forum som militär historia etc... Dessa har ju varit en minst lika betydande del av landsbygdsbebyggelsen som många mindre (intressanta) herrgårdar och rena krono eller frälsegårdar, eller torp för den delen. Varför är torpet idylliserat och idealiserat, och ansett som typiskt, men inte boställena? (bortsett då från prästgårdarna, som Giertz visar, i stort följandes Gerd Reimers tidigare bok om just detta).
 
  • Gilla
Oldboy
  • Laddar…
Tips från Spån-tråden


Stickspån
- pärt, spiller, spilkspån

Stickspån var en gång det mest utbredda takmaterialet på den svenska landsbygden. Kunskapen om stickspån är dock på väg att försvinna. Skriften dokumenterar de traditionella sätten att tillverka och lägga spån och ger råd vid underhåll. Stickspån sätts även in i ett teknikhistoriskt sammanhang.

Stina Wedman
1998
112 s./illustrerad i färg/häftad
ISBN 91-7209-131-2
 
Utvändig färgsättning
-Karin Fridell Anter och Kristina Enberg

Byggforskningsrådet
TI:1997 ISBN 91-540-5771-X

Mycket uttömmande om färglära och en stor del som handlar om historia och tradition i olika perspektiv.
 
Har läst om boken (som tydligen inte finns att beställa längre) Byggnaders särdrag - En stilhistorisk handbok 1880-1960 som Boverket givit ut. Googlade på den och fick se att man kan ladda ner den ifrån Götene kommuns hemsida!
http://www.gotene.se/byggabo/relateradinfo/broschyrer.66.html

Det kanske ni redan visste men nån kanske har användning av tipset?!! :)
 
  • Gilla
Anders_Roslagen
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.