Kom inte underfund riktigt vart jag skulle posta denna fråga men den berör ju ventilation litegrann.
Min skorsten har regnskyddad ventilationsöppning
vouas9.jpg
.
35n8t4h.jpg
.
rw5hex.jpg

Jag har här demonterat dess galler och monterat insektsnät, då jag HATAR objudna gäster. Flugor i synnerhet. Gaddförsedda insekter som dyker upp helt oväntat är inte heller så roligt.
Men Uppifrån ser skorstenen ut så här>
ztc40m.jpg
Är samtliga dessa 4 rökgångar? Tycker det vore märkligt om bara viss ventilation vore regnskyddad. Jag har en vedpanna i källaren vilken jag skarpt misstänker röret går till. Det har stått en pannmur eller murpanna eller vad det heter i tvättstugan också, så om de inte haft samma rökgång så gick väl en av piporna dit. Men vart de andra 2 kanalerna går om de är rökgångar övergår mitt förstånd. Jag tror väl knappast man murar massa extra rökgångar för skojs skull.
Huset är byggt 1960, inte mycket interiört har renoverats sedan dess så om det stått någon kamin eller vedspis någonstans borde det verkligen ha lämnat något spår.

Idéer, fakta eller spekulationer uppskattas.
 
C
Nog kan man mura rökgångar för skojs skull om man har gott om billigt tegel tillexempel. Tror det var 6 rökgångar i vårt hus från 30-nåt som vi bodde i när jag var mindre, där fanns två kakelugnar, ett uttag för kamin, och en "imkanal" (inte för att jag tror att dom kallade det för det på den tiden.
Var dom andra två kanalerna tog vägen förtäljer icke historien.

Du kan ju alltid gå ner med kamera eller riva av allt putsbruk du bara kan hitta och se om du hittar nån gammal utgång. Inget uppenbart ställe där det borde kunna ha stått en kamin en gång?
 
Inga ventiler eller annat som sitter misstänkt "rakt under"?
Med tanke på de två rören ser det det ut som om det rör sig om ventilation -
vanligt tegel i direkt anslutning till de båda också... (bild 2 &3)
Grannen min har 7 eller 8 "pipor" i sin 60-tals skorsten, varav en gick till pannan, resten ventilation.

//Daniel
 
Jo, att de 2 eternit, eller eternitliknande rören är till ventilation råder ingen tvekan om, de mynnar ut redan på vinden och fördelas till "ventilhattar" på övervåningen.
Imkanal tänkte jag ju inte på. Det kan ju en pipa vara till faktiskt. Då är det bara en kvar då. Förmodligen den som är full med spindelväv.
Lite spännande med mysterium.

Har också ett rör som är nedgjutet i källargolvet men pluggat. Bredvid det går en elkabel ner i en slang som också är fastgjuten. Förra husägaren visste ingenting om den och inte tidigare ägaren heller. Då det låg en belastning på närmare en ampere så chansade jag att koppla ur den och ingenting hemskt har hänt vad jag märkt. Husbyggaren har tyvär gått hädan. Men det var irrelevant till skorstenen.

Tack för svar, ska inspektera murstocken nogrannare när jag kommer hem.
 
Ok... Fattade det som om att de två ventilationskanalerna satt under det kvadratiska och ett av de rektangulära hålen...
 
Ja, det är förståeligt, det blev en riktigt dum bild på toppen av skorstenen.
På översta bilden syns vart ventilationen går ut på sidorna, det hålet är genomgående. Toppen på skorstenen är alltså platt en och en halv tegelsten in ungefär. Det framgår inte alls bildmässigt. Ursäkta.
 
Huset har byggds för att ventileras med självdrag. Oftast var det en varm skorstenspipa i centrum med ventilationskanaler runt om. Du har redan indentifierat dom eternitkanaler som tillhör övervåningen och pannans sotiga skorstenspipa. Resterande pipor tillhör bottenvåning och källare och bör serva köksutsug, badrum och tvättstugan.

Letar du bakom tapetterna på bottenvåningen på skorstensväggar så hittar du säkert tilltäppta ventilgaller eller bara igennmurade håll efter dom. Många ventilationskanaler blev blindade under oljekrisen på 70-talet och sen kanske förblev gömda under tapetterna :).

Innan du börjar riva eternitkanaler för att byta till modernare ventilationsystem tänk på att dom du redan har rostar inte, dom är inte fuktkänskiga ( tål kondens) dom behöver inte isoleras. Med andra ord riv inget så länge du inte vet hur du ska lösa ventilation i ditt hus. Försök återskapa självdrag om den tapetserades ihjäl - öppna luftventiler om dom är blindade .....i väntan på bättre ventilationsidee :).

Skorstenspipor som är sotiga ledde så klart till eldstäder men på 60-talet hade man redan elköksspisar och tvättmaskiner så det var endast pannan som sotade.

Du kan förbättra självdraget i badrummet genom att installera fex en fuktstyrd Pax-fläkt som evakuerar fuktig luft efter duschandet om det inte redan finns liknande lösning. Annars kan det kännas unket i badrummet.
Känns det fuktigt i källaren/tvättstugan så är en luftavfuktare en snabb och enkel lösning som hjälper torka tvätten och tar bort källarlukten utan att haverera självdraget. Avfuktaren kör bara runt samma luft och torkar den utan att skapa över- eller undertryck.
... det var några små råd för en ny gammalhusägare..... :)
lycka till!
gaia
 
Det sitter inga tapeter över murstocken någonstans. Jag drog fram kylskåpet i köket då den går bakom det samt att Imkanalen går ovanför. Det var inga tecken på någon igenmurad rökkanal efter någon vedspis tyvärr. Jag knackade över hela området
med ett tillhygge men det lät stumt och identiskt överallt, men om något
är seriöst igenmurat kanske det inte går att söka så.

Jag har ju 2st vedspisar som följde med fastigheten som står i ett skjul,
men de kan ha suttit i andra hus, Det har stått många hus här som försvunnit.

Att jag misstänkte alla 4 vara rökgångar var ju att det sitter "tak" över viss ventilation. Det innebär alltså att det tillåts regna in i de övriga. Förmodligen inga bekymmer på den tiden det eldades. Men det sitter ju faktiskt en ventil i tvättstugan ovanför
pannmurens forna rökgång också. Pannmuren har det eldats i då det var fullpackat med sot ända i från rensluckan upp till rökgången.
Men ingen av de 3 "okända" piporna på skorstenen skvallrar om att
den använts till eldning mer än någon annan.
Men det är ju lätt att forska fram de existerandes utlopp förvisso.
Det ska bli lite spännande faktiskt.

Konstigt nog känns det varken fuktigt eller unket i källaren, trots
tvättstuga och klen ventilation.

I min värld innebär moderna saker inte nödvändigtvis någon förbättring.
Jag har ingen strävan att bli helt beroende av el (så länge den kostar
pengar och är otillförlitlig), och jag skulle gärna montera in en av
mina gamla vedspisar.

Fläkt i badrummet skulle knappast innebära någon försämring dock.

Eterniten i huset rör jag inte, bättre material får man leta efter. har
eternit på taket också.

Tack för bra tips! Katt, hund och gud :)
 
verkligen spännande att utförska .... då är den enda vägen är att titta uppifrån med en stark lampa. Roligt att din källare är frisk och torr. Då är huset byggd på rätt ställe :).

Det kunde ju vara så att man byggde huset efter en given ritning där det planerades för kaminer som uppvärmningskälla och att skorstenen blev som det blev av bara farten? Sen ändrades det till oljepanna + radiatorer och skorstenspipor blev över. Man murar ju murstocken först och tar ut håll för rökrör till kaminer efteråt där det passar. Men blev det oljeeldning så tog man kanske aldrig ut några håll? Annars är det mycket svårt att putsa över ett håll utan att det inte märks... om man inte putsar över hela murstocken , förstås.
Jag skulle kanske tycka att det ser bättre ut med en ordentlig skorsten än med bara en enkanalskorsten och får man en större på köpet så det är lika bra att ta. Det var kanske likadant på gamla tider att om man ville avstå något under husbygge så fick man knappt något avdrag på priset :).
Hoppas du berättar hur et går och om du får någon av dina kaminer i drift innan vinter kommer :)
lycka till!
gaia
 
Redigerat av moderator:
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.