Var hittar man info om hur man planerar en trädgård? Böcker? Länkar?

Förutsättningarna:
Förkunskaper - inga.
Tomten sluttar en del. Ganska stenigt, men alla stenar går att flytta på.
Skog på tomten som ska tämjas milt.
Ska INTE vara någon gräsmatta.
Tänker gångar, snygg friggebod, diverse växter (mest ätbara), ...
Idéer finna alltå, men hur planerar man för att undvika kända och förutsägbara misstag?
 
  • IMG_7794 (Medium).jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Okej, några råd:

1) Ta reda på platsens förutsättningar.
a) Markförhållanden - typ av jord (sand, morän, lera etc), är det bra eller dåligt dränerat, finns det delar som är särskilt torra eller särskilt blöta, var är det mycket maskinkompakterat (=har körts mycket maskiner).
b) Ljusförhållanden - var är det soligt, skuggigt och mittemellan (påverkar vilka växter som kan trivas på resp. ställe).
c) Vind - varifrån brukar det blåsa, är det rent allmänt en blåsig eller mer skyddad tomt, var finns det saker (byggnader etc) som ger lä? Detta är framför allt viktigt för känsligare buskar och träd.
d) Vilken växtzon bor ni i? Tänk också på att det lokala mikroklimatet är det viktiga för växterna. Bor man t ex i zon IV kan man förmodligen ha åtminstone zon III-växter i en solig sydsluttning medan man på en blåsig nordsida får sejfa med zon V.
e) Omgivningen - finns det trevligare eller mindre trevlig utsikt åt olika håll? Varifrån är det mycket insyn från grannar och/eller förbipasserande?

2) Inventera era behov. Få det till en lista av funktioner som ni vill att tomten ska rymma (t ex: Uteplats, fruktodling, bärbuskar, trädgårdsland, friggebod, gästparkering o s v).

3) Komplettera listan med en "kravspec" för resp funktion, t ex:
Uteplats - solig, insynskyddad, minst xx kvm
Fruktträd - soligt, plats för minst två äppelträd och ett plommonträd, ej maskinkompakterad mark
Trädgårdsland - soligt (och ej bli skuggad av träden när de växer upp), c:a xx kvm, lätt att komma åt med vattenslang
O s v.

Sen försöker man placera in funktionerna på tomten utifrån deras krav och tomtens förutsättningar samt hur funktionerna påverkar varandra, både positivt och negativt. Träd ska t ex inte stå alltför nära trädgårdslandet för då snor de ljus och näring. Kompostkärl vill man inte ha för nära uteplatsen för, tja, de är ju inte världens vackraste utsikt. Friggeboden kan placeras så att den ger mer lä åt tomten (=bättre mikroklimat), skär av insyn eller skapar en undanskymd plats där man kan placera kompost o dyl.

Gångar...ska ju i första hand binda ihop funktionerna, leda från det ena till det andra. När man börjar ha en plan som man tycker är någorlunda lovande kan det vara en idé att märka ut den på något sätt - t ex med plastband kring platsen för varje funktion - och gå runt och känna efter hur man kan tänkas vilja röra sig från det ena till det andra. Oftast hittar man vissa naturliga gångstråk och det är förstås där gångarna ska ligga.

Gångar binder ihop men sen har vi det som skiljer av saker från varandra, alltså häckar, staket, pergolor o dyl. De kan användas för att skilja av från omvärlden men även för att skilja saker åt inom trädgården. Och då har vi de tre grundelementen i trädgårdens struktur: Funktioner, samband och avskiljare. Det kan kanske låta stelt och kallt att prata om det så men en bra grundstruktur är en stor hjälp för att få trädgården vacker och harmonisk, som de flesta av oss vill.

Ett populärt sätt att se på strukturen är att betrakta trädgården som en byggnad med olika rum. Oftast har man ju åtminstone en entrésida och en baksida men man kan skapa fler "rum" m hj a indelare. Fördelar med det är bl a att man kan ha olika stil eller stämning i olika rum och att trädgården känns mer spännande och varierande om man röra sig mellan sinsemellan olika rum i stället för att överblicka allt på en gång.

En bra och inspirerande bok om trädgårdsplanering tycker jag är "Trädgårdens rum" av Christel Kvant och Heidi Palmgren. Om man tittar på detaljerna i den...deras växtval t ex...så kan man ha sina reservationer, inte minst tycker jag att det känns nu när den har några år på nacken att den var väldigt påverkad av då rådande växttrender. Men deras resonemang om själva strukturen, exempelvis det här med rummen och devisen "strukturera, minimera, gruppera" är fortfarande väldigt giltiga och tänkvärda.

Det finns massor att säga om det här men jag sätter punkt nu så det inte blir för mycket på en gång!
 
Tackar! En perfekt rivstart. Den informationen håller mej sysselsatt hela vintern :)
 
Hoppas på uppföljning sen.. Låter som en intressant trädgård..
 
Blir nog en lång tråd i så fall - rent tidsmässigt. Ska fundera nu, sedan planera och efter det kanske sätta spaden i marken.
 
Och gräv ned PEM slang för automatiserade sprinklers etc guld värt. Man kan inte lägga för mycket
 
Jorden är a och o, den ska innehålla näring och inte vara för kompakt så att den är syrefattig. Ett tips är att kolla med kommunen om man kan få köpa återvunnen kompostjord av dem (om de samlar in matavfallet i kommunen). Detta är mycket bra att blanda vanlig jord med. Läs på lite om jord för det påverkar resultatet så himla mycket. Utöver jorden så tycker jag att man kan ta resten lite pö om pö allt eftersom man upptäcker vad man vill ha trädgården till och vad man vill göra (och vilken ambitionsnivå man vill lägga sig på).

Vad det gäller designen och planen så finns det flera böcker. Dessa kan jag rekommendera:
Nya trädgårdens rum (christel kvant)
Trädgårdens form (Margareta Diedrichs)
Trädgårdsdesign (dan rosenholm)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.