Vi har ritat ett hus själva och skickat in några skisser till kommunen för att se om dom har några synpunkter innan vi går vidare och tar fram fullständiga bygglovshandlingar. Nu har kommunen hör av sig och menar att huset inte uppfyller tillgänglighetskrav för rörelsehindrade. På nedervåningen har vi en nivåskillnad på ca 5o cm mellan kök & halva vardagsrumet och resten.

Jag har kollat i BBR (Boverkets Byggregler) och det verkar som om dom formellt har rätt. Det känns dock lite larvigt, huset är i övrigt hyffsat tillgängligt med breda dörröppningar, rymliga passager och entre i marknivå. Vi hade tänkt att om behov uppstår bygga en ramp eller likande i vardagsrummet men det tycker inte kommunen räcker utan vill ha anpassning klar redan från början.

Någon som har erfarenhet av något liknande?

/Mikael
 
Vi fick också påpekande från kommunen. Vår akitekt hörde sig för lite, och eftersom vi skall bygga i etage så fick vi flytta ett badrum för att få det tillgängligt.

Man kan ju tycka vad man vill om dessa regler, men tyvärr så är det bara att gilla läget.
 
Tack för ditt svar Bergling. I mitt fall blir det nog ett pentry i arbetsrummet. Synd att lägga kvadratmeter och pengar på något som förhoppningsvis aldrig behöver användas.

/Mikael
 
Gör så här:

Be arkitekten på bygglovshandlingen rita in rullstolsramp. Sedan bygger ni utan. Har sett det i andra hus och det går alltid bra. Nämnden kommer inte kolla insidan sedan och släpp inte in några otrevliga grannar som kan tjalla!
 
För vår del räckte det med att rita in en ramp, men vi behövde inte bygga den. Det krävde ändå lite extra omplanering för att rampen skulle få plats så det kändes ganska onödigt.

Sen löste det sig istället så att vi i vår sovrumsdel (en del av huset utan nivåskillnad och med en altandörr) där det finns badrum drog upp ett extra avloppsrör som vi bygger in i en vägg. Om någon av oss skulle bli handikappad så kan man istället "plocka fram" avloppet och göra ett litet kök där och vips är vårt hus handikappanpassat.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.