Bor i 1½ plans villa med källare bygd 1949, tillbygd och tillägsisolerad 76 från 120 m2 till 180. Har pelletsbrännare i kombinationspanna Eryl som är 30 år gammal. I nya delen av huset tunna element och den gamla delen finns de gamla elementen kvar som har stor yta. Har bra fungerande bulkförråd. Funderar på att byta till bergvärme nu när det finns möjlighet till ROT-avdrag. Gör av med 9-10 ton pellets per år. Kan det vara bra ekonomi att göra detta?
 
_ap_
9-10 ton är inte det närmare 40000kWh, det i kombination med kanske högframlednings temp är nog inte direkt optimalt för värmepump.

Kom ihåg att ROT avdraget är värdelöst om man har gjort mycke andra"avdrag"
 
ROT avdraget är bara på arbetskostnaden och en VP för detta hus börjar vid ca 50 000 spänn.

Kanske vore läge att se över pannan, vad är rökgastemperaturen. Kanske ett insatsrör i skorstenen för att minska draget och därmed förlusterna.

Börja med att analysera vart tar all energi vägen och åtgärda därefter.

Protte
 
En granne skall nu ha bergvärme och han kommer betala 100000 kr efter ROT-avdrag för allt. Sedan 1/9 kostar pelletsen 2.85 kr/kg vilket vid förbrukning 9-10 ton/år ger 25650-28500:- årligen. Kan det vara realistiskt att sänka kostnaden till hälften med bergvärme? I så fall kommer det gå med plus efter 8 år. Kan man räkna så?? Tacksam för synpunkter.
 
""ROT avdraget är bara på arbetskostnaden och en VP för detta hus börjar vid ca 50 000 spänn"".
rot avdrag på vp gäller för totalkosnaden ...när det gäller luft/vatten är avdraget 25% av tot kostnaden och för berg;mark;sjö/vatten är avdraget 30%
 
_ap_
med en årsförbrukning på 40000kWh måste ju topp effekten ligga någonstans kring 14-18kW när det är som kallast.
En pump på 14kW och 2hål (?) kostar nog minst 165000: -
är ingen värmepumps kille så jag chansar hårt rätta mig gärna.
165000/8=20625 + ev ränta + driftkostnad 15000: - cirka 35625: - dom första 8 åren
förutsatt att elen kostar 1kr/kW.
Vet inte om det ser så lockande ut..

Varför funderar du på att byta?
För dyrt med pellets?
sanningen är att du gör av med rätt mycke energi.
 
Frodo skrev:
Bor i 1½ plans villa med källare bygd 1949, tillbygd och tillägsisolerad 76 från 120 m2 till 180. Har pelletsbrännare i kombinationspanna Eryl som är 30 år gammal. I nya delen av huset tunna element och den gamla delen finns de gamla elementen kvar som har stor yta. Har bra fungerande bulkförråd. Funderar på att byta till bergvärme nu när det finns möjlighet till ROT-avdrag. Gör av med 9-10 ton pellets per år. Kan det vara bra ekonomi att göra detta?
var i h-vete gör du av all värme ?? bor själv i hus byggt 1945 och tillbyggt 1960 till 180 m2
och vi gör av med ca 16000 kwh ink hushålls el med en luft/vatten pump
 
Kanske Frodo har 25 C inne och en för liten mössa på vinden...?
Blåst gör väldigt mycket ...och badarbubbelbad varje dag...som sagt inget hus är det andra likt ..inte alltid m2 som går att jämföra med.;)

Mvh
 
Tack för inläggen. Jag vill ha mer tankehjälp om pelletsförbrukningen och bergvärmealternativet.

_ap_ Skriver
"Varför funderar du på att byta?
För dyrt med pellets?
sanningen är att du gör av med rätt mycke energi".

Vill byta för att det är jobbigt med pellets och därför att den är dyr och några gånger har elspiralen pajat och ibland har pelletsen tagit slut etc..


drakhenke skriver
"var i h-vete gör du av all värme ?? bor själv i hus byggt 1945 och tillbyggt 1960 till 180 m2
och vi gör av med ca 16000 kwh ink hushålls el med en luft/vatten pump"

Vart energin tar vägen undrar jag med. Bor vid Siljan i Dalarna och där kan vara rätt kallt. Inne har vi typ 21-22 grader. Kanske pannan inte är rätt justerad, inte vet jag. Pelletsleverantören, som i och för sig är partisk, säger att vår förbrukning inte är större än många andras.

PX-21 skriver
"Kanske Frodo har 25 C inne och en för liten mössa på vinden...?
Blåst gör väldigt mycket ...och badarbubbelbad varje dag...som sagt inget hus är det andra likt ..inte alltid m2 som går att jämföra med"

Vi är inte några extremister i att slösa på värmen.
 
Har själv bara haft direktkontakt med en pelletsanläggning, fanns en sån på ett behandlingshem jag vart chef på. Den krånglade regelbundet med pellets som fastnade på kanterna i tanken, inte följde med i skruven, eller inte brann eller nåt annat. Fick utbilda 2 behandlingsassistenter som höll den igång hjälpligt tills riktiga mekniker anlände. Svågern i Värmland gick över till pellets för att slippa kapa och klyva ved varje vinter/år men han slängde ut pelletspannan i somras, det vart för dyrt jämfört med ved dessutom hade han ungefär samma krångel med anläggningen som jag hade på behandlingshemmet. Min slutsats är att pellets är dyrt och krångligt. Jag skulle välja ved hellre i så fall eller nåt som inte kräver en massa jobb.
Du borde ta in nån sån där expert på energi och göra en besiktning av Ert hus och Er energianvändning så att Du vet varför Ni gör av med mer energi än flera forumanvändare gör i motsvarande hus. Jag skulle göra det innan jag byter värmesystem, det kanske är nåt annat som Ni borde göra först. För liten mössa är en av flera troliga orsaker, att ha för lite isolering på vinden etc är det sämsta av allt tror jag när det gäller energiförbrukning.
 
Nog kan även Obs! en helt ny anläggning vad det nu vara pelletsanlägg,vp anläggn, Strula Men om man nu talar om pelletsanlägg så är det ju gamla trånga pannorna som krånglar och oftast en begagnad brännare ditsatt på vinst och förlust -bära eller brista) För man vill ju komma undan så billigt man kan med all rätt!!Själv så blev min egen pelle"anläggn, hemräknad på 1.5 år :)..mm Obs! inget pelle"försvarstal detta inlägg..;)Man väljer själv vad man har ork tid och plånbok till!:)
 
Jag har både och

Värmepump 1 installerad 1980 krånglade från början att varmvattnet bara blev ljummet, efter mycket bytande av elektronik och omflyttande av de 3 kompressorerna så var det grader i en backventil som hakade upp ventilen. Sedan gick anläggningen bra i några år då kom ålderkrämporna med kompressorbyte som inte är vidare billigt.

Värmepump 2 som ersatte 1:an har haft många inkörnings/inställningproblem för installatören + att strypventilen gav upp men sedan har den fungerat.

Pelletsen har haft inkörningsproblem.

Det började med en alltför brant vinkel på skruven då panna och silo är på var sin sida av väggen (det är för nära mellan silo och panna). Ett nytt hål gjordes genom väggen men då blev S-kroken mellan skruv och brännare för snäv så pelletarna fastnade i slangen. Nytt fäste för upphängningskättingen gjordes så utloppet pekade mot brännaren och det gick ett tag men då var inloppet lite vridet på sidan så stoppade det upp inne i silon men det gick att lossa rören i skruven från varandra och vrida inloppet uppåt och utloppen mot brännaren.

Efter ett år så började den stoppa lite oförklarligt men det visade sig att 2 st pelletar stod på högkant på en nyligen införd avstrykarplåt i doseringsskruven och skymde nivåbrytaren, vi flyttade nivåbrytaren och sedan dess har den bara gått (ibland tar det slut på pellets men olja och ved kan också ta slut).

Jag är helnöjd med pelletsen.
 
C
Du kanske bör börja med att se över ditt hus, dragiga fönster, köldbryggor, dåligt isolerad vind, varmvattenförbrukningsvanor (jösses vilket ord) osvosv, och se om du inte kan få ner förbrukningen en hel del.
Räknar man på 50W/m2 (vilket iofs är lite vilseledande, men ändå) får man 9kW, räknar man på 80W/m2 så får man 14,4 kW, vilket verkar vara ungefär där ni ligger i behov, vilket är lite mycket. Helst ska man ju kanske räkna på effekt per kubikmeter luft eller kWh/m2/år.
 
Eller kvadratmeter yttervägg + takytan
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.