I vår vägsamfällighet pågår en tvist om ett staket. De två som motsätter sig staketet driver en personlig vendetta mot den fastighetsägare som nu sätter upp ett staket längs med vägen för att säkert kunna hålla sin hund inne i trädgården.

Det är en mindre grusväg på landsbygden som är ca 4 km lång. Längs vägen ligger runt 25 fastigheter. Den berörda fastigheten ligger i ena änden av vägen. De som motsätter sig bor nästan 3km därifrån och kör allra oftast andra hållet när de kör ut. Så de påverkas knappt av staketet.

I princip alla längs vägen är över 70 år och årsmötena har tidigare hållits hemma hos de olika boende där det bjudits på mat och sprit. Man har klarat av punkterna på dagordningen så snabbt som möjligt för att sedan kunna ägna sig åt annat :D De som varit med på mötena (vilket inte varit så många) har alla varit överens och gjort det de velat vilket inneburit så lite som möjligt. Vägen är kraftigt eftersatt i underhållet och jag själv jobbar för tillfället för en hyvling och uppgrusning av vägen vilket inte gjorts på runt 15 år. Ingen har behövt betala något under många många år men så har ju heller inte vägen skötts...

Så kom det fram att de ville belägga hela vägen med asfalt vilket den nu berörda fastighetsägaren inte ville eftersom de har hästar och rider och kör mycket med dem på vägen. Då började de engagera sig i mötena (fast pga en mycket gammal andelsberäkning har de ingen rösträtt fast de bott längs vägen sen 1979) De och några andra grannar (varav några har hästar och andra bara inte vill ha asfalt) började lägga sig i vilket inte alls var uppskattat. Asfalten hade redan lagts på en bit (utanför de hus vars ägare ansåg att det dammade på dem) men de var inte nöjda. Fastighetsägaren pratade med flera av de andra grannarna som inte brukade vara med på mötena och tillsammans blev de fler än de som ville ha asfalt... Detta har sedan tagits upp under varje möte... vi flyttade hit 2007 och har varit på 3 möten nu. Det blir alltid konflikter fast nu har de kommit fram till att det är för dyrt att lägga mer asfalt. Nu hittar de på andra saker att bråka om.

Till saken hör att för några år sedan såg den dåvarnade sekreteraren och hans far till att den man som suttit som ordförande i 40 år blev avsatt. Sen fick de sig själva invalda båda två så nu sitter far och son i styrelsen som förutom dem består av en person till. Enligt stadgarna kan ett beslut tas om 2 tredjedelar av styrelsen är överens...ja ni kan ju själva räkna ut hur mycket den 3.e medlemmen har att säga till om...

Fastighetsägaren har alltså satt upp stolpar för att sätta upp staket och har nu blivit uppringd av sekreteraren (idag är det pappan som är sekreterare) som talat om att de måste flytta staketet längre in. Eftersom det finns flera staket längs med vägen som ligger lika nära inklusive en gammal lada, flera formklippta björkar och en del annat så påtalade fastighetsägaren detta...svaret blev då att nu diskuterar vi inte dessa saker utan ert staket! Staketet ligger nära vägen men inne på tomten. Det är inget speciellt uppseendeväckande staket men ca 120-140 cm högt för att hålla hunden inne. Anledningen till att det hamnar så nära vägen är dock att den som sköter skrapningen av vägen har skrapat upp vägen bredare och bredare för varje gång. Vägen är nu över en meter bredare än vad den var från början. Det finns inga vägrenar utan det är skrapat ända ut till eventuella träd eller stengären vilket också innebär att de skrapats ända in på det som tidigare varit tomtmark.

Är det någon som vet vad som gäller här. Staketet ska ju stå en bit från vägen (50cm tror jag vilket det nog gör på de allra flesta ställen ändå) men gäller det från den gamla vägen eller kan man bredda vägen hur som helst och kalla detta vägyta? Vägverket ska komma ut och kolla på det men de var inte speciellt intresserade av detta utan tycker det är något tramsigt...vilket är fullt förståeligt. Det beror i grunden enbart på att far och son är arga över asfalten och att de inte kan sköta det som de vill längre...
 
För att göra en lång historia kort.

Finns det någon slags regel att staket får sättas upp 50cm från vägkanten, (vilket är rimligt om det skall kunna målas utan att man blockerar vägen), men ingen regel att vägen får bre ut sig på tomtmark (vilket också är rimligt, eftersom det då krävs servitut), så kan man sätta staketet 50cm in på sin tomt, och sedan är det rimligen ingenting kvar att bråka om i den frågan.

Vill man bråka kan man säkert utkämpa en decennielång strid i förvaltningsdomstolarna om en sådan här fråga, till en kostnad som vida överstiger vad en asfaltering skulle gå på.
 
:) Jag såg det avsnittet igår faktiskt...fast inte slutet så jag vet inte hur det gick...

Skulle ju vara skönt dock att slippa bjuda hit Ascberg!! :D

Det du skriver Swetrot låter vettigt tycker jag. Ska säga till fastighetsägaren att kolla med lantmäteriet var tomtgränsen egentligen går och ta reda på vilka regler som gäller...nåt tips om vem man skulle kunna kontakta!
 
Har inte hört talas om att man inte skulle få ha staket ända ute i tomtgränsen, eller att man inte skulle få stå på en allmän väg (nu är kanske inte detta en direkt allmän väg iofs) när man underhåller sitt staket.

Vägen skall ju ha ett vägområde som redan från början skall vara tilltaget så stort att det räcker för vägen, snöröjning osv.
 
När man läser sånt här är kan man inte vara annat än lycklig över att vara ensam boende på vägen...
 
Dessa regler står att läsa i stadgarna (jag misstänker ni har en vägsamfällighet?). Där står tex 2 m från där den avbanade ytan slutar eller liknande. Det finns oftast ett avstånd, annars hade aldrig ni kunnat röja träd/sly och liknande vid vägen.
 
Se till att bli invald i styrelsen.
 
Faktum är att i stadgarna från 1947 (då vägsamfälligheten bildades och vägen drogs i sin nuvarande sträckning) står enbart följande:

I samband med sakägarna beslöts att vägen skulle byggas och underhållas med en vägbanebredd av 3,0 meter, att det framtida vägunderhållet skulle ske med gott väggrus, att vinterväghållningen skall utföras så, att vägen är framkomlig med lastbil,

I en bilaga står:

Vägen skall iståndsättas - vid vägrätningen anläggas - samt framdeles underhållas till en vägbanebredd av 3,0 meter, utom på de ställen där av kostnadsskäl blivande styrelse på grund av naturförhållandena kan finna en mindre vägbredd motiverad.

Det finns ingenting annat om vägunderhåll eller vägbredd i de stadgar som gäller sen samfälligheten bildades. Dessa stadgar gäller fortfarande men vid senaste årsmötet beslöts att vi ska anta de "nya" standarsstadgar som REV har. Men de gäller inte ännu eftersom de måste tas beslut på två möten.

Pappan (aka sekreteraren) sitter i styrelsen men är egentligen inte ens röstberättigad eller medlem i vägsamfälligheten eftersom de gamla andelstalen fortfarande gäller och hans fastighet inte finns med där. Anledningen är väl att de flesta inte ens känner till vad osm gäller eller hur det bör fungera...de bara flyter med och har gjort det under alla år de varit medlemmar.

Att bli invald i styrelsen skulle jag inte ha något emot men det är inte lätt att bli invald... styrelsen består bara av 3 personer och de sitter på 3 år vardera (vilket egentligen inte är vad som står i stadgarna) så det väljs en ny per år. OCh det brukar vara samma som väljs om hela tiden för det är enklast. Nu till nästa möte är det ordförandeposten som ska väljas om...
 
Då är det ju lysande läge för en kupp.
 
jo...det gäller ju bara att man verkligen lyckas med en kupp oxå...

Det skulle inte vara kul att stå där som "förlorare" det är mycket prestige i konflikterna i föreningen. Att jag som ung tjej överhuvudtaget diskuterar väghyvling etc är väldigt jobbigt för dem. De är tyvärr av den uppfattningen att man inget kan om man är tjej...vilket gör det extra roligt att faktiskt knäppa dem på näsan när vi diskuterar :D
 
Sophie skrev:
Att bli invald i styrelsen skulle jag inte ha något emot men det är inte lätt att bli invald... styrelsen består bara av 3 personer och de sitter på 3 år vardera (vilket egentligen inte är vad som står i stadgarna) så det väljs en ny per år. OCh det brukar vara samma som väljs om hela tiden för det är enklast. Nu till nästa möte är det ordförandeposten som ska väljas om...
Står det i stadgarna att det ska vara tre personer, varken mer eller mindre? Går det att ändra? Skriv en motion om det!
Eller det kanske inte behövs. Enligt min erfarenhet av föreningsliv brukar det finnas en punkt strax före val eller i början av punkten om val där man bestämmer styrelsens storlek.
Eller skriv en motion som begränsar styrelsens bestämmanderätt. Föreslå att alla tre i styrelsen ska vara eniga och/eller att viktigare beslut ska fattas av ett medlemsmöte.
 
Om det inte finns något servitut eller en detaljplan som säger något annat så ser jag inget hinder för att bygga staket i tomtgränsen.

Du verkar ju ha koll på andelstal och rösträtt i föreningen, då kan du väl enkelt se om det finns förutsättningar för att utöka eller ändra styrelsen och sedan skriva en motion till årsmötet.
 
Vi hade diskussioner om vägbredd och fri yta vid sidan för några år sedan. Efter att vi fick asfalterat så är ju bredden liksom mer definierad så frågan dog ut.

I ert fall verkar ju vägbredden vara klart definierad till 3 m. Då får man utgå från vägens mittlinje och mäta 1,5 m på var sida. Där har du ytterkanterna.

Hos oss har vi dessutom en regel som säger att det skall hållas fritt 1m ut från vägen till 4,5 meters höjd. Höjden för att inte skapa problem för lastbilar, skolbuss mm. Att det skall vara fritt 1m åt sidorna är huvudsakligen för snöröjningens skull. Snön som skrapas av måste ju undan någonstans. Sedan underlättar det ju med skärning av grässvål, släntning för avrinning mm om det inte står ett staket direkt i kanten.

Eftersom vi har klara regler har det inte varit några större problem. Sätter man t.ex. ett staket närmare vägen än 1m så får man skylla sig själv om snöplogen kommer...

Enda problemet har väl varit att vägföreningen ombesörjer klippning av grenar vid behov. När så skall ske går vi numera ut med meddelande i god tid så de som själva vill kapa eventella grenar lite snyggare än entrepenören kan göra detta själva. Måtten är ju klart definierade.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.