Hej!

Tittar så smått på ett hus byggt 1972 med platta på mark. Anticimex har gjort en besiktning och jag har några funderingar kring följande punkter:

Punkt 1 Betongplatta på mark med uppreglat och isolerat golv. Befintlig golvkonstruktion riskerar på grund av naturlig fuktpåverkan att drabbas av fuktskador. Detta i sin tur kan leda till mikrobiella skador (angrepp av mikroorganismer) som kan resultera i att mikrobiell lukt sprids till boendemiljön.

Fråga 1 - innebär detta att man egentligen bör riva upp hela golvet på entreplanet, regla upp med stålbalkar, och lägga nytt golv, eller vad innebär det rent praktiskt?? Och om man ska riva upp hela golvet, bör man då även göra detta under väggar, etc.

Punkt 2 och fråga 2 - fastigheten är från 1970. Finns det några generella "varningar" för fastigheter från denna tid? Det rör sig om ett hus i tegel med träbelagd fasad på övervåningen, och betongpannor på taket. Oljeuppvärmt, dvs. det finns vattenradiatorer, och dessa räknar jag med fungerar väl även vid övergång till bergvärme.

/alacs
 
70-tals villorna var/är kända för sina problem...
Gäller dock inte alla fastigheter;)

Svaret på fråga 1, se fråga 2 (70-tals villa)
De hade en förkärlek att bygga dessa hus helt fel konstruktionsmässigt....
Trä reglar gjöts in i betongen, trä mot mark/plintar/plattor utan fuktstopp.....
Ofta gjöts det in en värmekabel som husägaren senare kopplade ur pga att denna drog för mycket ström, ganska dumt eftersom denna kabel var det enda som höll plattan i någotsånär bra skick...

lukten blir svår att bygga bort den beror på en felaktig konstruktion:(
"byggare"
 
KristinaRT
Har nyligen köpt hus från 75 med ungefär samma konstruktion, dvs platta på mark och syllar på/i denna. Vid besiktningen mättes fukthalten i syllarna och den låg precis över gränsvärdena för fukt - alltså förhandlade vi ner priset på huset och bytte syllarna direkt. Syllbyte är mycket fördelaktigt att utnyttja rotavdraget för - det är mycket arbetstid men inte så mycket material...

Innan ni blir alltför oroliga och drar alla hus över en kam, se till att kolla om det finns problem m fukt, påväxt och lukt. Anticimex nivå 2 besiktning inkluderar detta och i vårt fall var det värt varenda krona göra denna något utökade besiktning :)
 
Om det inte hänt ngt hittills så är nog risken liten att det händer i framtiden.
Anticimex skrivning är en vanlig friskrivning från en besiktnngsman.

Ta dit en kompetent besiktingsman som kan förklara huset för dig i detalj.
 
anaitis skrev:
Ta dit en kompetent besiktingsman som kan förklara huset för dig i detalj.
Var hittar jag en sådan? Antar att du menar en fristående, ej kopplad till de försäkringar som Anticimex tillhandahåller. Bor i Sollentuna om det har betydelse.
 
Pagno skrev:
lukten blir svår att bygga bort den beror på en felaktig konstruktion:(
"byggare"
Besiktningsprotokollet visar inte på någon lukt, utan jag tolkar kommentaren som en "varning".
 
KristinaRT skrev:
- alltså förhandlade vi ner priset på huset och bytte syllarna direkt. Syllbyte är mycket fördelaktigt att utnyttja rotavdraget för - det är mycket arbetstid men inte så mycket material...

Innan ni blir alltför oroliga och drar alla hus över en kam, se till att kolla om det finns problem m fukt, påväxt och lukt. Anticimex nivå 2 besiktning inkluderar detta och i vårt fall var det värt varenda krona göra denna något utökade besiktning :)
Tack. Hur gick syllbytet till rent kontret? Bröt ni upp golvet i hela markplanet? Hur många kvm? Viken kostnad? Gjorde du mycket jobb själv, eller anlitade ni firma?
 
KristinaRT
alacs - Vi gjorde inte ett smack själva, lejde bort hela jobbet. Vi bytte bara ytterväggssyllarna och detta gjordes utifrån eftersom vi inte ville ha en massa uppsågade väggar inomhus. Konstruktionen i vårt hus var sådan att på/halvt nedsänkt i plattan låg två tryckta brädor som tillsammans bildade syllen. Eftersom vi har tegelväggar nertill sågade hantverkarna bort de nedersta två lagren (lämnade en bit med jämna mellanrum för att inte huset skulle rasa samman :)), sågade bort syllarna och ersatte dessa med lecablock underst, sedan en fuktspärr och därefter en otryckt träsyll. Efteråt murade de på tegelstenarna igen och återställde sockeln. Totalt tog det mindre än en vecka för två man att göra detta. Priset ligger runt 2000 kr per löpmeter, iaf här nere i Skåne..... Tillägg - huset är ca 40 löpmeter runt om, och priset är utan ROT-avdrag.

När syllarna togs bort var vi himla glada att vi bytte dem, de såg inte helt vackra ut och syllen i väggen mot garaget luktade verkligen inte gott, TROTS att fuktvärdena låg över gränsvärdena (om än precis över)..... Däremot såg innerväggssyllen bra ut, trots att mätvärdena visade på liknande värden som ytterväggsyllarna, detta visade sig bero på att besiktningsmannen hade slagit stiftet på mätaren genom syllen och in i plattan :)

Jag förstår inte riktigt varför ni skulle behöva riva upp alla golv? Ligger inte golven på plattan (med viss isolering emellan)? Man behöver iaf inte riva upp några golv för att byta syllar, även inneväggssyllar byter man genom att såga upp nedre delen av väggen, och sedan döljer man det genom att antingen spacka och måla alt tapetsera väggen, eller om man inte vill göra om - sätter en högre tröskel.....
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.