Hej på er, hoppas på lite hjälp från all samlad expertis här på forumet..Postade nog inlägget i fel tråd först, sorry..

Står i färd med att eventuellt köpa oss en liten hästgård, hade mer eller mindre bestämt oss och kommit överens med säljaren om ett pris som vi bägge var nöjda med för att slippa budgivningsprocessen så nu är det ju snabba beslut som gäller.

Läget är följande:

Boningshuset är från 1909 någon gång och har genomgått en större renovering ansiktlyfning de senaste 10 åren arbetet känns hyfsat gediget utfört (inget hastverk) fast det finns ju lite kvar att göra..

Nu till det tråkiga, efter att grundligt ha gått igenom huset och dess konstruktion så tog jag mig ner i krypgrunden varvid vi fann att trossbotten var i ett för mig markant dåligt skick. På flera ställen hade "underbrädorna ramlat ner samt isoleringen av spån låg väl typ en halv skottkärra på 4-5 ställen vad jag kunde se samt lite mindre på andra ställen. Brädorna samt vissa andra balkar/reglar var mjuka även syllen var angripen/mjuk på den 2-meterssträckan som jag kunde komma åt att inspektera. höjden i krypgrunden var relativt låg kunde inspektera kanske 2/3 lite knappt.

Förekom dock ingen dålig lukt synliga mögelangrepp eller rinnande vatten under huset utan det kändes behagligt och fräsht, dock så var det mycket små hål i virket runt 1 mm ej så stort som efter hästmyror.

Inser ju att trossbotten behöver bytas samt att man behöver gräva ur i grunden för att få tillräckligt med utrymme för att ventilera, även dränera ordentligt runt grunden.

Huset är byggt på en stensockel som någon gång har "murats igen" och putsats kanske har problemen börjat här då det blivit för tätt.

Nu till min fråga då jag inte riktigt kan greppa vidden av detta lilla ingrepp i huset med att byta trossboten syll, eller det kanske inte stoppar med enbart detta? Så vad skall man kalkylera med för pengar och tid när vi gör upp husaffären?
Har tänkt mig att ta in 2 snickare och hantlanga lite själv skotta jord osv.

Det är ett 1½ plans hus 110 kvm boyta samt 35 biarea (utevindar) ca 20 kvm är tillbyggt på platta i bottenplanet vilket minskar storleken på trossbotten som skall bytas..
Bifogar även en länk till annonsen http://www.hemnet.se/beskrivning/hemnet/497687

Tack på förhand Tommy
 
  • Gilla
Peter Catoni
  • Laddar…
Varning!
Det KAN vara så att du behöver byta såväl syll som golvbjälkar, och isåfall får du bereda dig på att riva ur innergolv för att komma åt att arbeta, samt lyfta upp ytterväggarna med domkraft för att kunna byta skadade bitar i syllen = mycket jobb!
Betänk att renoveringar nästan alltid blir värre än man trodde när man börjar riva i det. De där små hålen kan innebära att virket är helt perforerat, även om det ser harmlöst ut från utsidan. Innan du köper - ta dit en snickare som får hjälpa dig med besiktning och hållfasthetsbedömning, samt en ungefärlig offert, annars kan detta huset bli en långvarig plåga för din nattsömn och plånbok!
 
Det är svårt att bedöma omfattningen bara på beskrivningen men som sagt, räkna med att golven på bottenvåningen kan behövas tas upp och då har nuvarande golv o väggbeläggningar, badrum, kök etc. inget värde alls.
Kan ni vara utan bottenvåning eller hela huset ett år eller så (beroende på vem som gör jobbet)
(Det var också vågat länka till annonsen ifall någon här på forumet skulle bli intresserad).
 
  • Gilla
Schöne
  • Laddar…
Det är bra att du kollar sånt här INNAN du köper nått. Bra tänkt!

Frågan du ska ställa dig är väl vad kostar en sådan bjälklagsrenovering och vem ska göra den? Du ska få ett "facit" av mig - jag gjorde det på ung halva undervåningen i vårt hus förra året. Det tog mig all ledig tid i 8 månader att få ordning såpass att vi hade ett golv att gå på, sen tillkommer köksinred, väggar, el, regling, skivor på väggarna, tapetsering mm. Saker som kostar rätt mycket pengar och tar evinnerliga tider att utföra.

Kan du få säljaren att inse skadornas omfattning och därmed pruta i dignitet med vad det kostar är det ju intressant under förutsättning att du på något vis vill och kan bo under sådana omständigheter. Själva bodde vi inte i huset när vi utförde vår renovering, det hade aldrig gått som det såg ut då. Det är upp till var och en att avgöra vilka avbräck i vardagens bekvämlighet man kan klara.
 
Har också haft bjälklaget öppet och det tog tre år innan vi kunde flytta in, men då ingick renovering av nästan hela huset. Allt är möjligt men det kan innebära stora uppoffringar.
 
obs! '1909 nån gång' är ofta en försäkrings- och skatteteknisk beteckning för alla hus före 1909- dvs ditt hus är sannolikt äldre. i övrigt instämmer jag i föregående talares punkter - om du ö.h.t. kan vara utan golv en period, kanske ett golv/rum i taget, låt snickare värdera skadorna och kostnaderna, presentera detta för säljaren, ha is i magen och rimligen drar han ned priset minst motsvarande summa
 
Det är ett stort jobb, men är det ca 50m2 du skall åtgärda så kanske det är överkomligt. Kolla syllarna noga, om de behöver bytas kan det ev gå att göra utifrån. Det kan också vara så att du bara behöver öppna golvet i ett rum, för att fixa övriga rum underifrån. Att gäva ut är ett hästjobb, krävs ett par killar som är villiga att krypa och slita hårt i ett par veckor.
Håller på med samma sak i sommarstugan, men där var det bara ca 20m2 som behövde grävas ut. Har öppnat upp i ett sovrum och forslat ut all jord (och sten!!) genom fönstret. Nu byter vi isolering, blindbottnar och bjälklag underifrån. Syllarna var sedan tidigare bytta från utsidan.
 
Usch ja, vi har också jobbat länge med ett bjälklag och ändå haft viss hjälp. Men gissa om det kan bli mycket småfix i en till synes enkel grej! Nu har vi visserligen dragit avlopp, vatten, gjutit sockel till värmepump, förstärkt murstock, grävt, grävt....meckat med grundstenar osv osv. Det tar tid.
 
Hej igen här kommer en liten lägesrapport :)

Det blev köp av gården, hade släpkärran lastad med verktyg och maskiner en solig fredag när vi åkte till banken för att överlämna pengapåsen till säljaren sedan bar det av till huset där vi direkt började att montera ner det nyinsatta köket :( Efter en lång helg så hade vi rivit ur hela trossbotten kapat ner golvbjälkarna och börjat gräva ur jord det det var för lågt. i badrummet hade någon tidigre ägare försökt sig på en budgetrenovering och kört in några kärror med betong och fyllt på med istället för spånet i trossbotten detta tog en hel dag att bila ut för 2 man, armerat hade man gjort med gunnebonät en cykelkedja och diverse järnskrot :/ Syllarna var dåliga i stort sett runt om, hade hjälp av två snickare i tre dagar då vi bytte dessa inifrån, vilket var ett riktigt skitjobb ussh och fy vad trist det kändes att gå runt och det yrde en massa ruttet trädamm runt motorsågen. Det blev ju ett aningens fuktigt och trist klimat inne med jordgolv oxå. Runt murstoccken formade vi och gjöt ett ordentligt fundament då denna "bara" stod på några stenar, var lite oroliga för denna då vi tagit bort golvbjälklaget runtom samt grävt ur en hel del. Några helger senare kom mina vänliga arbetskamrater på besök och vi hade 10 skottkärror igång och körde in ca 30 ton 8-16 på en lång förmiddag, in genom ytterdörren och ut genom altandörren *pust*. Sedan blev det 2x10cm med cellplast och armeringsmattor i vilken vi fäste golvvärmeslangen. Tog hjälpen av traktens bäste betongare när det var dax att gjuta platta då vi helst ville undvika "gammaldagsgolvkänsla" Efter en del strul med pumpbilen så lyckades vi få in betongen knappt 7 m3 gick det åt och resultatet blev toppenbra +-2mm i avikelse :) Sedan var det "bara" att vänta på att betongen skulle bränna/torka ut resten av vintern. Tiden användes åt att tapetsera måla och iordningställa en massa annat runtomkring, vilket var välbehövligt.

ungefärlig tidsplan:
utrivnig av trossbotten 30/11 2009
syllar bytta 6/11
armering golvärme 4/12
gjutning av platta 7/12
Hampus föddes 6/2 2010 :)
nya golv + klinker 1/4 2010
inflyttning skedde under försommaren :)


Nu är detta en väldigt förenklad beskrivning av våran trossbottenrenovering där alla detaljer inte tagits med, det har lagts mycket timmar, funderats mycket osv..Höll nästan på att ta knäcken på mig ett tag då vi fick ta en liten paus, alltså inget man ska ge sig på hur som helst. Dock så är vi toppennöjda med resultatet då vi nu har bott i huset snart ett år. ska försöka lägga ut liter före under tiden och efter bilder nån dag.
 
  • Gilla
Kickman och 3 till
  • Laddar…
Kul med feedback. Visst är det skönt när man vet att man gjort ett ordentligt jobb och vet att säkert kommer hålla i minst 100år nu... :D
 
  • Gilla
magnetens
  • Laddar…
de två första bilderna är från visningen sedan är det bilder från vecka1 efter att vi tillträdde
 
  • Svinebacka 1-9 032.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Svinebacka 1-9 020.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02114.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02153.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02174.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02172.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02168.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02177.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02184.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02182.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
HenrikZ81 och 1 till
  • Laddar…
saknar tyvärr bilder från när vi körde in gruset och la ut frigolit, stort tack till AGB-betong som gjorde ett toppenjobb med gjutniningen!
 
  • DSC02176.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02189.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02241.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02227.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02284.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02294.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02290.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02303.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02306.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02313.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Eyerash och 2 till
  • Laddar…
1 vecka efter att vi gjöt kom en massa snö vilket förmodligen hade medfört en del problem för pumpbil 36 ton och betongbilen som fick backa upp, då vi har en jätte backe upp till gården
 
  • DSC02434.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02487.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02451.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02714.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02796.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02475.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02813.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC03106.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC02928.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC03104.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Klabbarparn och 7 till
  • Laddar…
Sjukt att ni gjorde det..
 
  • Gilla
Johannes A och 1 till
  • Laddar…
S
Instämmer med föregående talare! :oops:
Men, ett megalomant åtagande och så återkoppling med bilder på det och knappt något svar förrän nu nio år senare...hoppas forumet bättrat sig.
 
  • Gilla
magnetens
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.