Vi är spekulanter på ett hus från '69 som har originalvärmeväxlaren kvar. Självklart måste vi kalkylera med att den dör närsomhelst... Vad kan man räkna med för kostnad ungefär för att få en ny installerad?
 
Det är inte säkert att du behöver byta värmeväxlaren i första taget. Beror tydligen lite på vad det är för typ. I vår fastighet (Brf.) har vi plattvärmeväxlare från Alfa Laval. Vi hade för avsikt att skriva ett serviceavtal med fjärrvärmeleverantören men de hade inte tid att komma och inspektera anläggningen så de skickade en firma. Dessa skrämde oss så vi var på väg att byta ut allt. Var dock på en mässa där även Alfa Laval var. Fick då möjlighet att prata med dem och det visade sig att det fanns ingen anledning att byta. Att värmeväxlarna akut skulle sluta fungera var nonsens. De brukar med ålder börja läka (droppa) och så var det bara att "dra år lite mer".
Kolla vad det är för fabrikat på växlarna och ta kontakt med tillverkaren. Det är som sagt inte säkert att det är akut. Dock kanske en ny växlare kan vara effektivare men är det värt det om den fungerar? Några priser har jag inte men vill minnas att de inte var så dyra.
 
En vanlig villa växlare med tappvatten och värme ligger runt 12-15 000:-
 
D
Men ofta är det bara att byta ut en gammal igenbeckad plattvärmeväxlare för några tusenlappar... Det är ju inte så ruskigt avancerad teknik så det går mycket väl att göra löpande utbyte av trasiga delar, i alla fall om det inte är någon förrådsberedare (vilket väl iofs var vanligt tidigare).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.