Vi har påbörjat arbetet med att renovera ett timmerhus från 1850. Vi har torpargrund, men de har dock gjort en mullbänk av sågspån mot ytterväggen

Någon gång under 1900-talet har man putsat grunden med cement, det är satt en bit upp på nedersta stockvarvet. I precis ALL litteratur (och råd från byggnadsvård Nääs via mail) vi har läst står det att man ska ta bort denna, eftersom det leder fukt - och vi har en del fukt i jordkällaren, bland annat. Men sen då? Vad gör man då? Vi vill ju helst ha en råttfri och odragig grund...

Putsa med kalkbruk? Men panelen täcker ju inte stockarna ända ner, eftersom stocken är täckt med cement... :confused:

Förslag mottages tacksamt!
 
Cement och de flesta typer av bruk har en kapliär stighöjd, dvs suger upp fukt från marken och kan "väta" ovanliggande material t.ex. en träsyll. Vi har delvis samma lösning hos oss och hade när vi flyttade in vissa skador, dock inte särskilt allvarliga. Det beror mer på var huset står och markförhållandena än att det just är gjutet kring syllstocken. Men en ren stengrund suger INTE vatten.

Är vi på insidan eller utsidan av väggen?

Vi har behållit cementsockeln på insidan, men lagt mellan syllpapp där så möjligt och dränerat runt huset istället. Allt beor väl på hur mycket jobb man är beredd att lägga ned.
 
Panelen fixar du genom att lägga en tvårgående bräda längst ner. Men "droppnäsa" emellan. Det brukar bli fint!
 
Det är på utsidan det är gjutet, ovanpå en stengrund av natursten. Som brukligt på ett äldre hus sticker sockeln ut ett par centimeter. Dessvärre har cementen spruckit på sina ställen, nedersta stocken är trots det ganska fin men vissa ytliga skador finns det där vi har tagit bort cementen (där den spruckit och bitar förskjutits). Av vad jag har förstått ska cementen inte "andas" tillräckligt, dvs stänger inne fukt också om grunden inte är ventilerad ordentligt.

Men hur ska man göra när man har tagit bort cementen, ska vi då foga stenarna/putsa stengrunden helt med kalkbruk? Eller låta stenarna vara som de är och ha någon annan lösning för att hålla ute råttor och drag?

TorpSara: Tack för förslaget!
 
Det är ett vanligt problem som beskrivs.
Knacka bort all cement på en gång så inte mer regn sipprar in i syllen, och så du kan inspektera eventuella rötskador på stockvarvet.
Hur gammalt är huset? Består grunden enbart av kallmur och stödstenar under bärande delar eller finns s k "kattgluggar"?
Viktigt är att det finns fullgod ventilation av grunden sommartid då den relativa luftfuktigheten är som högst. När den varma uteluften möter den svalare luften under huset finns möjlighet för fukt att fällas ut i form av kondens, och då måste det finnas tillräckligt med hål i grundmuren för luftväxling.
Så, om det är en kallmurad grund så låt den vara det även i fortsättningen, gnagarna tar sig ändå hur mycket du än tätar. Pilla in så mycket stenar som möjlligt bara.
Marken under huset grävs med fördel ute någon decimeter och planas ut med motsvarande mängd lecakulor som dels fungerar kapillärbrytande och markisolerande, dels som ett stort bollhav för husmössen som får problem att ta sig fram.
Ca 50 cm mellan blindbotten och mark är normalt avstånd.
Har du däremot mullbänk i grunden så blir lösningen annorlunda.

Vad det gäller golvdrag däremot så är det troligare att fyllet i trossbotten sjunkit ihop.
Detta fixas effektivast genom att lägga om golvet och fylla på med antingen "boss" eller t ex Linolin.

Lycka till!
 
Skulle råda dig att skaffa en avfuktare då mer ventilationshål endast ökar fukten, ex en sommarkväll då det är ordentligt med fukt i luften.:cool:
 
fridhem skrev:
Skulle råda dig att skaffa en avfuktare då mer ventilationshål endast ökar fukten, ex en sommarkväll då det är ordentligt med fukt i luften.:cool:
Den avfuktaren skulle behöva stå på för all framtid så det är ingen långvarig lösning.
Hög luftfuktighet är i normala fall bara en kort period på sensommaren.
Under vinterhalvåret är det tvärtemot vad många tror väldigt torr luft.
 
Har samma problem och jag undrar om det löste sig? Bilder?

Hur blandade du kalkbruket?
Har köpt släckt kalk på granngården men har inte satt igång.

Eller finns det färdiga brukblandningar där man tillsätter vatten?
 
Man kan inte använda vanligt lufthårdnande kalkbruk på en grund, det fryser sönder första vintern. Anänd hydrauliskt bruk. Finns att köpa färdigt, det var ett tag sedan jag höl på med sånt här så jag är inte riktigt uppdaterad längre ang vem som tillverkar och vilka beteckningar det har men leta lite så finns det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.