Hej!

Vi står i begrepp att renovera vårt allrum/hall i vårt 120 m2 enplanshus. Det blir allt från golv till tak. I allrummet står idag en Contura 350C från -88 som tar tilluften från krypgrunden, och först tänkte vi att vi kanske kunde flytta den för att kunna lägga nytt golv under, men ju mer vi tänkte på det (och ju mer jobb vi insåg att det ändå skulle bli) började vi fundera på om det inte skulle vara bättre att samtidigt byta ut kaminen mot en nyare, snyggare, effektivare och ev. lite mer värmelagrande modell.

Då är frågan vad för kamin vi ska ställa där istället? :confused:
Ska det vara en gjutjärnskamin, som Jötul F 373, eller en täljstensmodell som Contura 520T, eller vågar man sig på en vridbar Romotop Avila i plåt och sten?

http://www.jotul.com/sv/wwwjotulse/Main-Menu/Produkter/Ved/Kaminer/Jotul-F-373/
http://www.contura.se/modeller/c520T.asp?c520T=intro&meny=c520T
http://www.romotop.com/products-fireplace-type-stoves-romotop-avila-turn-stone

Väljer man en vridbar modell ställer det ju högre krav på väggen bakom, samtidigt som den då kan ses även i det intilliggande vardagsrummet.

Så är det någon som har bra/dåliga erfarenheter av någon av dessa eller andra modeller, eller av att byta kamin överhuvudtaget, så tar vi tacksamt emot alla tips och synpunkter.

/Nisse och Katarina

(Tråden flyttad till biobränsle http://www.byggahus.se/forum/biobra...in-till-vad-och-vad-taenka-pa.html#post904691)
 
Redigerat:
Börja med att tänk igenom kravbilden och hur ni vill använda kaminen. Möjlighet till tilluft eller inte, effekt, högsta längd på vedträden etc. Efter att bestämt er på dessa punkter kan ni rensa bort många alternativ. Sedan kan ni fundera på hur ni vill använda den - en gjutjärns kamin med konvektion som snabbt ger värme efter upptändning eller en kamin med täljsten som tar längre tid på sig att sprida värme men håller den längre. Det förstnämnda kanske passar bättre i ett fritidshus som du kommer till på fredagskvällen och vill snabbt värma upp medans en täljstenskamin kan passa bättre om du vill använda den som en alternativ värmekälla.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.