Tänker använda OSB-skivor synligt, bl.a som dörrbeklädnad. (OSB-skivorna är en relativt ny typ av starkare spånskiva med extremt långa träflisor synliga i ytskiktet, deär de bildar snygga mönster.)
Vet någon några bra ytbehandlingsmetoder för OSB-skivor? Går de att betsa? Kan man olja dem med linolja?
 
Tror tyvärr inte att du kan få något av dom att fästa på OSB´n, då det är träflis "blandat" med lim och vax...

Björk- eller Furu-plywood kan nog funka bättre, om du vill olja eller betsa.

mvh
//Daniel
 
En stark båtfernissa kanske fäster på OSB-skivan? Vad tror expertisen på detta forum?
 
Inga problem att måla OSB (grundfärg + färg). En halvgenomskinlig lasyr fungerar säkert också bra om du vill bevara trästrukturen.

Det DeEss menar är att bets och olja inte suger in i materialet då det innehåller en massa bindemedel.

Lycka till!
 
Redigerat:
Man ska nog kolla lite på ytan på skivorna man köper också. Vi har köpt OSB från lite olika leverantörer under tiden som vi har byggt. De har olika färg och olika yta. En del av dem har nästan känts lite lackade på ytan, medan andra har varit väldigt matta. Några av dem har varit lite rutiga i ytan, precis som masonit är på baksidan och andra helt släta. En del är väldigt mörkt bruna, medan andra är gjorda av mycket ljusare spån.

den här bilden är t.ex den övre delen av väggen gjord av en mörkare skiva.
(Vi ska ha gips ovanpå när vi är klara.)
 
Redigerat:
Inte meningen att kapa tråden, men varför har folk i förråd gips över OSB? Går det inte att bredspackla och måla direkt på OSB:n, eller blir det kass? Finns det andra nackdelar?
 
fredrikbaveralg skrev:
Inte meningen att kapa tråden, men varför har folk i förråd gips över OSB? Går det inte att bredspackla och måla direkt på OSB:n, eller blir det kass? Finns det andra nackdelar?
Trä är levande, gips är dött = sprickor i spacklet...
 
Kan bara hålla med Pinebar, olika leverantörers OSB ser väldigt olika ut, både till struktur, yta och färg. Dessutom verkar de stora byggvaruhusen (ex. Hornbach) köpa från olika leverantörer, för all OSB jag köpt därifrån är inte likadan. Ska man använda OSB:n som någon form av ytskikt hade jag definitivt sett till att köpa allt på ett ställe vid en tidpunkt, annars är risken att du inte hittar samma sort igen.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.