Vi har gått och blivit med tomt. Tomten är ett underbart örnnäste och väldigt billig med ett aber: När man kommer upp på platån hör man motorvägen 500 meter österut . Man får kompromissa i Stockholm. ;)
Vi vill gärna minska detta buller något och funderar på att sätta upp stora plank åt öst. Tomten är västvänd och vi tänkte bygga huset så långt österut som möjligt vänt åt väst. Tilläggas kan är att det är en allmänning österut.
Min fråga till panelen är: Kommer vi att lyckas dämpa bullret något med ett bullerplank eller ska vi bara acceptera situationen?
 
Jag skulle vilja påstå att det får allt vara en himla massa träd för att de skall dämpa buller. Vid professionella beräkningar av bullerskyddsåtgärder räknar man inte med att vegetation dämpar ett dyft. Däremot kan den ha en psykologisk effekt... Ibland kan man gå i, vad man tror är storskogen och bli chockad över hur väl man hör motorvägen/landsvägen 500 meter bort.

Buller sprids i väldigt vida vinklar, inte bara vinkelrätt mot huset. Därför måste man ibland även sätta upp skydd på sidorna om sig. Och har man en lucka i bullerplanket, t.ex. för en infart, är planket nästan ogjort. Det måste alltså vara tätt. Buller sprids lättare uppåt, än nedåt: den som bor högre än motorvägen störs mer än den som bor lägre än vägen.

Jag tycker att Bollibompas åtgärder låter kloka. Orientera både hus och trädgård bort från motorvägen. Sätt gärna upp plank. Det bör vara så högt att siktlinjen (tillika "öronlinjen") mellan tomten och vägen bryts. Kanske bör ni lägga sovrummen bort från motorvägen och ha kök, tvättstuga, badrum, vardagsrum (där man är vaken och för en del oväsen själv) mot motorvägen?

Däremot krävs det bygglov för täta plank som är högre än - tror jag - 80 cm.
 
Har för mig att buller utbreder sig lite "kors och tvärs" Tror därför att det är svårt att bullerdämpa en uteplats som ligger så långt som 500 meter från en bullerkälla, vägen. Dessutom är det ju inte vägen som bullrar utan trafiken på den och trafiken är ju som bekant mobil vilket jag tror försvårar det ännu mer.

När det gäller huset är det kanske lite enklare. Att lägga sovrum i den del av huset som vätter bort från vägen eller att särskilt bullerskydda huset mot vägen känns riktigt.

 
Flera bra synpunkter. Vad tror ni om våra chanser att få bygglov för planket? Det finns iofs ingen granne på de sidorna. Däremot får man inte bygga något 6 meter in på tomten, gäller det även bullerplank?

Har försökt hitta en konstriktionsritning på ett bullerplank utan resultat men jag antar att det inte är någon rocket-science utan bara att köra på?!
 
Skicka mig din e-post adress ("private message" om du så vill), så ska jag skicka dig en pdf-fil med en "standard" lösning på ett bullerplank på måndag.
 
Intressant. Hela förra veckan ringde jag kors och tvärs till kommunen för att få lära mig mer om buller, då vi har en bullerstörd tomt på gång.

Vertikala plank intill bullerkällan är det absolut effektivaste.

Ljud rör sig "rakt i vågor", dvs horisontellt och uppåt. Stöter det på en "plank" tar ljudvågorna stopp. Ljudet studsar tillbaka en bit. Därför ska man vara uppmärksam på vad grannarna gör, om du har en husvägg eller plank mittemot ljudkällan kan "vad som helst hända". Men OM planket förses med oregelbundet "yta", eller kläs med klätterväxter, så studar ljudet oregelbundet tillbaka och minskar "eko-effekter".

Tester med stora trädplantage har visat sig hjälpa nästan noll, även sommartid. Så hoppas inte på mindre oljud i sommar. Men slask + dubbdäck ökar ju ljudet, så kanske blir det lite tystare i sommar ändå...

Lokalt är det ganska lätt att skydda sig. Skydd av huset och med mur eller plank minst 160 höga "som vingar" runt altanen har du en skön uteplats. Ansök om detta i bygglovet. Är tomten bullerstörd så borde du få igenom detta.

Angående plank vid tomtgräns. Jag vet inte hur plank räknas ur brandsynpunkt, men om man bygger extra brandskydd (en klass extra) av garageväggar mot grannen så kan man få ställa det på tomtgränsen. Eftersom garage ofta innehåller brandfarliga ämnen krävs detta. Men plank??

Bäst är om tomten sluttar neråt åt väster för er del, då kan ni skärma av med huset i öster. (Eller är platt).

De som äger "vår" (eventuella) tomt idag kallade oljudet för att "susar lite från vägen"... Alla säger att man vänjer sig. Och få tomter i stockholmsområdet är riktigt TYSTA, om man vill vara nära affärer, skolor, dagis osv.
 
"susar lite från väggen"....Man blir lyrisk när man skall sälja tomt verkar det som. Han menar väl inte "vi säljer pga risken för hörselskador"?
Till vår tomt var det en fördel enl säljaren att det "snart skall byggas en livsmedel affär mitt emot och byggen blir klart ung samtidigt som huset". I verkligheten har affärsbygget inte ens startat och den får inte heller starta förrän dem ritar om tomtplaceringen: affären var tänkt med baksida (soppor, laster, osv) mot vårt trädgård!!!!

C.
 
Hörselskador får vi inte om vi köper denna tomt. Men dock KAN det bli ett klart irritationsmoment. Men man hör ju fåglarna...

Men... nu är vi SÅÅÅ less på att söka tomter, så lite buller får vi svälja. Man är väl lite galen. Men visst var det så att först tredje huset man bygger blir bra? Då är det väl lika bra att avverka första husbygget fort som f-n...

Så ni kommer att känna igen Byggare Babe - hon som påtar i jorden varenda ledig stund med hörselkåporna på.
 
Byggare Babe! Om du nu tänker prata om "tredje huset" i dina inlägg, skulle du kunna vara så snäll och lägga en liten varnings text? :p Sambon höll på att svimma av vid blöta tanken om att vi NÅGONSIN kommer att utsätta honom för detta (husbygge alltså) igen! ;D ;D

 
Cyanna, jag har ju själv inte genomlidigt ett husbygge - ännu. Men jag förmodar att det är som barn och hundar, hur jobbigt det än är så längtar man efter nästa... (kanske gäller karlar också, men säg inte det till sambon - bara som hot om han inte orkar med en omgång till - hm!)

Men jag är helt övertygad om att det är så många minor och tuvor på vägen som man inte kan förutspå vid första bygget, och som man faktiskt bara kan lära sig av erfarenhet. Därav kan det ju bara bli bättre och lättare för varje husbygge.

Charlie: Tack för tipset om bullerplanket kontra husets tak!

(Vi står under den gräsliga fasen av budgivning just nu, bullerskadorna är mest i magtrakten än så länge)
 
Hej!

Passar på och drar igång en gammal tråd igen.

Det är så att jag bor strax intill E18 (högst upp på Åsen i Bålsta) och håller på och jagar vägverket angående uppsättning av bullerplank (dom är inte helt medgörliga i dagsläget).

Lite parallellt med detta vore det intressant om någon har information om hur ett sådant skall byggas så att man kan göra lite ekonomiska beräkningar. Kanske till och med någon som har kostnadsuppgifter?

Med vänlig hälsning

Stefan
 
Vi har också en del bullerstörningar - på femtio meters avstånd ca femtusen bilar per dygn, varav femhundra lastbilar, sjuttioväg. För att man ska "vara berättigad" till bullerdämpande åtgärder krävs 65 decibel vid husfasadens utsida, i medeltal per dygn! Om man bor trettio meter från vägen lär tretusen bilar per dygn, sjuttioväg räcka. Men enligt någon form av beräkningssystem (a la vägverket) lär vi inte ha mer än ca 58 decibel per dygn. Jag tvivlar. För att decibeltalet ska stiga tre decibel krävs att trafiken fördubblas, säger de.
Är det någon som känner till något om detta beräkningssystem eller som har några förslag på hur vi i vårt villaområde kan få till det efterlängtade bullerplanket (mer än att väsnas om det i största allmänhet)
MVH Fiddeli
 
fiddeli skrev:
Vi har också en del bullerstörningar - på femtio meters avstånd ca femtusen bilar per dygn, varav femhundra lastbilar, sjuttioväg. För att man ska "vara berättigad" till bullerdämpande åtgärder krävs 65 decibel vid husfasadens utsida, i medeltal per dygn! Om man bor trettio meter från vägen lär tretusen bilar per dygn, sjuttioväg räcka. Men enligt någon form av beräkningssystem (a la vägverket) lär vi inte ha mer än ca 58 decibel per dygn. Jag tvivlar. För att decibeltalet ska stiga tre decibel krävs att trafiken fördubblas, säger de.
Är det någon som känner till något om detta beräkningssystem eller som har några förslag på hur vi i vårt  villaområde kan få till det efterlängtade bullerplanket (mer än att väsnas om det i största allmänhet)
MVH Fiddeli

Den beräkningsmodell de använder sig av är "Vägtrafikbuller - Nordisk beräkningsmodell, reviderad 1996". Utgiven av Naturvårdsverket, Vägverket samt Nordiska ministerrådet. (Rapport 4653).

Kan beställas här: http://www.naturvardsverket.se/bokhandeln/

Vägtrafikbuller
Nordisk beräkningsmodell, reviderad 1996. Modell tänkt att bland annat användas i den fysiska planeringen.
Sid 110 Pris (173.84 kr med moms) 164.00 kr
Utg 1996-12 NR 91-620-4653-5



Mvh/Stefan
 
Jag har begränsad erfarenhet av bullerhämmande åtgärder men något som jag funderat över är varför man inte bygger en vall istället för plank. Detta förutsätter iofs att man har lite tomt att avvara eftersom det stjäl betydligt mer yta än ett plank.

Men fyllnadsmassor är ju näst intill gratis om man har tid att vänta på att de skall dyka upp. Bygger man en vall/avlång kulle gissar jag att det är få åtgärder som är lika effektiva.

Synpunkter?
 
Låter vettigt, kanske en estetiskt snyggare variant, har sett det som bullerdämpning vid en del motorvägar. Vallen kräver dock ganska mycket plats, sen är frågan hur hög den måste vara för att ge önskvärd effekt???
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.