hej,

nu ska vi äntligen ta tag i vårat altanbygge. Men det blir inte så lätt att få till det snyggt då vi har konstiga förutsättningar. Det är t.ex. tre dörrar på tre olika höjder som kommer ut just där. Se gärna bilderna. Vi har varit inne på flera olika lösningar. En altan i marknivå, men då stjäl trapporna så mycket av ytan, och en altan i husets nivå men det ger nya problem för taket.

Tar väldigt gärna emot förslag på hur man ska lösa det på ett snyggt sätt. Vi vill kunna utnyttja ytan så bra som möjligt då vi inte har så stor tomt.

Det vi är inne på är en altan i husets höjd. Garagedörren flyttas till en annan sida. Vid källardörren får vi gräva som tusan så man går under altanen och upp där altanen slutar om ni förstår. Taket blir i så fall till med hjälp av sex stycken takstolar och blir ungefär som utbygget bredvid (kanske svårt att få tätt mot regn och snö i skarven?!). 32 mm isolertak och södra sidan (mot fotografen) får vikdörrar över hela sidan med sneda glasfönster ovanför.

Tar gärna emot förslag då vi är osäkra på vad som kommer bli bra. Vi vill kunna utnyttja altanen så mycket som möjligt under året.

mvh
Mattias med familj i Varberg!
 
  • Alltanbygge 002.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Alltanbygge 003.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Enda rimliga är nog i liv med den högra dörren sen ha trappan in kvar(eller samtidigt bygga en snyggare ;) ) och ett hål ner till källaren.Används inte den dörren särskilt ofta kan man ju göra en lucka som går att stänga ner för mer yta.

Vad jag kan komma på lite snabbt iaf.
 
Ja det förenklar vissa saker, men det går bort rätt mycket yta för olika trappor ( och ja trappan är ful och skrotas gärna :) även garaget ska få ny panel nästa vecka och samma färg som huset). Källaren används varje dag då jag har min snickarverkstad där nere.

Bygger man altanen högre får man mer yta men det skapar en hel del extra jobb. Svår avvägning, särskilt när man tänker på hur taket ska byggas.
 
Det är inte ett litet garage så det går att hissa upp det å flytta det lite åt sidan, typ en meter eller så? ;)

Ska du byta brädfording så flytta dörren så den sitter mittemot ingången till huset, spar ju en del yta också.

Annars kan man ju bygga altanen högt (ovanför källardörren) och gräva sig en ny utgång till den typ runt knuten eller så att den kommer upp bredvid den ordinarie ingången. Nackdelar med det är att det kräver mycket tankearbete och att det blir väldigt tight i höjdled mellan den ordnarie dörren och källardörren.

Fler alternativ är att flytta källardörren till framsidan av huset typ till höger om de två små fönstrena som är där.

Bara att välja och vraka bland alternativen nu :D

Ett tips se lösningarna inte problemen ;)
 
C
Kan ni flytta garagedörren till en annan sida har ni ju lösningen där. Vad är det får nåt i det grå skåpet?
 
Tycker det verkar vara lite fel ställe att ha en altan på.

Går det inte att ha den på garagetaket?
 
raveper skrev:
Tycker det verkar vara lite fel ställe att ha en altan på?
Det var min första tanke åxå...

Vore det inte bättre att satsa på en rejäl bro till entrén och sen göra altanen någonstans där ni har sol större delen av dagen.
 
Många ideér, kul!

Nä garaget går inte att flytta tyvärr. Det är rätt stort, 5x7 meter och sitter dessutom ihop med grannens garage.

Och ni har kanske rätt, det är inte helt optimal altanplats. Men den är i alla fall i söderläge och insynsskyddad. Vi har en stor väg och en av Sveriges största gymnasieskolor på andra sidan vägen (vägen är till vänster om man tänker på bilderna).

Just nu är vi inne på att bygga bara en liten del upphöjd, precis så det blir tak över källardörren 4x2 meter och sen en bred trappa ner till markplan där altanen fortsätter över hela utrymmet mellan byggnaderna och runt hörnan till vänster.
Då har man även möjligheten att i framtiden bygga några steg upp till garagetaket och ha ett stort soldäck där uppe (om det tål vikten).

Fast vi ändrar oss hela tiden, först var vi ju inne på att bygga in hela utrymmet med isolertak och vikdörrar.

hmm få se hur vi ska göra. Kom gärna med fler ideér då vi inte har bestämt oss än. Finns flera för och nackdelar med de olika lösningarna vi tänker på nu.

mvh
/Mattias
 
cheetah1 skrev:
Kan ni flytta garagedörren till en annan sida har ni ju lösningen där. Vad är det får nåt i det grå skåpet?
ja garagedörren kommer vi att flytta på nu när vi ändå ska byta panelen till garaget.

Det gråa skåpet är ett sopföråd som man öppnar från garaget. Inte så snygg, men det går ju att riva. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.