Hej!

Min mor har ett fritidshus ifrån 70-talet som från början stod på enbart plintar men som sedan murades igen med lecablock och cement.

Mor har länge känt en lätt "fritidshus lukt" som jag kallar det och beställde en besiktning av Anticimex. De sa att det var en fuktighetshalt på 19 när den borde ligga på max 17. Det var inget direkt mögel men han såg svarta prickar på en del plankor (mikrober).

Besiktningsmannen föreslog en luftavfuktare men det skulle gå på ca 50 000 kr med installation vilket hon inte har råd med. Hon förklarade detta för besiktningsmannen som föreslog att vi skulle riva murarna och bara ha kvar plintarna. Låter det som en vettig lösning?

Idag är det plast under ett lager av sand som han dessutom rekommenderade att vi gjorde om och lade över sanden istället men det kommer inte att behövas om vi river muren.

Vore otroligt tacksam om ni har några synpunkter eller tips.

Mvh
Calle
 
Redigerat:
Rekommendationen nuförtiden är väl för en krypgrund att man skall dränera ordentligt, rensa ut allt ev organiskt byggskräp och liknande, och sedan lägga plast OVANPÅ, lutande från mitten utåt, som skall sluta ngn dm innanför grunden (så att ev kondensvatten kan sugas upp av det dränerande skiktet).

Ventilationen skall vara lagom, vad det nu innebär för er. Dvs ett antal ventiler, men inte för många eftersom för mkt ventilation också kan skapa kondens i en krypgrund.

Men visst kan ni också återställa plintgrunden - det torde väl finnas ngt skäl att man byggde igen den från början dock ?

/K
 
eller installera en Munters home dry a 12000kr?
 
Bättre att fixa íordning lukten än att dölja den .. "fritidshuslukten" brukar komma från gamla löv mm som ligger under huset och mår bra. ..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.