när vi köpte vårat hus så sa besiktningsmannen att han kände lite lukt nere i källaren i hörnet på golvet, det ligger ett trä golv där nu, och han sa att efter vi dränerat skulle vi ta upp golvet och göra om där, och nu har vi dränerat, men vad ligger egentligen under trägolvet?
vad har man att förvänta sig när vi tar bort trägolvet, och hur ska vi göra när vi ska göra om det? något särskilt golv man ska ha ?
tacksam för svar ...
 
B
förmodlingen plast och lite mögel.
det är bara att öppna och kolla. kanske låta golvet vara någon vecka utan något golv på
 
Kan det inte vara ingjutna syllar i betongen om ni nu har det? Så hade vi, fick ta bort allt och nu ska vi gjuta nytt. Antar att klinker är säkrast efteråt men vissa lägger platon och ventilerade lister och sedan trägolv på det. Vi ska dock ta klinker för det känns säkrast. Skulle dock prata med någon som är kunnig inom området!
 
Eller så är det träreglar som ligger ovanpå betongen, eller träreglar + golvspånskiva, eller sand som avjämning (med eller utan plast), eller...det finns många varianter lite beroende på när det är gjort.

Hur som helst behöver ni ta bort allt ned till betongen och göra om det på något sätt som gör att: a) inget organiskt material har direktkontakt med betongen, och b) om ni ska ha något organiskt i konstruktionen (t ex trägolv), att luft kan cirkulera under det och ventileras ut.
Varianterna som Inez nämner är exempel på konstruktioner som uppfyller de kraven. Det finns andra, nivellgolv t ex. Det enklaste är väl att bara måla betonggolvet med någon diffusionsöppen färg men det är ju inte så mysigt. Det beror förstås på vad man ska ha källaren till...boyta som gillestuga, hemmabio, gästrum eller bara ekonomiutrymmen?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.