Vi planerar att låta sätta in ett IKEA-kök i en gammal lägenhet. Elektrikern rekommenderar starkt att välja en ugn som kan kopplas till 380V (säger man så:confused:) eftersom han anser att propparna annars kommer att gå ofta.

IKEA säljer inget annat än 230V? Hur skall vi göra?

Jag googlar och letar runt men det ser ut att finnas få ugnar med 380V! Den skall dessutom vara svart (antracit) och inte kosta skjortan!

Köp måste göras mycket snart så alla råd är mer än välkomna....

Maeta
 
Hälsa din elektriker att i stort sett alla ugnar anno 2009 går på 230V. Be honom lägga ugnen på en egen säkring på 16 A. Befintlig kabel och uttag bör klara detta om de är hyffsat moderna. Annars kan han bara dra fram en ny matning från centralen.
Men allt detta borde elektrikern veta om det är en "riktig" elektriker.
 
Varför denna attityd. Frågan är rimlig att ställa, det finns väl elektriker som inte tillbringar dagarna med att installera vitvaror. Om förnuft fick råda skulle den kopplas på 400v, 11 kW är en stor förbrukare som borde fördelas symmetriskt..
Tyvärr är det väl en eftergift åt europeiska standardprodukter.
 
maeta skrev:
Vi planerar att låta sätta in ett IKEA-kök i en gammal lägenhet. Elektrikern rekommenderar starkt att välja en ugn som kan kopplas till 380V (säger man så:confused:) eftersom han anser att propparna annars kommer att gå ofta.
Antingen blandar du ihop saker och ting och har inte riktigt förstått vad elektrikern menar eller så har du valt fel elektriker.

Traditionella spisar kopplas till 380V (numera 400V), men de är kombinationer av ugn och häll. Det är fullkomligt normalt att byta ut detta mot en ugn kopplad till en fas av 230V och en häll kopplad till de två andra faserna. Förhoppningsvis är din trefasspis redan säkrad med 16A per fas, vilket ugn + häll också brukar kräva och då kommer propparna att hålla alldeles utmärkt.

Detta förutsätter alltså att du tidigare haft trefasspis, 400V. I en del gamla lägenheter är det bara enfas, 230V till spisen och då kan det bli lite knepigare att koppla in både ugn och häll.
 
stilofunk skrev:
Om förnuft fick råda skulle den kopplas på 400v, 11 kW är en stor förbrukare som borde fördelas symmetriskt..
Tyvärr är det väl en eftergift åt europeiska standardprodukter.
Amen.
 
Som sagt, 400V-spisar står inte direkt som spön i backen längre, så 230V är det som gäller om ni ska ha en modern sak (häll / ugn kombination antar jag). I lägenheter är det ganska vanligt med 1-fasmatning till spisen, men den är å andra sidan ganska kraftig då, så en ny 230V-spis borde funka där med, då den gamla också bevisligen har funkat. Och är det 3-fas finns det möjligheter att lägga om en tråd i centralen så ni får 2-faser + nolla 16A (brukar vara draget minst 4G2.5 till spisen vid 3-fas) 230V istället vilket räcker till. Och ska det dras ny matning så ta en 5G2.5-kabel om det finns 3-fas och 3G4 eller t.o.m 3G6 om det bara finns 1-fas i lägenheten.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.