Hej
Vi funderar på att dela av ett rum på gaveln i vårt hus. I befintligt rum finns ett fönster. Det som blir problem är att vi vill sätta igen fönstret och ta upp för två nya. Väggen är murad med hålsten och fasaden är spritputs. Befintligt fönster är 150 cm i bredd, jag hade tänkt att stapla leca i mitten av fönsteröppningen och ta ut på båda sidorna för de två nya fönstren (70 eller 80 breda). Hur ska man göra det på bästa sätt?

Lars
 
Ett alternativ är att lägga in en stålbalk tvärs över de båda fönstren. Hur brett blir upplägget mellan fönstren? Balken bör ha 250-300 mm upplägg på var sida.
 
Instämmer med föregående talare!
Överväg att använda en L-profil av stål. Den är visserligen ineffektiv som balk (=mer stål för samma bärförmåga än exempelvis en I-balk) men handhavandet kan bli desto enklare.
- Sätt upp ett antal stöd i öppningen, på yttre halvan av hålstenen. De skall säkerställa bärförmågan i öppningen medan du bygger om.
- Knacka/bila ur fogen i fönstrens ovankant så djupt som behövs i väggen (inifrån) för att L-stålet skall få plats vid sidorna om öppningen. 250-300 mm på yttersidorna om de nya fönstren verkar rimligt som upplag.
- Banka sedan in L-stålet i fogen, inifrån.
- Stapla leca i mitten och se till att gjuta mellan leca och balk ordentligt, så att det inte finns något glapp
- "Kila ned" balken mellan de tre nya upplagen så att den verkligen trycker hålstenen uppåt.
- Tag bort de tillfälliga stöden.

Nackdelen är att det blir ett horisontellt stråk av stål på insidan ovanför fönstren. Tjockleken på stålet motsvarar nog en gipsskiva ungefär. Fördelen är att det blir väldigt lite lagningar i den utvändiga putsen.

Be någon bekant med sinne för konstruktion dimensionera balken, kontrollera hur mycket av fogen som kan tas bort utan risk för ditt liv samt beräkna hur långt balken skall kilas ned för att göra tillräcklig nytta. Välj hellre ett högre "L" än ett brett så sparar du stål och minskar köldbryggan genom väggen.


Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.