Hej!

Jag ska sätta Stepkit i en "stängd" trappa (dvs både plansteg och sättsteg). Jag hade tänkt att sätta planstegen först, och därefter sättsteget. På så vis innbillar jag mig att jag får en fördel, eftersom en eventuellt dålig passning mellan befintligt sättsteg och bakkanten av plansteget döljs av det nya sättsteget samtidigt som det nya sättstegets övre kant döljs av trappnosen på det nya plansteget ett steg upp.

Att man limmar planstegen och sen tynger ner dem med lämplig tyngd, och eventuellt spikar en provisorisk list längs kanten kunde jag räkna ut.

Men hur håller jag fast sättsteget under tiden limmet torkar på detta? Eftersom jag redan har satt plansteget (vars bakkant ju döljs av just det aktuella sättsteget) så blir det svårt att fästa någon kloss eller något att slå kilar mot/spänna emot etc.

Jag funderar på en lite list som provisoriskt spikas i båda vangstyckena som håller fast tex en rak 45x120 som i sin tur trycker mot sättsteget.

Jag pratade med en kille som brukade sätt stepkit, och han brukade sätta lim och sen skjuta fast stegen med dyckertpistol. Planstegen genom trappnosen och sättstegen högst upp, under trappnosen tillhörande nästa plansteg. Gillar dock inte iden. På planstegen kan det synas, och på sättstegen så får jag dels inget som håller inte sättsteget där nedankant, dels så är det befintliga sättsteget bara i tunn plywood, så det finns inget att spika i heller.

Vad rekommenderar ni? Hur bör jag göra för att fästa sättsteget. Är det fel att sätta plansteg först och sättsteg sen....kan tänka mig att det blir lättare att sätta sättstegen först, med ett par dyckert uppe och sen klämma in med plansteget nere...fast då blir det som sagt större risk för icke 100% passning tror jag.

Tacksam för all input.
 
Plansteg först och sättsteg sedan tycker jag är lämpligast. Det är ju det lättaste sättet att få det tight överallt där det syns.

Vilket lim tänker du använda?
Jag har kört med Sika's T2 montagelim på ett par trappor och tycker att det hugger så bra att ingen ytterligare fixering behövs. Om man vill så kan man ju dra ett par dyckert bakom trappnosen för att hålla pressen neråt om plansteget är lite tjurigt.
 
Nu har jag aldrig hållt i ett Stepkit och vet därför inte hur tjocka sättstegsbitarna är. Jag inbillar mig att de är rätt tunna, säg som 8mm laminatgolv eller något. Då hade jag nog helt sonika rotat upp ett vettigt lim och bankat dit bitarna med en gummiklubba.

Jag är tyvärr ingen expert på lim men det finns ju produkter för det mesta. Kör man något kontaktlimsliknande applicerat på båda ytorna och låter det torka innan man trycker dit sättsteget lär det hugga något makalöst.
 
Stepkit är ju tokdyrt. är det inte bättre o köpa parkett med trappnosar istället? Min far gjorde det i en trapp, satte sättsteg sist. Det var en u-trapp, så han fick lite sågande o göra, men det blev toksnyggt. Inte en aning om vad han limmade med..
 
Är inte så hemma på step kit, men om man vill limma med ett lim som kräver lite press finns det ju några varianter på tving för det. Risken är att man skjuter isär vangstyckena, och idealiskt vore väl att ha en vägg på båda sidor. Sätta en tving på tvären, och låsa den och sen tvinga in sättsteget med andra skjutande tvingar. För sidostyrkan hade jag använt långa M20-bult och skarvmuttrar och en rejäl planka resten. Men då gäller det att inte ta i för mycket, för man blir rätt stark på så vis.
 
Fast jag hade nog satsat på ett lim som nyper direkt faktiskt, typ phl:s metod med kontaktlim eller ACME:s med sättlim på tub.

Ordningen kan jag inte säga något om tror jag.
 
Nu är jag ingen expert på lim heller, men det låter klart vettigast. Är allting helt plant suger väl ett kontaklim fast rejält kan jag tänka mig. Att en äldre trapp är helt plan är väl dock kanske aningens optimistiskt?

Är inte PL600 ett lim (jämfört med PL200 och 400) som ger rejäl vidhäftning direkt? Har för mig att man t.o.m skall kunna sätta upp relativt tunga saker på vägg med det limmet utan stöd. Det är vad jag har för mig att jag läst dock...kanske inte fungerar i praktik om det nu stämmer.

EDIT:
Kollade upp PL600, och det stämmer väl som jag kom ihåg, dock rekommenderas det inte till områden med stötupptagning (läs trappsteg). Där verkar det som PL400 är att föredra.
 
Redigerat:
PL600 har jag använt till mycket mest för att det inte är baserat på illaluktande lösningsmedel. Jag tycker inte det är så där vansinnigt bra även om jag faktiskt har vertikalmonterat några bitar laminatkolv (enligt metoden med gummiklubba) med det. PL400 eller kanske ännu mer för ändamålet specialiserade lim skulle jag satsa på.
 
Tack för alla svar!

PL400 och andra lösningsmedelsbaserade limmer går bort, då avdunstningen av lösningsmedel kan göra att step-kitet sväller/ändrar form. Dessutom tar PL400 enligt min erfarenhet alldeles för lång tid på sig att torka, ingen snabb vidhäftning.

Har nu beställt SIKA T2 montage som ACME tipsade om. Tänder börja med att försöka sätta fast allting utan tryck - faktiskt stod det så i instruktionerna från step-kit (som jag fick efter det att jag startade denna tråd) trots att jag inte kunde hitta det på deras hemsida. Men å andra sidan så verkar mycket av infon från dem vara lite väl optimistisk så vi får väl se hur det går. Jag hoppas att jag slipper använda mr handymans monstertving...jag har bara vägg på ena sidan.

Jag kommer också att sätta plansteget först och sen sättsteget.

Återkommer med rapport och bilder efterhand!
 
Om instruktionerna för limmet beskriver ett användningssätt där lim appliceras på båda ytorna och yttorkas innan ihoppressning så skulle jag valt det sättet. Normalt hugger limmerna något djävulskt då.
 
phl skrev:
Om instruktionerna för limmet beskriver ett användningssätt där lim appliceras på båda ytorna och yttorkas innan ihoppressning så skulle jag valt det sättet. Normalt hugger limmerna något djävulskt då.
Ska lästa instruktionerna (har inte fått limmet än, de fick beställa det) och testa.
 
mrVoodoo skrev:
Kollade upp PL600, och det stämmer väl som jag kom ihåg, dock rekommenderas det inte till områden med stötupptagning (läs trappsteg). Där verkar det som PL400 är att föredra.
Jag använde PL600 när vi limmade laminat på våra trappsteg.
Ett år utan problem... so far...
 
En metod som brukas rätt frekvent vid diverse montage är att sätta några klickar smältlim som håller föremålen på plats tills resten av limmet torkat.
 
GzO skrev:
En metod som brukas rätt frekvent vid diverse montage är att sätta några klickar smältlim som håller föremålen på plats tills resten av limmet torkat.
Mm, funderade faktiskt lite på den...har gjort det ibland i kombination med PL400....men så ha rjag lite gett upp med smältlim, jag tror helt enkelt jag är för dålig för smältlim, del slutar allt som oftast med att jag har kladdat ner typ allting med det:(
 
PL600 hugger ju nästan lika bra som latex..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.